maanantai 19. syyskuuta 2016

Studiokuvan kaltaista luonnossa


Hevosia valokuvaaville ohjeet studiokuvien ottamisesta tallin tai maneesin oviaukossa ovat varmasti enemmän tai vähemmän tuttuja. Aina tallin oviaukko ei kuitenkaan sovellu kuvauspaikaksi tai maneesia ei ole käytettävissä. Voisiko silti löytyä paikka studiokuvien kaltaisten valokuvien ottamiselle? Mahdollisesti.

Studiokuvia ottaessa ideana on saada kuvattavan kohteen tausta mahdollisimman tummaksi tai pimeäksi ja vain itse kuvauskohde valaistua asettamalla kuvattava oviaukkoon niin, että ulkoa tuleva valo valaisee vain kuvattavan kohteen. Tähän ei välttämättä tarvita oviaukkoja avuksi lainkaan, vaan samaa ideaa voidaan hyödyntää myös tallin ympäristössä:

1. Etsi kävelymatkan päästä pienenpieni metsäpläntti tai puiden keskittymä, jossa puut lehtineen muodostavat ikään kuin varjoisan tunnelin.

2. Jos valokuvaat esimerkiksi hevosta tai ratsukkoa, asettele kuvauskohde niin, että hevosen etupää ja ratsastaja/taluttaja ovat auringonvalossa ja hevosen takapää varjossa.

3. Kun olet tietokoneella suorittanut ensin tavanomaisen jälkikäsittelyn, on aika lisätä vinjettiä tarpeen mukaan ja yksittäisiä häiritseviä kohtia tumman taustan joukossa voi lisäksi tummentaa entisestään niin, että ne lopulta hukkuvat taustaan. Jos taas tuntuu, että jokin osa kohteesta - esimerkiksi ruunikon hevosen harja tai otsatukka tai hevosen korvat - on jäänyt liian tummaksi, saa vaalentavalla tai varjoja avaavalla työkalulla tällaisia kohtia paremmin esiin taustasta.

Vaihtelu virkistää ja miljöössä studiokuvia muistuttaviin kuviin saadaan lisää mielenkiintoa kiinnostavalla taustalla, kuten yllä olevassa kuvassa parivaljakon taustalla näkyvällä vanhalla ulkorakennuksella. Jos hevosenpäät tummalla taustalla alkavat tulla jo korvista ulos studiokuvien ollessa aika ajoin erityisesti pinnalla, voi kuviin saada toivottua vaihtelua viemällä kuvaustilanteen ulos luontoon.

Jos ja toivottavasti kun innostut kokeilemaan studiokuvia luonnossa, käythän jättämässä kommentin, miltä tällainen kuvausidea tuntui ja kuinka onnistuit, sekä linkin ottamaasi valokuvaan. Olisi hienoa nähdä, minkälaisia kuvia erilaisissa talliympäristöissä saadaan aikaan!

7 kommenttia:

 1. Heii, oletko tulossa blogiexpoon tänä vuonna? :) Haluaisin ehdottomasti sun kanssa kuvata mahdollisesti uutta hevosta ja mun talli on tuosta jokimaalta vartin matkan päässä. Saataisiinko myö tälläinen onnistumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Julia! Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, tulen totta kai omin silmin toteamaan, kuinka Blogiexpo on muuttunut ja kehittynyt viime vuodesta - ja nauttimaan yleisönä olemisesta ilman järjestäjän vastuuta ;) Täytyy lähempänä Blogiexpoa katsella vielä aikatauluja ja varmistaa myös expokaveriltani ja kuskiltani, kuinka tallireissu Blogiexpon yhteydessä sopii hänen aikatauluihinsa. Eiköhän kuvaus saada tavalla tai toisella järjestymään, jos ei muuten, niin sovitaan oma päivä vartavasten kuvauksille ja saat taas tulla hakemaan minut Lahden asemalta tms. Sopiiko näin? :D Olisi mahtavaa nähdä sinua ja uutta hevostasi ja totta kai tulla kuvaamaan teitä! :)

   Poista
  2. Ihanaa, tehdään näin :) Voin kyllä kuvitella kuinka varmasti tulet nauttimaan blogiexposta kun ei tarvits stressata vaan saat olla kävijänä muiden joukossa!

   Poista
 2. Hei! Mua kiinnostaisi kovasti tuo edellisen postauksen kysely ja sen idea, niin tiedätkö milloin postausta olisi tulossa tänne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä ja ihana kuulla, että kysely kiinnostaa! En aikonut esitellä kyselyn tuloksia sellaisenaan lainkaan, jos sitä tarkoitat kyselyn idealla, vaan käyttää vastauksia manuaaliasetusten "opetuspostauksen" kirjoittamiseen niin, että tiedän avata ja käsitellä kaikkia vastaajien mieltä askarruttavia asioita aiheeseen liittyen. Tämän manuaaliasetuksia käsittelevän postauksen (tai minipostaussarjan jaettuna esimerkiksi yhden viikon ajalle, jos postauksesta tulee muuten valtavan laaja ja pitkä) olen suunnitellut julkaisevani viikolla 43 tai 44 eli siinä loka-marraskuun vaihteen tienoilla pian koulujen syysloman jälkeen.

   Jos ymmärsin kysymyksesi kyselyyn liittyen väärin, tarkennathan vielä lisää, niin yritän vastata uudestaan siihen, mitä halusit tietää :)

   Poista
  2. Juu, ihan oikein ymmärsit, kiitos! :)

   Poista
  3. Hienoa, kiitos sinulle, Riina! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...