maanantai 11. huhtikuuta 2016

#tekevällesattuu - turvallisemmin ratsaille?


Minulla on turvavarusteiden lisäksi ollut onnea matkassa, sillä olen toistaiseksi - kop kop - välttynyt hevosharrastuksen parissa vakavilta onnettomuuksilta, vaikka oman osani kivuista, kolotuksista ja mustelmista olen toki minäkin saanut. Sen sijaan tuttujen ja ratsastuskilpailuissa valokuvatessani myös tuntemattomien onnettomuudet muistuttavat aika ajoin, että riski onnettomuuksille on olemassa, kun harrastuskaverina on iso ja nopeasti reagoiva hevonen saaliseläimen vietein varustettuna. Jotta hevosharrastus olisi mukavaa ja sitä voisi jatkaa mahdollisimman pitkään, on syytä kiinnittää huomiota turvallisuuteen ja minimoida riskit mahdollisuuksien mukaan jo ennen kuin tekevälle sattuu.

Helite, turvatyynyteknologian ekspertti

Vuonna 2002 perustettu, ranskalainen Helite on maailman johtava turvatyynyteknologiaa käyttävien liivien ja takkien valmistaja. Heliten kokemuksen ja teknisen asiantuntemuksen myötä on onnistuttu kehittämään turvaliivi, joka sekä laukeaa hyvin nopeasti että suojaa käyttäjäänsä luotettavasti. Heliten Airbag-tuotteet valmistetaan korkealaatuisista materiaaleista, jotka kestävät käyttöä mutta myös tuntuvat mukavilta.

Vuosien saatossa Airbag-tuotteet ovat osoittautuneet toimiviksi, ja niitä voidaan käyttää ratsastuksen lisäksi myös muussa hevosurheilussa, mikä osaltaan selittänee Heliten tuotteiden suosiota: Airbag-tuotteilla on yli 60 000 käyttäjää, joiden joukossa on niin tavallisia hevosharrastajia kuin olympialaisten kilparatsastajia ja hevosalan ammattilaisia ja kaikkea siltä väliltä. Heliten Airbag-tuotteita eivät käytä vain ratsastajat, vaan turvallisuutta parantavia Airbag-tuotteita on kehitetty myös moottoripyöräilyyn ja -kelkkailuun, lasketteluun ja ultrakevyillä lentokoneilla lentämiseen. Kunkin lajin tuotteet on kehitetty lajin ominaispiirteet huomioiden ja suojaamaan käyttäjäänsä juuri kyseisessä lajissa.


Helite Airbag ratsastajalle

Heliten ratsastajille suunnattuun tuoteperheeseen kuuluvat perinteisen turvaliivin näköinen Airnest Vest, softshell-liiviltä näyttävä Air Shell Gilet ja vastaava pitkähihainen takkimalli Air Shell Blouson sekä kisatakin näköinen Air Shell Show.

Heliten Airbag-liiveissä ja -takeissa on vetoketjulla kiinnitettävä liiviosa, jossa on laukaistava turvatyyny, ja sen päällä päällisosa, jota voi vaihtaa tarpeen mukaan esimerkiksi softshell-liivistä kisatakkipäälliseen. Päällisosaa voi käyttää myös sellaisenaan ilman turvatyynyosaa, jolloin se toimii aivan tavallisen vaatteen tavoin. Vaatteiden tapaan päällisen voi myös pestä pesukoneessa 30°C:ssa, mutta itse turvatyynyosan pesemisessä täytyy olla tarkkana: Airbag-osan voi pestä käsin haaleassa vedessä ja laimeassa pesuaineliuoksessa, mutta turvatyynyä ei saa upottaa veteen eikä kuivata kuivausrummussa.


Miten Helite Airbag toimii ja mitä se suojaa?

Helite Airbag on kuin mikä tahansa turvaliivi mutta antaa lisäksi enemmän suojaa kuin perinteiset panssariliivit. Helite Airbag suojaa niskaa sekä takaa että sivuilta ja vähentää piiskaheilahdusvammojen (*) riskiä. Niska- ja kaulatuki suojaa epäsuorasti myös päätä, mutta ratsastuskypärä on silti oltava päässä. Keskivartalosta rintakehä on suojattu molemmilta sivuilta, ja Helite Airbag suojaa myös lonkkia. Allekirjoittaneen tapauksessa - minä kun olen mestari telomaan häntäluuni - ilahduttaa lisäksi Helite Airbagin tarjoama suoja koko selälle aina niskasta häntäluuhun.

(*) Piiskaheilahdusvamma voi syntyä esimerkiksi äkkijarrutuksen yhteydessä, kun pää nytkähtää ensin eteenpäin jatkaen matkaansa fysiikan lakien mukaisesti, mutta niska ja kaula jarruttavatkin vetäen päätä takaisin. Tällöin on vaarana, että äkkinäiset ja voimakkaat liikkeet voivat aiheuttaa kaularankaan vammoja. Helite Airbagin niskatuen on tarkoitus vähentää tällaisia pään nytkähtämisestä aiheutuneita vammoja.

