sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Valokuvaamista säiden armoilla

Vaikka päivät ovat pidentyneet, aurinkoa näkee edelleen valitettavan vähän. Niinpä se vähäkin täytyy yrittää käyttää hyödyksi - etenkin, kun yhden aurinkoisen päivän vastapainoksi on odotettavissa liuta harmaita, usein vesisateisia päiviä. Kyllä kesää ja valoa on tullut ikävä monta kertaa kuluneen talven aikana!


Kun maassa on kaikkea muuta kuin korkeat hanget ja nietokset, voit saada taivaasta oivan kuvausassistentin talvisen maiseman aikaansaamiseksi. Hevosten kanssa tämä onnistuu pienempiä valokuvattavia helpommin, kun polvia koukistamalla pääset kuvattaviin nähden riittävän alaviistoon, jotta saat taivaan pääasialliseksi taustaksi. Muistathan kuitenkin olla varovainen, ettei taivas ylivalotu ja pala puhki. Lisäksi raw-tiedostomuoto on erityisen hyödyllinen, jolloin pikselien pelastaminen tarvittaessa jälkikäteen on huomattavasti helpompaa kuin jpg-muotoisten kuvatiedostojen kohdalla.


Vastavalo jakaa tehokkaasti mielipiteitä: toisten mielestä vastavaloon ei pitäisi missään nimessä valokuvata, kun taas toisten mielestä vastavalo on parasta valoa. Vastavalointoilijana on toki myönnettävä, että pääkaupunkiseudun vesisateisessa talvessa on ainakin yksi erityisen hyvä puoli valokuvauksen kannalta, ja se on matalalta paistava aurinko. Postauksen ensimmäistä kuvaa lukuunottamatta kuvia on vaikea mieltää talvisiksi, mutta toisaalta juuri tällaista se talvi valitettavasti on suurelta osin täällä etelässä. Vaikka lumihanki loistaa poissaolollaan, aurinko tuo kuviin oman tärkeän lisänsä, jota ilman kuvat luultavasti näyttäisivät huomattavasti latteammilta.


Pienenpienillä muutoksilla valokuviin voit saada isojakin eroja: Pikkuinen askel kuvattavista oikealle tai vasemmalle niin, että valo ei tule enää suoraan kuvattavien takaa vaan hieman vinosti, muuttaa sekä kuvan tunnelmaa että tuo ratsukon paremmin näkyviin.


Kun liikutat itseäsi tai kuvauskohdetta niin, että vastavaloon kuvatessa kuvauskohde peittää auringon, voit saada kohteelle kultaiset reunukset. Kun on vielä riittävästi pakkasta, hevosen lämmin henkäys näkyy valonsäteiden osuessa siihen, ja lumettomassakin maisemassa voi saada kuvaan kylmän ilman tuntua.


Välillä myös se "kokeilenpa nyt kuitenkin" -laukaus saattaa päätyä onnistuneeseen lopputulokseen. Vaikka tausta lehdettömine oksanrankoineen ei ole järin kaunis ja aurinkokin reilusti kuvauskohteen sivulla ja tuntuu, että ainut ikuistamisen arvoinen asia etsimessä on varsinainen kuvauskohde, saattaa laukaisimen painaminen kannattaa ja tallentunut kuvaruutu yllättää positiivisesti.


Kukkulan kuningas.

Vaikka lumivalkea maisema jäi totaalisesti haaveeksi, kaunis ja aurinkoinen pakkaspäivä tarjosi sellaiset olosuhteet, että karunkin maiseman keskellä oli mahdollista päästä onnistuneeseen - ja erilaiseen kuin yleensä - lopputulokseen. Turhaan ei puhuta valokuvauksesta, vaan valolla on todellakin valtava merkitys lopputuloksen kannalta!

5 kommenttia:

 1. Minä en oikein ole koskaan ymmärtänyt, miten joku voi sanoa, ettei vastavaloon pidä kuvata. Ei se tietysti kaikkiin kuviin sovi, mutta minä olen kyllä suorastaan vastavalofriikki. Se vaan tuo kuviin ihan eri lailla tunnelmaa kuin myötävalo. Keskikesän keskipäivässä nyt ei kannata lähteä kokeilemaan, mutta varsinkin alhaalta paistava aurinko on omiaan vastavalokuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna ja Tuulia, kommenteista! Olen kanssanne aivan samaa mieltä :)

   Voisikohan näkemyksellä, ettei vastavaloon pidä valokuvata, olla jotakin tekemistä linssiheijastusten vastustamisen kanssa? Linsseihinhän laitetaan jo valmistajan toimesta pinnoitteita yms. vähentämään linssiheijastusten syntymistä, ja tämän perusteella linssiheijastukset ovat siis epätoivottavia. Myös vastavalosuojia käytetään aika paljon, ja niidenkin yhtenä tehtävänä on vähentää linssiheijastusten syntymistä. Ei toki sillä, allekirjoittanut - ja luultavasti te myös :D - ottaa välillä vastavalosuojan vartavasten irti objektiivin nokalta, jotta linssiheijastumien muodostuminen kohtisuoraan vastavaloon kuvatessa olisi taattu: mitä enemmän ja mitä selvempiä, sen parempi ;)

   Poista
 2. Liityin lukijaksi. Tervetuloa vastavierailulle uuteen blogiini :)
  http://monisuuntaista.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan, Katja! Sinullahan on blogi pullollaan tunnelmallisia kuvia ja olet näköjään myös taitava piirtäjä, vau! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...