lauantai 12. marraskuuta 2016

8 vinkkiä, mitä antaa valokuvaajalle joululahjaksi

Kuvalähde: Pixabay

Jouluun on enää 1,5 kuukautta aikaa. Joulusta puhuttaessa usein tulee ilmi, kuinka jouluvalmisteluista koetaan stressiä ja joka vuosi ovat edessä pähkäilyt, mitähän sitä keksisi tänä vuonna joululahjaksi itse kullekin. Ensimmäiset ovat aloittaneet jouluvalmistelut jo aikoja sitten, ja vähitellen lienee korkea aika myös meidän loppujen suoda ajatus jos toinenkin jouluvalmisteluille, etteivät ne jää viime tippaan. Jos sinulla on valokuvausta harrastavia ystäviä tai sukulaisia, joille joululahjojen hankkiminen tuottaa päänvaivaa, löydät tästä postauksesta 8 vinkkiä, mistä valokuvaava lahjansaaja voisi ilahtua.

Huomaathan, että joululahjavinkit eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Osa linkeistä on affiliate-linkkejä, joista saatan saada tuloja sivustoni ylläpitoon. Linkkien klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja. Suosittelen vain sellaisia yrityksiä ja tuotteita, joihin olen itse tutustunut ja joista olen pitänyt.


1. Valokuvauslehti


Tällaista en ymmärtäisi itse edes toivoa, ellen olisi viime jouluna saanut valokuvauslehteä lahjaksi. Markettien lehtihyllyt ovat täynnä eri alojen ja aihepiirien lehtiä, ja ainakin Prismojen ja Citymarkettien lehtivalikoimat ovat jokseenkin kattavia: yhdestä marketista voi löytää useammankin eri valokuvauslehden, niin suomen kuin englannin kielellä. Valokuvauslehtien hinnat liikkuvat siinä 10 euron tuntumassa. Joulukuun numeroiden mukana saa hyvässä lykyssä vielä kylkiäisenä jonkin ylimääräisen lukijalahjan, esimerkiksi viime vuonna Digital Camera World -lehden mukana tuli seinäkalenteri, valokuvausvinkkejä sisältäviä kortteja sekä erilaisia oppaita sisältävä lahja-CD. Valokuvauslehdestä voi siis olla saajalleen paljon iloa pitkäksikin aikaa.


2. Valokuvauskirja tai -opas


Siinä, missä valokuvauskirja tai -opas voi olla hyvinkin onnistunut ja mieleinen lahja, juuri oikean ja saajalleen mieluisen teoksen valitseminen voi olla haastavaa: ensin on hyvä selvittää, mistä valokuvausaiheista lahjansaaja on kiinnostunut, ja varmistaa vielä, ettei hänen kirjahyllystään löydy jo valmiiksi sitä teosta, jonka suunnittelet antavasi hänelle lahjaksi. Tässä muutama tämän hetken valokuvauskirjasuosikkini, joista saattaisi löytyä sopiva ehdokas myös pukinkonttiin:

 • Scott Kelbyn Digikuvauskirja-teokset ovat aivan mahtavia: Yksi teos sisältää ammattilaisen valokuvausvinkkejä kattaen eri aihepiirejä aina kukkien, häiden tai urheilutapahtumien valokuvaamisesta studiossa valokuvaamiseen, salamalaitteiden käyttämiseen ja niin edelleen. Suuri Digikuvauskirja sisältää nämä kaikki aihepiirit ja on käytännössä kokoelmateos muista Digikuvauskirja-oppaista, kun taas Digikuvauskirja-nimisten teosten kohdalla kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä, mitkä kaikki valokuvauksen osa-alueet juuri valitsemasi Digikuvauskirja pitää sisällään. Päädyit mihin tahansa Kelbyn digikuvauskirjoista, voit olla varma, että se sisältää painonsa verran - siis paljon - vinkkejä, kuinka oppia ottamaan entistä parempia valokuvia.
 • Kevään Kuva&Kamera -messuilla Tiina Puputti esitteli melko tuoretta teostaan Pose ja myöhemmin pääsin myös selailemaan kirjaa. Henkilökuvauksesta, mallin asettelemisesta ja asennoista sekä mallin ohjaamisesta kiinnostuneelle tämä teos voisi olla hyvinkin mieleinen lahja ja kelpaisi täydentämään myös allekirjoittaneen valokuvausoppaiden kokoelmaa.
 • Luontokuvauksesta kiinnostuneelle suosittelisin Luontokuvaajan kenttäopasta. Oppaassa lukija johdatellaan luontokuvauksen saloihin, annetaan vinkkejä niin maisemien, lintujen, nisäkkäiden, kasvien kuin hyönteistenkin valokuvaamiseen sekä opastetaan, kuinka monipuolisesta kuvauskohteesta saa paljon iloa ilman, että aiheuttaa itse luonnossa liikkuessaan häiriötä. Luontokuvaajan kenttäoppaaseen perustuu myös lintukuvausta käsittelevä postaukseni Lintukuvaus (4.4.2016).

