perjantai 14. lokakuuta 2016

Kikkailua tasomaskeilla

Kaipaatko sinäkin valokuviin jotakin uutta ja kuvankäsittelyyn hiukan lisää haastetta? Niin minäkin, ja siksi olin aivan innoissani löydettyäni jälleen kerran uudelleen tasomaskit: helppo, nopea ja yksinkertainen kikka - Photoshopin aktiivikäyttäjä kutsuisi tätä todennäköisesti perustyökaluksi - muokata valokuvista vaikka minkälaisia, vain oma mielikuvitus on rajana.


Valitettavasti tämän varsan kuva tuli tehtyä puhtaasti kokeilumielessä enkä siksi tajunnut ottaa kuvakaappauksia kuvankäsittelyn välivaiheista. Idea on kuitenkin täsmälleen sama kuin varsinaisen esimerkkikuvan työvaiheissa alla, mutta varsan kuvaan olen vain käyttänyt useita erilaisia siveltimiä (brush) ja varsinaiseen esimerkkiin vain yhtä.


Vaihe 1: Luo varmuuden vuoksi alkuperäisestä kuvasta kopio. Tämä tapahtuu Photoshopissa klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä Background-nimistä tasoa ja sitten valikosta vaihtoehtoa Duplicate Layer. Alkuperäinen taso jätetään hätävaraksi, jos päätetäänkin tehdä monimutkaisempi ja monitasoinen kuva, mutta nyt tason voi laittaa piiloon klikkaamalla tason kohdalla olevaa silmän kuvaketta.

Vaihe 2: Klikkaa uutta tasomaskia. Olen nimennyt uuden tason selvyyden vuoksi esimerkkiini muokattavaksi tasoksi. Kun tämä taso on valittuna, klikataan oikean sivupalkin alareunasta, numeron 2. vasemmalta puolelta kameraa muistuttavaa kuvaketta, joka lisää valittuna olevaan tasoon tasomaskin. Tasomaski näkyy alla olevassa kuvassa valkoisena suorakulmiona, joka on liitetty ketjukuvakkeella varsinaiseen valokuvaan.


Tasomaski toimii ikään kuin verhona alla olevan valokuvan päällä, ja verhon väristä riippuu, kuinka alla oleva valokuva näkyy verhosta läpi: Valkoinen tasomaski vastaa läpinäkyvää verhoa, jolloin koko kuva näkyy kuin maskia ei olisikaan.


Vaihe 3: Tässä tasomaski on maalattu maalipurkki-työkalulla kauttaaltaan mustaksi, joka on maskin tai verhon peittävyyden toinen ääripää ja peittää siis kaiken alleen.


Vaihe 4: Kun maskilla peitetty valokuva on lähtökohtaisesti piilossa, on aika vaihtaa maalipurkki-työkalu siveltimeen (brush) ja siveltimen väri valkoiseksi sekä alkaa valkoisella siveltimellä sutimalla kaivaa verhoiltua valokuvaa esille.

Jos haluat uudestaan piilottaa jonkin valkoisella siveltimellä näkyväksi maalaamasi kohdan, vaihda vain siveltimen väriksi jälleen musta ja maalaa mustalla piiloon haluamasi kohta.

Tasomaskiin saa lisää ulottuvuuksia muun muassa käyttämällä erilaisia ja erimuotoisia siveltimiä sekä vaihtelemalla siveltimen väriä: voit käyttää mitä tahansa väriä, mutta muista, että riittävän tummalla värillä saat valokuvaa häivytettyä ja riittävän vaalealla tuotua näkyväksi. Voit lisäksi tehdä yhdestä ja samasta alkuperäisestä valokuvasta monta tasomaskilla varustettua duplikaattia toistamalla tähänastisia työvaiheita tarpeen mukaan.

Jos tasomaskin reunat kaipaavat mielestäsi viimeistelyä, klikkaa tasomaskin suokakulmionmuotoista kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Refine Mask. Näin aukeavasta ikkunasta pääset säätämään tasomaskin reunojen pehmeyttä tai terävyyttä, kontrastia ja siirtämään reunoja sisään- tai ulospäin.


Vaihe 5: Kun tasomaskaus on valmis ja haluat kuvaan värillisen taustan (ylemmissä työvaiheissa kuvan valko-harmaa-ruudullinen tausta tarkoittaa läpinäkyvää taustaa ja läpinäkyvän taustan säilyttäminen puolestaan vaatii lopullisen kuvan tallentamisen PNG-muodossa), luo uusi taso joko klikkaamalla hiirenkorvalla olevan paperin kuvaa (roskapöntön vieressä) oikean alareunan valikkorivissä tai yläreunan valikoista Layer → New → Layer. Vedä hiirellä tämä uusi taso tasomaskatun (Muokattu taso) tason alle, jotta uusi taso ei peitä varsinaista kuvaa, ja lisää haluamaasi väriä maalipurkki-työkalulla tälle uudelle tasolle. Ellet halua jatkaa kuvankäsittelyä edelleen, tasomaskattu valokuvasi on nyt valmis.

Tee muutama harjoituskierros, jos tasomaskien käyttäminen ei ole sinulle ennestään tuttua. Toistojen kautta työvaiheet iskostuvat mieleen ja erilaisia valokuvia tasomaskaamalla saatat saada uusia ideoita hyödyntää tasomaskeja omassa kuvankäsittelyssäsi. Lisäksi netti on pullollaan tasomaskausohjeita sekä videon kera että ilman, ja niistä kannattaa myös ammentaa ideoita, jos kaipaat lisähaastetta tai uusia työkaluja ja kikkoja käyttöösi.

2 kommenttia:

  1. oi vitsi! Kiitos paaasljon vinkistä! Pitääpi mennä heti kokeilemaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi oikein hyvän mielen kommentistasi! Nähtävästi tällaisille postauksille voisi olla tilausta jatkossakin :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...