lauantai 18. kesäkuuta 2016

Yritä, opi, tienaa

Helsingissä juostiin viikko sitten Helsinki Half Marathon, jonka maalialueelle oli jalkautunut nuoria 4H-yrittäjiä muiden yritysten ja esittelijöiden joukkoon: siellä, missä on paljon ihmisiä, on hyvä tehdä toimintaansa tunnetuksi suurelle yleisölle, ja tällä kertaa yleisö kattoi kaikki ikäluokat vauvasta vaariin. Sekä 4H-liiton että etenkin 4H-yritysten markkinoiminen oli toteutettu jäätelönjakotempauksen muodossa, ja kourallinen pääasiassa paikallisia nuoria 4H-yrittäjiä oli jakamassa herkullisia jäätelöitä 518 nopeimmalle. Miksi jaossa oli juuri 518 jäätelöä? Koska Suomessa toimii tällä hetkellä 518 4H-yritystä. Sen sijaan 4H-yrittäjiä on vielä tätäkin enemmän, sillä moni 4H-yritys koostuu useammasta kuin yhdestä yrittäjästä, sillä mikä olisikaan mukavampaa kuin yrittää yhdessä kaveriporukan kanssa.

4H:n tavoitteena on saada nuoria perustamaan tänä vuonna 100 4H-yritystä. Valitettavasti minulla ei ole tietoa, millä mallilla tämän tavoitteen saavuttaminen on tällä hetkellä, mutta kuulemma uusia 4H-yrityksiä nousee peräti päivittäin ja yrittämiseen suhtaudutaan nuorten parissa hyvin innokkaasti. 4H-yrittäjien ilosanomaa onkin kerrottu eteenpäin ympäri Suomea järjestetyissä tempauksissa, ja tänään on ollut vuorossa 4H-yrittäjien jäätelönjakotempaus Rovaniemellä.


Jäätelönjakotempauksessa Helsingissä mukana olleet 4H-yrittäjät: takarivissä 
Mari Huuskonen (Kastehelmi), Venla Alatalo (Pihakissa) ja Laura Huiku (Arjen apurit),
 eturivissä Niko Isotalo (Nikon siivous- ja kotiapupalvelu) ja Elina Kollanus (Minimasi)


Yhteistyössä on voimaa. Jäätelönjakotempauksen jälkeen yhä useampi 
on kuullut sekä 4H:sta ja 4H-yrittäjistä että Kolmen Kaverin Jäätelöstä.


4H-yrittäjä ystävineen odottamassa tietoiskuesitteiden kanssa ensimmäisiä juoksijoita maaliin4H-yrittäjien jäätelöpisteellä kävi melkoinen kuhina


Vaikka 518 jäätelöä kuulostaa suurelta määrältä, kylmälaukut olivat tyhjentyneet alle tunnissa.


Kameran takaa oli hyvä havainnoida ympäristöä: Jäätelöt näyttivät maistuvan niin lapsille kuin aikuisille, ja myös
 yksi paikalle sattuneista koirista oli onnessaan päästessään nuolemaan taluttajansa jäätelöpurkin puhtaaksi.


Miksi 4H-yrittäjäksi?

4H-yritys on turvallinen tapa kokeilla, millaista olisi toimia yrittäjänä. 4H-liitto ja paikalliset 4H-yhdistykset kouluttavat, neuvovat ja tukevat tarpeen mukaan nuoria, 13-28 -vuotiaita nuoria 4H-yrittämisen polulla. Oikeastaan voisi todeta, että 4H tarjoaa nuorille matalan kynnyksen mahdollisuuden oppia yrittäjyyttä ja yrittää sekä samalla tienata ja kartuttaa työkokemusta työllistämällä itsensä yrittäjänä. Joillakin nuorilla syttyy kipinä yrittämiseen niin kovasti, että ennen pitkää 4H-yrittäjän status vaihtuu yrittäjäksi.

Olen kirjoittanut 4H-yrittämisestä moneen otteeseen (ks. tunnisteet 4H-yritys ja yrittäminen), ja kattavin aihetta käsittelevä postaukseni on blogin sivupalkistakin löytyvä "Oletko vailla (kesä)työtä?" -postaus. Aihe on edelleen ajankohtainen, sillä moni nuori on jäänyt tänäkin kesänä ilman kesätöitä, mutta vielä ei ole liian myöhäistä työllistää itseään 4H-yrittäjänä, jos tällainen kesätyö kiinnostaa. Parasta 4H-yrittämisessä lienee se, että vain mielikuvitus on rajana - toki realiteetit huomioiden - ja asioista päättäminen nuoren itsensä käsissä. Niinpä 4H-yrityksenkään ei tarvitse olla pelkästään kesätyö, vaan 4H:n alaisuudessa ja ohjauksessa voi yrittää vaikka vuoden ympäri. Lisätietoja 4H-yrittämisestä löytyy seuraavien linkkien takaa:

P.S. Katsoitko MTV:n uutiset perjantaina 10.6.2016? Helsingin jäätelönjakotempauksessakin mukana olleet 4H-yrittäjät Niko ja Venla pääsivät esittelemään 4H-yrityksiään koko Suomen kansalle.

4 kommenttia:

 1. Kiva kun kerrot 4H-jutuista, olen itsekin toiminut erittäin monta vuotta paikallisessa 4H-yhdistyksessä ja sitä kautta ajautunut aasijuttuihinkin mukaan. En tiennyt että pääkaupunkiseudulla on näinkin paljon 4H-toimintaa, kuvittelin että sitä on enemmän "landella", mistä itsekin olen kotoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa, kommentistasi ja mukavaa kuulla, että 4H-jutuista kiinnostuneita löytyy! Pääkaupunkiseudulla on itse asiassa ainakin Helsingillä, Espoolla ja Vantaalla omat 4H-yhdistykset, vaikka niiden välinen yhteistyö on niin tiivistä, että usein tuntuu kuin pääkaupunkiseudulla olisi vain yksi iso yhdistys. 4H järjestää pääkaupunkiseudulla melko aktiivisesti erilaisia kursseja ja koulutuksia aina dog- ja catsittereistä vanhusten hoitamiseen ja auttamiseen, on kesäleirejä eri aihepiireillä, valokuvauskurssejakin on joskus järjestetty ja sitten tietenkin tämä 4H-yrittäjyys ja kaikki siihen liittyvä. Helsingissä toiminta on keskittynyt pitkälti Pauligin huvilalle, mutta Espoosta löytyy myös kotieläinpiha ja toista ollaan parhaillaan rakentamassa Vantaalle. Kyllä täällä siis toimintaa ja tarjontaa on kaikille kiinnostuneille, mutta toiminnan kohderyhmänä on toisaalta selvästi lapset ja nuoret, ja niinpä toiminta meille ei enää aivan nuorille aikuisille on vähäisempää, ellei sitten ole kiinnostunut lasten ja nuorten ohjaamisesta vapaaehtoistyöntekijänä :)

   Pääkaupunkiseudun 4H-toiminnasta löytyy parhaiten tietoa osoitteesta www.4hyhdistys.net.

   Poista
 2. Hei,
  mukava kirjoitus tapahtumasta.
  Eksyin tänne vasta nyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Venla, kommentista ja tervetuloa seuraamaan menoa jatkossakin! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...