3. "Lahjakortti" valokuvauskurssille


Valokuvaajana kehittymiseen liittyen valokuvauslehdistä ja -oppaista päästään luonnollisen jatkumon kautta valokuvauskursseihin. Siinä, missä lehdestä tai kirjasta voi opiskella valokuvauksen teoriaa silloin, kun itselle parhaiten sopii, vuorovaikutus jää kuitenkin hyvin yksipuoliseksi. Kuinka moni meistä valokuvauksen ystävistä lähtisikään onnesta soikeana valokuvauskurssille, jos vain joku muu hoitaisi sen maksupuolen. Jos haluat varmistaa, että lahjansaaja pääsee varmasti mieleisensä valokuvaajan oppiin, miten olisi siinä mielessä avoin lahjakortti, että lahjansaaja saa valita valokuvauskurssin ja lahjanantaja lupaa hoitaa kurssimaksun?


4. Omistajansa näköinen muki


Verkkokauppa.comissa myydään Canonin 24-105 -millistä objektiivia muistuttavia termosmukeja, jotka ovat varmasti termosmukeja käyttäville valokuvaajille mieleen. Näissä termosmukeissa on myös kansi, joten lämmin juoma pysyy kauemmin lämpimänä ja juoman kanssa kulkeminen on helpompaa, kun kannen ansiosta juoma ei pääse niin helposti läikkymään reunojen yli. Termospullo tämä ei kuitenkaan ole kannesta huolimatta, joten reppuun tai laukkuun en laittaisi juomaa sisältävää mukia. Termosmukin hinta on tällä hetkellä 13,90 €.


5. Valokuvaustilpehööriä - jotakin kivaa ja tarpeellista


Black Friday on taas täällä 25.11.2016, ja silloin on hyvä tehdä löytöjä kameraliikkeistä. Esimerkiksi Digitarvike on mainostanut jo hyvissä ajoin muun muassa heijastimia, jalustoja ja kennon puhdistuskittejä, mutta viimeiseksi mainittujen kohdalla sinun täytyy taas tietää, minkälainen kamera lahjansaajalla on. Koska Black Fridayn tarjouksia paljastetaan vähitellen parin seuraavan viikon aikana, kannattaa pitää silmät ja korvat auki mahdollisten upeiden löytöjen varalta!

Tai jos luet tätä postausta Black Fridayn jälkeen, Clas Ohlsonin valikoimista löytyy myös jotakin erinomaisella hinta-laatu -suhteella varustettua ja ennen kaikkea tarpeellista: Zeissin puhdistusliinat, joilla ainakin allekirjoittanut on toistaiseksi saanut minkä tahansa tahran pois linssistä - hellävaraisesti.


6. Kameraseuran jäsenyys


Valokuvauksen ystävälle, joka kaipaa valokuvaukseen yhteisöllisyyttä sekä yhdessä tekemistä ja oppimista, voisi paikallisen valokuvaus- tai kameraseuran jäsenyys olla mieleen, ellei vielä entuudestaan ole tällaisen seuran tai yhdistyksen jäsen. Tämän lahjan voisi toteuttaa kohdan 3 mukaisesti lahjakortilla. Esimerkiksi Helsingissä toimivan Kameraseuran jäsenenä saa muun muassa seuran jäsenlehden ja oikeuden osallistua erilaisiin valokuvauskerhoihin sen mukaan, mikä itseä eniten kiinnostaa. Vastaavia paikallisia seuroja on ympäri Suomea, ja seurojen tarjonta sekä jäsenmaksu ovat seurakohtaisia. Käsittääkseni Helsingin Kameraseuran jäsenmaksu on korkeimmasta päästä (tai luultavasti korkein, ensimmäisenä vuonna aikuisjäsenelle 113 €), mutta vastaavasti jäsenmaksuun sisältyy yhtä ja toista sellaista, mitä kaikki muut seurat taas eivät tarjoa matalampaa jäsenmaksua vastaan.

