perjantai 30. joulukuuta 2016

Valmistaudu vuoden vaihtumiseen: ilotulituksen valokuvaaminen


Uudenvuodenaaton lähestyessä kovaa vauhtia on hyvä palautella mieleen, minkälaisilla asetuksilla ilotulituskuvia kannattaa lähteä jahtaamaan. Yhtä oikeaa vastausta ei ole ja monilla eri asetuksilla pääsee varmasti hyvään lopputulokseen riippuen siitä, millaista lopputulosta tavoittelet. Kaksi yhteistä piirrettä ilotulituskuvien ikuistamiseen liittyvissä neuvoissa yleensä kuitenkin on: matala ISO-arvo ja melko pitkä suljinaika, jonka myötä jalusta olisi tarpeellinen apuväline ehkäisemään valokuvien heilahtamista.

Postauksen ensimmäinen kuva on otettu asetuksilla f/2.8, 1/25 ja ISO 3200, jälkimmäinen kuva taas asetuksilla f/2.8, 1/20, ISO 1600. Olen halunnut valokuvaan vain ikään kuin ilotulitusrakettien räjähtämisen, ja siksi olen päätynyt käyttämään alle sekunnin suljinaikaa. Näinkin lyhyttä suljinaikaa kompensoimaan olen valinnut suuren aukon (eli pienen f-arvon), ja ISO-arvo on valikoitunut sen mukaan, millä arvolla ilotulitus on näkynyt riittävän selvästi kuvassa: ei siis pelkkää mustaa muttei myöskään liikaa ympäristön valosaastetta tai puhkipalaneita kohtia. Sen sijaan esimerkiksi Digi-kuva.fi:n artikkelissa ohjeistetaan käyttämään f-arvoa 10, suljinaikana noin 2-3 sekuntia ja ISO-arvona 100, jolloin pitkän suljinajan ansiosta kuvaan saadaan talletettua mahdollisesti useampia raketteja tai ainakin yhden raketin liikerata taivaalla. Kuten huomaat, hyvinkin erilaisilla asetuksilla voit päästä onnistuneeseen lopputulokseen.

Ilotulitusten ikuistaminen on helpompaa silloin, kun raketteja ammutaan yhdessä ja samassa paikassa useampi kuin vain yksi. Siksi ilotulitusnäytökset erilaisten tapahtumien yhteydessä tarjoavat hyviä harjoitusmahdollisuuksia. Myös uudenvuodenaatto ja etenkin puolenyön aikoihin, jolloin taivaalla on ajoittain jopa ruuhkaa rakettien räiskyessä oikein urakalla, on hyvät mahdollisuudet päästä valokuvaamaan useampi raketti ilman pitkää odotusta rakettien välillä.

Ilotulitusten valokuvaamisessa on se hyvä puoli, että valokuvaajan ei tarvitse olla aivan toiminnan ytimessä, vaan ilotulituksia voi ihailla kaukaa. Jos haluat saada kuvaan maiseman, jonka yllä raketit halkovat taivasta, voi joko laajakulmaobjektiivi tai kaukaa kuvattuna myös teleobjektiivi olla paikallaan. Sen sijaan tämän postauksen kuvat on otettu jokseenkin toiminnan ytimessä Linnanmäen Valokarnevaaleilla, ja telezoomobjektiivilla on saanut vain lähikuvia, vaikka olen käyttänyt vain objektiivin laajaa päätä polttoväleillä 88 mm ja 92 mm.

Jos päätät lähteä valokuvaamaan ilotulitusta, muistathan olla varovainen: Vuosittain liian moni - yksikin on liikaa - sokeutuu tai muuten loukkaa itsensä raketteja ampuessaan tai ollessaan sivullisena katsomassa ilotulitusta. Vaikka suojalasit eivät olekaan kovin tyylikkäät, niillä kannattaa suojata silmänsä. Muutenkin kannattaa olla varuillaan, ettei joudu rakettien kulkuväylälle, sillä inhimillisiä virheitä rakettien matkaan saattamisessa voi tapahtua eivätkä tekniset vikatilanteetkaan ole ennenkuulumattomia.

Iloista ja turvallista vuodenvaihdetta sekä onnellista uutta vuotta 2017!

P.S. Ai miksikö postausta eivät korista kuvat uudenvuodenaaton ilotulituksista? Ihan vain siksi, että allekirjoittanut ihailee rakettien väriloistoa mieluiten turvallisesti ikkunaruudun toiselta puolelta, ellei sitten ilotulitus ole varmasti ammattilaisten järjestämä, jolloin riski saada raketista päähänsä on minimoitu - tai näin ainakin olen halunnut uskoa ;)

2 kommenttia:

  1. Kovat oli aikomukset viime vuonnakin lähteä kameran kanssa raketteja katsomaan, mutta ei kuitenkaan tullut lähdettyä. Tänä vuonna kyllä kiinnostaisi sitäkin enemmän, ja Kotkassa olisi oikein Suomen suurimmaksi väitetty ilotulitusnäytös.. Jospa sitä nämä vinkit takataskussa raahautuisi edes johonkin täältä perämetsistä, missä raketteja näkee yleensä vain kaukana horisontissa (mistä elukoiden puolesta osaakin olla kiitollinen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Krista, kommentistasi! No miten kävi, kävitkö Kotkan ilotulitusnäytöstä seuraamassa kameran kanssa? :) Meillä taas olisi tänä vuonna ollut hyvä tilaisuus käydä taloyhtiön saunan yhteydessä olevalla parvekkeella kuvaamassa ilotulitusta, mutta tämä tuli havaittua vasta puolenyön jälkeen, eikä siinä väsyneenä sitten viitsinyt enää ruveta kuvauspistettä pystyttämään. No, tässä on ruhtinaallisesti melkein vuosi aikaa suunnitella, josko seuraavana uudenvuodenaattona sitten ottaisi kameran kauniiseen käteen ja hankkisi vähän tuoreempaa ilotulituskuvamateriaalia... :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...