Kurkistus kulisseihin

Blogini Suvililja.net - Valokuvauksen lumoissa takana on valokuvaukseen hurahtanut hevosharrastaja: Ensin oli syntymäpäivälahjaksi saatu vaaleanvihreä filmipokkari, kuvia täynnä olevia valokuva-albumeita rakastava lapsi sekä hevoshullu. 1990-luvun loppupuolelta asetelma on muuttunut niin, että tänä päivänä on itsehankitun järjestelmäkameran onnellinen omistaja, intohimoinen valokuvauksen harrastaja, jolle valokuvaus on välillä ollut myös enemmän työ kuin harrastus, kaikkiruokainen hevosharrastaja, jolle hevostelu on paljon muutakin kuin vain ratsastusta, sekä opetusalan ammattilainen, joka haluaa oppia uutta, oivaltaa ja jakaa oivalluksiaan muille. Tavalla tai toisella valokuvaus ja hevoset ovat siis nivoutuneet yhteen elämässäni jo noin 20 vuoden ajan.
Blogi on alun perin toiminut oppimispäiväkirjana, ja se on perustettu aikana, jolloin kirjoittaja vielä valokuvasi kompaktikameroilla ja käytti vain kameran valmiita kuvausohjelmia. Noista ajoista kuvauskalusto on muuttunut hyvinkin radikaalisti, mutta niin on aika muuttanut myös kameran käsittelijää: nälkä on kasvanut syödessä valtavasti ja myös kehitystä on tapahtunut ahkeran harjoittelun ja asioiden selvittämisen seurauksena. Jotta jokaisen valokuvaukseen hurahtaneen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen, mikä on usein hidas ja työläs prosessi, haluan jakaa oppimaani ja oivalluksiani ja auttaa sinua selättämään valokuvaajana eteentulevia haasteita. Samaan aikaan myönnän, etten ole valokuvaajana vielä valmis enkä tule tämän elämän aikana olemaankaan. Siinä, missä minä voin opettaa oppimiani asioita sinulle, myös sinä voit opettaa jotakin minulle.

Vuonna 2015 valokuvauksen rinnalle astui 4H-yrittäjyys, jonka myötä pohdin postauksissa aika ajoin yrittäjänä toimivan valokuvaajan arkea ja haasteita. 4H-yrittäjänä toimiessani blogistani tuli osaltaan myös paikka koota työnäytteitä, valokuvia, esille, hankkia asiakkaita ja näyttää heille, minkälaista jälkeä minulta valokuvaajana voi odottaa. Lisäksi yrittäjyys eri muodoissaan on tätä päivää, ja jos suinkin onnistun omalla esimerkilläni innostamaan jonkun yrittäjyydestä kiinnostuneen nuoren  tai nuoren aikuisen tarttumaan tuumasta toimeen ja kokeilemaan vaikkapa matalan kynnyksen yrittäjyyttä (esimerkiksi 4H-yrittäjänä tai kevytyrittäjänä) ja työllistämään samalla itsensä, on yksi blogin tehtävistä täytetty.


Vuonna 2016 allekirjoittanut tasapainoilee niinsanotusti tavallisen työntekijän ja opiskelijan roolien välillä ja 4H-yrittäjänä toimiminen on vaihtunut sivutoimiseen kevytyrittäjyyteen. Edelleen yrittäminen - nimenomaan valokuvaajan näkökulmasta - on tärkeänä sivujuonteena ja lähellä sydäntäni, mutta samaan aikaan tavoitteena on kehittyä valokuvaajana entisestään, laajentaa osaamista, haastaa itseään ja muita sekä inspiroida ja inspiroitua. Valokuvaus on upea harrastus, jonka parissa itseään voi kehittää loputtomiin, eikä sen tarvitse olla yksinäistä puurtamista, vaan oppiminen voi olla myös yhdessä oppimista ja toinen toistemme opettamista, haastamista ja inspiroimista. Juuri tästä blogissani on kyse vuonna 2016: yhdessä oppimisesta ja vuorovaikutuksesta, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa positiivisessa hengessä valokuvauksesta kiinnostuneita kehittymään entisestään.

Tervetuloa mukaan!

P.S. Onko valokuvauksen "pyhä kolminaisuus" (valotusaika, f-aukko ja ISO-arvo) sinulle hepreaa? Aloita lukemalla postaukseni Valotusaika, f-aukko ja ISO-arvo haltuun (30.10.2016).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...