sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Ruskan keskellä

Kun syksyn kiireet ovat kovimmillaan, tuntuu välillä haastavalta järjestää aikaa harrastuksille. Olisi niin mukavaa päästä valokuvaamaan hevosia tai vaikka koiria kauniin ruskan keskellä, mutta kuinkas kävikään muun muassa tänä viikonloppuna: Lauantai-iltana ihailin ruskaa hoitohevoseni kanssa lenkkeillessäni ja sydämenkuvat silmissäni yritin painaa lenkkimme varrelta mieleeni paikkoja, joista saisi mahdollisesti ihania kuvia. Tuolloin ei tietenkään ollut kamera mahtunut mukaan lenkille, koska mottoni mukaan hevosen kanssa täytyy keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Tänään puolestaan auringonpaiste helli sekä kauneudellaan että lämmöllään ja houkutteli kameran kera reippailemaan. Tällä kertaa ruskakuvauksista puuttui sitten se nelijalkainen valokuvattava, mutta ei se mitään. Välillä on hyvä haastaa itseään ja astua epämukavuusalueelle, johon allekirjoittaneella kuuluu maisemakuvaus, eikä siihen tarkoitukseen sopiva laajakulmainen objektiivi ainakaan helpota asiaa: Kovasti haluaisin oppia ottamaan upeita maisemakuvia, mutta toistaiseksi olen saanut laulattaa suljinta aika monta kertaa saadakseni lopulta aikaan yhden mielestäni oikeasti onnistuneen kuvan. Ei auta kuin jatkaa harjoituksia. Valokuvaaja Terho Mäkelää lainaten:
"Pääsääntönä voi myös sanoa, että yhden loistavan kuvan saamiseksi pitää ottaa satoja 'ei niin loistavia', eli räpsikää paljon ja vielä lisää."
Toisin sanoen harjoitus tekee mestarin, vaikka myös tuurilla on väliä. Lisää tämän päivän kaltaisia syyspäiviä, kiitos!


Kärsivätkö valokuvasi valkoisen taivaan syndroomasta riippumatta siitä, minkä värinen taivas olisi ollut kuvaushetkellä? Olet varmaankin kokeillut jo highlights-säädintä ja mahdollisesti myös vähentänyt valkoisen määrää (white-säädin), ja edelleen taivas näyttää kaikkea muuta kuin siniseltä. Jos kuvasi on raw-tiedostona, kokeile vinjetin lisäämistä. Omalla kohdallani tämä kikka on toiminut oikein hyvin ja mielelläni kuulisin myös sinun kokemuksistasi.


Vastavalo Vaikka kesä on jo selvästi vaihtunut syksyyn, 
myös kukkia löytyy vielä paikka paikoin valokuvattavaksi.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Itse olen parhaaksi valkoinen siniseksi-säädöissä ränkännyt (lightroomissa) adjustment brushin (se kynä brushi) ja graduated filterin (liukuväri-hommeli) :D Varsinkin tuo kynä brushi on ihan huippu joka kohtaan kun voi vaan sutia valoa/varjoa/väriä/yms mihin haluaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulia, sekä kommentista että vinkistä! Kokeilin heti tuota brushilla sutimista, mutta ilmeisesti olin säädöissäni turhan varovainen, sillä lopputulos testikuvassani oli plus miinus nolla. No, uusi yritys paremmalla ajalla ja liukuväriin yhdistettynähän tuosta voisi saada vaikka mitä kivaa aikaiseksi. Kiitos paljon ideasta ja vinkistä, näitä varmasti kokeillaan toistekin! :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...