torstai 21. heinäkuuta 2016

Suojaa kameran näytölle

Muistatteko, kun viime kesänä pohdin, kuinka kameran näyttö kannattaisi suojata aurinkorasvalta? Satuin löytämään poistomyynnistä parilla eurolla kännykkään tarkoitetun näytönsuojan, mutta putkiremontin pölyn keskellä en viitsinyt ruveta sitä asentamaan. Nyt näytönsuoja on kuitenkin ollut loppusijoituspaikallaan jo pari viikkoa, ja se todella toimii.

Kuulun niihin ihmisiin, joiden elektroniikkatavaroissa ei yleensä ole naarmuakaan, oli kyse sitten kännyköistä tai kameroista. Kuulun myös niihin, jotka ensimmäisenä laitteen uutena paketista kaivaessaan irrottavat kaikki mahdolliset ylimääräiset muovit - myös näytöistä - eivätkä koe tarvitsevansa minkäänlaista suojakoteloa tai muuta suojaa laitteelle: hinnasta riippumatta laite on arvokas vempain, jota käsitellään silkkihansikkain. Tämä selittänee myös sen, miksi vielä yksikään kännykkäni ei ole mennyt vaihtoon sen vuoksi, että se olisi jollain tavalla hajonnut. Tätä taustaa vasten ymmärrätte varmaan järkytykseni, kun huomasin viime kesänä kamerarungossani olevan käytön jälkiä. En voi lähteä moneksi tunniksi valokuvaamaan ratsastuskilpailuja tai näyttelyitä ilman aurinkorasvaa, sillä palan helposti. Kuitenkin kuvia ottaessani aurinkorasvattu nenänpääni osuu rungon täysin suojattomaan näyttöön, ja niinhän siinä on käynyt, että näytön pinnassa on tapahtunut jonkinlainen kemiallinen reaktio, jonka myötä näytön vasen yläkulma näyttää likaiselta, mutta puhtaaksikaan sitä ei saa. Jotta näyttö ei menisi huonompaan kuntoon, oli aika luopua päähänpinttymästä "ei suojamuoveille" ja hankkia myös näytölle oma aurinkosuoja (tai siis aurinkorasvasuoja).

Tutkiessani kerran kännykkäosastolla näytönsuojatarjontaa silmiini osui poistomyynnissä ollut Copter Screenprotector. En ole eläessäni suojakalvoja tai näytönsuojia ostanut enkä niihin myöskään perehtynyt, mutta paketin esittelyteksti lupasi hyvää ja päätin kokeilla, kun käytännössä lähes ilmaiseksi sai. Copter-näytönsuoja on valmistettu alunperin sotilaskäyttöön tarkoitetusta, hyvin kestävästä materiaalista, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli suojata helikopterin roottorin lapoja autiomaan kuluttavalta hiekalta (jos tämä ei suojaa näyttöä myös Laakson ratsastusstadionin hiekka- ja pölypilviltä, ei sitten mikään), mutta nykyään materiaalia hyödynnetään myös elektroniikan suojaamisessa. Copter-näytönsuoja on etikettitekstinsä mukaan maailman kestävin näytönsuoja, joka ei muuta tai pilaa laitteen ulkonäköä. Kaiken lisäksi Copter-suojakalvon materiaali on niin laadukasta, että sille on myönnetty elinikäinen takuu. Vaikuttavaa, eikö?

Näytönsuojapaketti sisältää kaikki tarvittavat välineet suojakalvon asentamiseen: kirkkaan Copter-kalvon, Copter-kiinnityssuihkeen, muovisen Copter-kiinnityslastan sekä Copter-puhdistusliinan. Ja vaikka etiketissä moneen kertaan alleviivataan, että Copter-kalvo on valmiiksi leikattu sopimaan tässä tapauksessa Samsung Galaxy Note II:n näyttöön, olin erityisen tyytyväinen ominaisuudesta, että voin tavallisilla Fiskarsin saksilla leikata itse suojakalvosta juuri minun kamerani näyttöön sopivan palan ilman suurempia hampaankiristelyitä. Itse asiassa valitsin tarkoituksella mahdollisimman isokokoisen kännykän näyttöön tarkoitetun suojakalvon, jotta on varmuuden vuoksi pelivaraa, jos ensimmäisellä yrityksellä jotakin menee pieleen. No, ei mennyt ja kaikkia tarvikkeita jäi ensimmäisen suojakalvoasennukseni jälkeen juuri sopivasti, niin että saan tällä yhdellä ja samalla paketilla suojattua seuraavankin runkoni näytön joskus hamassa tulevaisuudessa.