7. Back on Track -tuotteet


Kirjoitin toukokuussa 2015, kuinka olin hankkinut itselleni Back on Trackin poolopaidan ja käsineet helpottamaan valokuvaajan kolotuksiin, joita painavat valokuvausvälineet monta tuntia kannateltuina aiheuttivat. Myöhemmin hankin itselleni myös rannetuen vähentämään ranteen kipeytymistä tietokoneella työskennellessäni. Olen ollut hyvin tyytyväinen erityisesti poolopaitaan, joka on mieluinen vaatekappale myös viileällä säällä kaltaiselleni vilukissalle, ja myös rannetuesta on selvästi ollut apua. Viime keväänä puolestaan polveni ärtyi muuton yhteydessä ankarasta rappusten ravaamisesta, ja kun kesän jälkeen sää kylmeni ja polvi ilmoitti taas itsestään, hankin Back on Trackin polvituen - ja taas kolotukset helpottivat. Tänä talvena päätin lisäksi kokeilla, auttaisivatko Back on Trackin pohjalliset palelevia varpaita enemmän kuin lampaankarvapohjalliset viime talvena, mutta valitettavasti minulla ei ole näistä vielä käyttökokemuksia. Voin kuitenkin suositella lämpimästi Back on Trackin tuotteita, jotka ovat mainio lahjaidea myös muille kuin valokuvaajille: Lähipiirissäni ei-valokuvaajatkin ovat ottaneet Back on Trackin tuotteet omikseen, ja poolokaulurit ovat tuoneet helpotusta niin suuria opuksia lukevalle opiskelijalle kuin pitkiä päiviä tietokoneen ääressä työskentelevälle toimistotyöläiselle.

8. Toppaliivi tai muu vuodenaikaan sopiva, lämmin vaate


Olen pikkutytöstä lähtien ihmetellyt, mitä virkaa on toppaliiveillä, kunnes tänä syksynä päätin kokeilla itsekin, ja enää en luopuisi ensimmäisestä ja toistaiseksi ainoasta toppaliivistäni. Etenkin ulkoilmassa liikkuessa ja valokuvatessa on tärkeää osata pukeutua niin, ettei välillä paikallaan seistessä tarvitse palella mutta myöskään liikkuessa ei tulisi hiki. Niinpä kerrospukeutuminen on kova sana. Toppaliivi toppatakin alla on kätevä ylimääräinen vaatekerros, joka lämmittää mukavasti mutta on tarvittaessa myös helppo riisua ja laittaa vaikka reppuun siksi aikaa, että ylimääräiselle vaatekerrokselle on taas tarvetta. Toki toppaliivin tilalla valokuvaajan mieltä ja kehoa lämmittäisi moni muukin vaatekappale, kun talvea eletään ja valokuvauksen ajaksi yleensä joutuu pysähtymään joksikin aikaa. Muita lahjaideoita pehmeisiin paketteihin voisivat olla lämpimät sormikkaat, joilla pystyy käsittelemään kameraa, pipo tai kaulaliina, villasukat tai vaikka lämmin kerrasto.

Kuvalähde: Pixabay

Kerää tästä lahjaideoita talteen tai laita vaikka sivu muistiin kirjanmerkkeihin! Ja toki näitä ideoita voi hyödyntää ja soveltaa tarpeen mukaan muulloinkin kuin joulun lähestyessä.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Se on ja käytännöllinen myös, vaikkei sitä astianpesukoneeseen kannatakaan lykätä :D Ja jos haluaa nähdä kaverin ilmeen, kun tämä luulee ensin saaneensa kyseisen objektiivin mutta tajuaakin sitten kyseessä olevan mukin, niin tämä lahja sopii pieneen jekuttamiseenkin ;)

   Poista
 2. Tämä oli loistava postaus, oli ihan pakko jakaa se oman blogin Facebook-sivuilla!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...