sunnuntai 22. toukokuuta 2016

#tekevällesattuu - Testissä Helite Airnest Vest


Muistatteko, kun esittelin Heliten turvatyynyteknologiaa käyttäviä turvaliivejä jokin aika sitten? Osana yhteistyötä Equestrial.netin kanssa sain testattavakseni Heliten Airnest Vest -turvaliivin, joka on Heliten paukkuliiveistä se riisutuin versio eli pelkkä turvaliivi.

Koska olen pitänyt taukoa ratsastuksesta muutaman kuukauden, en tietenkään pystynyt tähän hätään testaamaan turvaliiviä tositoimissa ratsastaen. Olen kuitenkin jo vuosien ajan ollut turvaliivin vannoutunut käyttäjä: satulaan ei ole nousemista, jos eivät kaikki turvavarusteeni kypärää ja turvaliiviä myöten ole päällä. Vaikka turvaliivien suojaluokituksia yms. minun täytyy aina tutkailla suurennuslasin kanssa ja tarkistaa, mitä mikäkin luokitus tarkoitti, itse turvaliivin käyttäminen ja arkea helpottavat ominaisuudet niissä ovat tuttuja juttuja vuosien varrelta. Kun lisäksi ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa turvaliivini on jo parhaat aikansa nähnyt ja tarvitsisi seuraajan, on turvaliivejä tullut katsottua viime vuodet myös sillä silmällä, mihin liiviin kannattaisi sijoittaa seuraavaksi.


Olen tottunut perinteiseen panssarimalliseen turvaliiviin, joka puristaa, kesäkuumalla hiostaa, viileämpään vuodenaikaan lämmittää mukavasti mutta talven pakkasilla jäykistyy kylmettyessään, ellei turvaliivi ole koko ajan päällä. Heliten Airnest Vest on sataprosenttisesta polyesteristä valmistettu liivi, jonka käyttömukavuus eroaa radikaalisti perinteisestä panssariliivistä: kestävältä ja tukevalta tuntuvasta materiaalista valmistettu liivi on päällä kuin mikä tahansa päällysvaate. Valmistusmateriaali on lähinnä kangasta, eikä sen siis pitäisi talvipakkasillakaan jäykistyä kovaksi ja koppuraiseksi kuten perinteinen panssariliivi, mutta myös kesän lämpimillä säillä materiaalin odottaisi hengittävän panssariliiviä paremmin - jo Heliten turvaliivin mallinkin vuoksi.


Airnest Vest -turvaliivejä myydään monessa eri koossa, ja ainakin Equestrial.netin verkkokaupassa liivejä on saatavana aina lasten S-koosta aikuisten wide-mitoitettuun XL-kokoon. Kokoja löytyy siis joka lähtöön, mutta vastaavasti saa olla tarkkana, että onnistuu valitsemaan itselleen oikean koon etenkin verkkokaupasta turvaliiviä tilatessa. Minulla oli itselläni aikuisten normaalimitoituksen S-koko kokeiltavana ja tulin siihen tulokseen, että kokotaulukoiden syynäämistä viimeistään turvaliivitilausta tehdessä ei voi liikaa korostaa: ilmeisesti koot ovat varsin reiluja, ja S-koon liiviin olisi mahtunut varmaankin 1,5 minun kokoani olevaa, pienehköä naisihmistä. Toki epäilen vahvasti, että myös aikuisten pienin koko XS olisi minulle aivan liian suuri ja vasta lasten M tai L alkaisi olla oikeaa kokoluokkaa - ei siis yllättävää ottaen huomioon, että myös nykyinen panssariliivini on lasten kokoa. Toisaalta lasten L ja aikuisten XS näyttävät kuitenkin kokotaulukon perusteella olevan samankokoisia ja niissä käytetään myös samanlaisia kaasupatruunoita, mikä saa epäilemään myös lasten L-koon olevan melko iso näin pienikokoisen aikuisen näkökulmasta. Tässä kohtaa onkin hyvä muistaa, että kokotaulukon lukemat ovat nimenomaan mittoja vaatteet päällä, ja jos kokee minun tavallani sopivan koon valitsemisen kovinkin hankalaksi, lienee parasta hakeutua ratsastusvarusteiden ammattilaisen silmien alle kokeilemaan ja kyselemään, kuinka väljä liivi on vielä oikeankokoinen käyttäjälleen. Onneksi Airnest Vest -liivissä on kolme hihnaa, joista liivin kokoa saa myös säädettyä. Tästä on apua, kun yksi ja sama liivi pitäisi saada istumaan käyttäjänsä päälle sekä kesäaikaan vain ohuen vaatekerroksen että talvella usean vaatekerroksen ja toppatakin päällä.