Näytönsuojan asentamisen helppoudesta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta monivaiheisesta urakasta huolimatta kalvon asentaminen onnistui oikein hyvin myös tällaiselta ensikertalaiselta, kun ohjeita noudatti tarkasti. Operaatio aloitettiin pesemällä kädet ja puhdistamalla kameran näyttö liasta ja pölystä huolellisesti. Jotta Copter-kalvoon ei tulisi sormenjälkiä, tuli sormenpäät suihkuttaa Copter-suihkeella ennen suojakalvon irrottamista itse Copter-kalvosta eli varsinaisesta näytönsuojasta. Kun suojakalvo oli irrotettu Copter-kalvosta, suihkutettiin Copter-kalvo molemmin puolin - ja tarrapuoli oikein kunnolla - Copter-suihkeella, levitettiin neste sormella Copter-kalvon pinnalle tasaiseksi nestekerrokseksi ja aseteltiin huolellisesti paikoilleen kameran näytölle. Jokainen suojamuoveja laittanut varmasti tietää, että oli kyse sitten tällaisista elektroniikan suojakalvoista tai koulukirjojen muovaamisesta, suojakalvon alle jää helposti kuplia. Kuplien poistamiseen Copter-kalvon alta käytettiin Copter-muovilastaa, ja samalla Copter-kalvon alta sai liiallisen kosteuden pois. Copter-kalvon reunoille muodostuneiden suihkevanojen kuivaamiseen oli tarkoitus käyttää Copter-puhdistusliinaa. Kaiken tämän jälkeen olin huolissani, mahtaako se yksi muovin alle jäänyt kupla todellakin hävitä Copter-kalvon alta muutamassa päivässä suihkeen kuivuessa, kuten käyttöohjeissa luvattiin, mutta huoleni osoittautui turhaksi ja kupla todellakin hävisi. Ja vaikka käyttöohjeiden mukaan Copter-kalvon pitäisi antaa asennuksen jälkeen rauhassa kuivua 12 tuntia ennen käyttöä, tämän postauksen kuvat on otettu lähes samantien kalvon asentamisen jälkeen, toki varovaisuutta noudattaen, ettei vain Copter-kalvo vahingossa liiku kameraa käsiteltäessä.

Nyt, kun Copter-näytönsuoja on ollut käytössä parisen viikkoa, en voi olla kuin tyytyväinen. Näytönsuojaa ei juurikaan huomaa, eikä se ainakaan häiritse valokuvaamista tai kameran käyttämistä: pikemminkin päinvastoin, kun minun ei tarvitse enää pelätä aiheuttavani lisää tuhoa näytölle joka kerta iskiessäni aurinkorasvalla voidellun nenänpääni kameran näyttöön. Pian on lisäksi aika suunnata jälleen Vermoon poninäyttelyyn, jossa on viime vuosien perusteella hyvin helppo kärventää nahkansa, vaikka kuinka yrittäisi suojata itsensä liialliselta auringolta, ja havaintojeni mukaan en ole yhtenäkään vuonna ollut ainut, jonka olisi syytä kiinnittää huomiota auringolta suojautumiseen. Niinpä aurinkorasvaa ei kannata jättää käyttämättä vain kameran suojelemiseksi, vaan kannattaa käydä tekemässä löytöjä kännykkäosastolta. En ole enää pitkään aikaan pysynyt perässä esimerkiksi Samsungin Galaxy-tuoteperheeseen kuuluvista älypuhelimista, kun uusia malleja tulee markkinoille niin valtavaa tahtia, mutta kerrankin tästä kännykkämallien tehtailusta on myös jotain hyötyä!

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa todellakin kestävältä, ja youtubesta kannattaa katsoa testejä kyseisestä tuotteesta mikäli kiinnostaa. Itellä tapana joskus katsoa jotakin rewievejä jostakin kun jotakin eletkroniikkaa olen hankkimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia kommentistasi, Aleksi! Minäkin olen havainnut hyväksi menetelmäksi hakea netistä tietoa, kun suunnittelen ostavani jonkin uuden elektronisen laitteen tai tarvikkeen. Tämä näytönsuojapaketti tuli täysin sattumalta kaupassa vastaan, enkä silloin ruvennut sen enempää tutkimaan testejä tai lukemaan arvosteluja, vaan näytönsuojan esittelyteksti riitti vakuuttamaan tällaisen parin euron poistotuotteen kohdalla. Vasta tätä postausta kirjoittaessani katsoin mielenkiinnosta, löytyisikö Googlen haulla vielä jotain tietoa näin vanhasta tuotteesta, ja itse asiassa Teleputiikin sivuilta löytyi sekä tarkempia teknisiä tietoja että oikein videoitakin tästä. Kiitos muistutuksesta, että YouTubekin kannattaa vielä tarkistaa erikseen! Olet aivan oikeassa: näitä arvosteluja ja käyttäjäkokemuksia on hyvä kaivella ennen elektroniikkahankintoja, jotta saisi todenmukaisemman käsityksen, mitä on ostamassa :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...