perjantai 16. syyskuuta 2016

Vastaa kyselyyn manuaaliasetuksista

Olen huomannut, että yksi valokuvauksen suurimmista kompastuskivistä tuntuu olevan manuaaliasetusten säätäminen. Kun on kolme liikkuvaa ja toisiinsa vaikuttavaa osaa, joihin puolestaan vaikuttaa moni eri asia aina valonmäärästä kuvauskohteeseen, voi juuri käsillä olevaan tilanteeseen sopivan f-aukon, valotusajan (suljinaika) ja ISO-arvon valitseminen tuntua liian monimutkaiselta tehtävältä. Kun tämän kolmikon kanssa oppii pelaamaan, manuaalisäätöjen muuttaminen haluttuun suuntaan on loppujen lopuksi melko yksinkertaista: ikään kuin kolme muuttujaa sisältävää yhtälöryhmää pyörittelisi mielessään, mutta kyse on pikemminkin loogisesta päättelystä kuin yhtälöryhmän ratkaisemisesta numeerisesti.

Olen kirjoittanut f-aukon, valotusajan ja ISO-arvon muodostamasta kolmikosta ja valokuvauksen "pyhästä kolminaisuudesta" viimeksi reilu kaksi vuotta sitten postauksessa Valovoimaisia aukkoja. Tuolloin olin itsekin vielä siinä tilanteessa, että yritin ymmärtää, mikä säätö vaikuttaa mihinkin, mutta kokonaisuudessaan manuaaliasetusten säätäminen valkeni minulle vasta puolisen vuotta myöhemmin hankittuani ensimmäisen järjestelmäkamerani ja päästyäni toden teolla kokeilemaan, kuinka kolmikko toimii.

Koska tämän vuoden aikana niin monen valokuvia ottavan suunnalta on tullut palautetta, että he saattaisivat käyttää manuaaliasetuksia, jos vain osaisivat, päätin kirjoittaa aivan uuden postauksen aiheesta. Tarvitsisin kuitenkin sinun apuasi, jotta osaan avata niitä juuri sinusta hankalilta tuntuvia seikkoja manuaaliasetuksissa. Niinpä olen tehnyt lyhyen kyselyn, johon toivon sinun vastaavan:


Paljon kiitoksia kyselyyni vastaamisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...