Olen ratsastusonnettomuuksien ja -haavereiden suhteen päässyt toistaiseksi jokseenkin helpolla ja selvinnyt useimmista satulasta suistumisistanikin pääasiassa mustelmilla. Tosin sen olen havainnut, että niin hevostellessa kuin hevosharrastuksen ulkopuolellakin se on nimenomaan häntäluuni, joka joutuu ottamaan kovimmat tällit vastaan. Niinpä uusiin turvaliiveihin tutustuessani minua on kiinnostanut erityisesti, yltääkö liivi suojaamaan ylävartalon ja mahdollisesti niskan lisäksi myös häntäluuta, ja siten valmistajan lupaus Airnest Vestin tarjoamasta suojasta koko selälle niskasta häntäluuhun saakka on lämmittänyt mieltäni. Perinteisessä panssariliivissäni on selkäpuolella lipare, joka periaatteessa voisi suojata myös häntäluuta putoamistilanteissa, mutta valitettavasti käytännössä häntäluun suojaamisessa on ollut toivomisen varaa.

Panssariliivin ollessa melko kovaa ja joustamatonta materiaalia jotkut kokevat turvaliivin haittaavan istuntaa, ja toki ratsastuskoululaisena on tullut havaittua, että toisten hevosten satulassa istuminen on huomattavasti hankalampaa kuin toisten, jos turvaliivin lipare tarttuu hevosen liikkeitä myötäillessä vähän väliä satulan korkeaan takakaareen kiinni. Voisin kuvitella, ettei vastaavaa ongelmaa olisi ainakaan yhtä häiritsevästi Airnest Vestin kanssa: vaikka liivin selkäosa on selvästi etuosaa pidempi ja yltää siis selkäpuolella alemmas, materiaali on sen verran pehmeää ja taipuisaa, että joko liivin selkäpuolen lipare ei edes eksy satulan takakaaren väärälle puolelle tai sitten tuskin ainakaan liikuttaa koko liiviä päällä ja heittää kohti korvia, kuten panssariliivilläni on pahimmillaan tapana tehdä.


Koska en ole onnistunut vielä kasvattamaan rahaa puussa mutta koen hygieniasta huolehtimisen tärkeäksi eri talleilla käydessäni, olen pitänyt turvaliivin pesumahdollisuutta hyvin tärkeänä, jotta voin huoletta käyttää yhtä ja samaa turvaliiviä eri talleilla käydessäni. Panssariliivini irrotettava päällinen on käynyt pesukoneessa monet kerrat, ja jonkinlaista pesua haluan turvaliivini kestävän jatkossakin. Vaikka Heliten Airnest Vestiä ei sovi heittää pesukoneeseen, käsinpesu haaleassa vedessä ja laimeassa pesuaineliuoksessa on sallittua. Toki liivin käsinpesussakin täytyy olla tarkkana, sillä turvatyynyosaa ei saa upottaa veteen, vaan pesussa kannattaa hyödyntää pesusientä tai harjaa. Juuri muuta liiville ei sitten saakaan tehdä kieltoja vilisevien hoito-ohjeiden mukaan, mutta eipä tähän mennessä sellaisille ominaisuuksille kuin esimerkiksi silityksen tai valkaisuaineen kestävä olisi ollut tarvettakaan.


Niin kauan kuin omaa hevosta ei ole, myös turvaliivi on syytä valita niin, että se on yhteensopiva ratsastuskoulun ja tuttujen hevosten varusteiden kanssa. Koska Airnest Vestin kaasupatruuna laukaistaan satulaan kiinnitettävällä vetonauhalla, olen totta kai suhtautunut epäilevästi, mahtaako tämä liivi sittenkään sopia useilla eri hevosilla ratsastavalle, jolla satulat vaihtuvat ratsuna toimivan hevosen mukaan. Lisäksi olen miettinyt, kuinka vetonauhan ehtii asentaa esimerkiksi ratsastuskoulun tuntihevoselle, jos hevonen on ratsastustunnilla jo valmiiksi ja jatkaa seuraavalle tunnille, jolloin vain ratsastaja vaihtuu lennossa. Tämäkin lienee vain järjestelykysymys, sillä eihän koko yllä olevassa kuvassa näkyvää narua (vetonauha + satularemmi) ole pakko käyttää: jos satulassa on vetonauhan kiinnitykseen sopiva kiinnityskohta kuten esimerkiksi metallinen rengas, johon pikalukon saa helposti, tukevasti ja tarkoituksenmukaisesti kiinni, vetonauhan kiinnittäminen satulaan onnistuu kaasupatruunaan kiinnitettävää haitarinaruosaa käyttämällä. Jos taas satulasta ei tällaista kiinnitysrengasta löydy omasta takaa, sellainen on mahdollista asentaa ratsastuksen ajaksi kiinnittämällä ylimääräinen kiinnitysrengas satulaan satularemmin avulla.

Vaikka kaikki edellä käsitellyt vaaranpaikat ja ongelmakohdat olisi saatu ratkaistua, on vielä yksi jäljellä: Mitä sitten, jos ratsastustunnin aikana putoan ja Airnest Vest patruunoineen laukeaa kuten kuuluukin? Vaikka itse turvaliivin ilmatyynyjen laukeaminen ei estä ratsastusta eikä pakota lopettamaan siltä erää, kerran lauennut kaasupatruuna on käytetty eikä se toista kertaa laukea, vaikka tarvetta olisi. Niinpä joko ratsastukset on siltä ratsastustunnilta ratsastettu tai sitten turvaliivin käyttäjä on huolehtinut siitä, että tarvittaessa kaasupatruunan vaihtaminen onnistuu kesken ratsastustunnin. Kovin vaikeaa patruunan vaihtaminen ei näytä olevan ja ohjeistuksia vaihtamiseen löytyy oikein videomuodossa. Sellainen operaatio on kuitenkin kyseessä, että on syytä etukäteen selvittää, kuinka vaihtaminen tapahtuu, ettei operaatio häiritse ratsastustuntia tarpeettoman paljon. Tässä kohtaa perinteinen panssariliivi on helppokäyttöinen: sen kanssa voi pudota tunnin aikana useamman kerran ilman, että panssariliivi on siitä millänsäkään. Se on toki asia erikseen, onko tällejä saanut ratsastaja panssariliivi päällä pudottuaan enää yhtä valmis vastaanottamaan seuraavan iskun kuin siinä tapauksessa, että panssariliivin tilalla olisi ollut parempaa suojaa lupaava Airnest Vest. Jos oikein optimaaliseen suojaan ja turvaan pyrittäisiin, lienee perinteinen panssariliivi alla ja Airnest Vest päällä lyömätön yhdistelmä turvallisuushakuiselle ratsastajalle.

Ratsastuskoululaisen näkökulmaan perustuvan testaukseni ja havainnoinnin vastapainoksi haluan vinkata vielä muutaman Playsson.netin tiimibloggaajan postauksen, jossa on keskitytty Heliten turvaliivien testaamiseen tositoimissa:
Jos vakuutuit Heliten Airnest Vestin erinomaisuudesta ja koet tarvitsevasi sen tarjoamaa suojaa, oman turvaliivin voi käydä hankkimassa Equestrial.netin verkkokaupasta. Samasta paikasta saa hankittua myös kaasupatruunoita sekä tarvittaessa satularemmin turvatyynyn laukaisevan vetonauhan kiinnittämistä varten.
Yhteistyössä Equestrial.netin kanssa rakkaan hevosharrastuksen 
ja kanssaharrastajien turvallisuuden puolesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...