Toisin kuin ilmeisesti markkinoiden ensimmäiset paukkuliivit, Helite Airbag ei ole kertakäyttöinen turvaliivi, vaan sitä voi käyttää ratsastuskypärän tavoin niin kauan kuin varuste säilyy vahingoittumattomana. Ainut osa, joka Airbag-liivissä on kertakäyttöinen, on turvatyynyn laukaiseva hiilidioksidikaasupatruuna. Kun putoamisen yhteydessä kaasupatruuna on lauennut ja siten saanut turvatyynyn täyttymään, on patruuna vaihdettava uuteen. Kaasupatruunan voi vaihtaa itse, ja toimenpide on varsin yksinkertainen. Tosin uutta patruunaa hankkiessa on syytä kiinnittää huomiota, että tulee hankittua itselle sopiva patruuna, sillä patruunoita on kolmea kokoa: Helite 50cc -patruuna on lasten liiveihin, 60cc aikuisten liiveihin ja 100cc isokokoisten aikuisten liiveihin. Helite Airbag -liiviä tai -takkia ostaessa kannattaa siis selvittää, minkä kokoisia patruunoita juuri kyseisen tuotteen kanssa tulee käyttää. Vaikka kaasupatruunoiden toiminta on taattu 10 vuodeksi, on laukaisemattoman patruunan kunto silti syytä tarkistaa vähintään kerran vuodessa.


Helite Airbag-liivi kiinnitetään satularemmiin siihen tarkoitetulla hihnalla. Kun ratsastaja putoaa, putoamissuunnasta riippumatta satularemmissä kiinni oleva hihna laukaisee putoamisesta johtuvan nykäisyn seurauksena kaasupatruunan ja liivin turvatyyny täyttyy jopa 0,1 sekunnissa. Turvatyyny suojaa ratsastajaa 15-20 sekuntia, jonka jälkeen se tyhjenee hitaasti 2-3 minuutin ajan. Jos esimerkiksi kilpailutilanteessa putoaa ja turvatyyny laukeaa, turvatyynyn täyttyminen ei estä kilpailun jatkamista niin halutessaan, sillä käsivarsissa ja jaloissa säilyy täysi liikkuvuus turvaliivistä huolimatta.

Turvaliivejä jokaiseen makuun

Turvaliivittömyyttä perusteellaan usein sillä, että turvaliivi tuntuu epämukavalta, haittaa istuntaa tai on yksinkertaisesti ruma. Helite Airbag -turvaliivejä on eri malleissa ja useassa eri koossa, ja väreissäkin riittää valinnanvaraa. Lisäksi turvaliivi on erilaisten päällisten avulla mahdollista naamioida niin softshell-liiviksi tai -takiksi kuin vaikkapa tyylikkääksi kisatakiksi. Siispä jokaiselle pitäisi löytyä mieleinen vaihtoehto. Tosin itselle sopivaa Airbag-tuotetta valitessa on hyvä muistaa, että turvaliiviä suositellaan käytettäväksi päällimmäisenä vaatekerroksena, jotta lauetessaan turvatyyny pääsee vapaasti täyttymään eikä toisaalta täyttyessään ja pullistuessaan hajota turvaliivin päällä olevia vaatteita. Jos siis mielii käyttää yhtä ja samaa turvaliiviä kesät talvet, on paras vaihtoehto perinteistä turvaliiviä muistuttava Airnest Vest. Jos kuitenkin sattui ihastumaan esimerkiksi Heliten Air Shell Gilet -liiviin kuten minä, onneksi riittää omistaa yksi varsinainen paukkuliiviosa, johon voi sitten hankkia erillisiä päällisiä ja vaihtaa niitä mielensä mukaan.


Perinteisen turvaliivin näköinen Helite Airnest Vest on elastinen ja valmistettu hyvin vahvoista materiaaleista, jotka kestävät myös korkeaa ilmanpainetta. Airnest Vest koostuu vain paukkuliiviosasta, eikä siinä ole irrotettavaa päällistä. Se on Heliten Airbag-turvaliivien riisuttu versio, jota on kuitenkin saatavana useassa eri värissä ja myös heijastinliivinä.
Hihaton Helite Air Shell Gilet ja pitkähihainen Helite Air Shell Blouson koostuvat irrotettavasta Helite Air Shell -turvatyynyosasta ja korkealaatuisesta Tekseries® Softshell -kankaasta valmistetusta liivi- tai takkiosasta, joka on suunniteltu ulkoiluun vaativissakin sääolosuhteissa. Myös Air Shell Gilet -liivin ja Air Shell Blouson -takin päällisiä on saatavana eri väreissä, ja yhtä Air Shell -turvatyynyosaa voi vaihtaa päällisestä toiseen mielensä mukaan. Tästä johtuen päällisiä voi ostaa myös erikseen ilman turvatyynyosaa.

Pähkinänkuoressa: Miksi valita Heliten Airbag-turvaliivi?


+ antaa parhaan mahdollisen vartalosuojan eri-ikäisille ja -tasoisille ratsastajille, suojaa myös perinteistä panssariturvaliiviä paremmin
+ vaihdettavien päällistensä ansiosta monikäyttöinen
+ mukava päällä, kuin tavallinen liivi tai takki
+ turvaliiviksi erityisen tyylikäs
+ pesumahdollisuus
+ käytetty kaasupatruuna helppo vaihtaa uuteen

Ainoan miinuksen, jonka Heliten Airbag-turvaliiveistä keksin, on hinta: mallista ja koosta riippuen tyylikkäästä ja aiempaa paremmasta suojasta saa pulittaa noin 500-600 €. Onneksi kaasupatruunat ovat hintaluokaltaan 20-30 €, ja erilaisia päällisiäkin saa hankittua erikseen reilulla satasella. Toisaalta terveyden vuoksi kannattaa satsata, eikö?

Mistä hankkia?

Jos vakuutuit Heliten turvatyynyteknologiaa käyttävän turvaliivin erinomaisuudesta ja koet tarvitsevasi sen tarjoamaa suojaa, oman turvaliivin voi käydä hankkimassa Equestrial.netin verkkokaupasta. Samasta paikasta saa hankittua tarvittaessa myös satularemmin turvatyynyn laukaisevan vetonauhan kiinnittämistä varten.


Yhteistyössä Equestrial.netin kanssa rakkaan hevosharrastuksen
 ja kanssaharrastajien turvallisuuden puolesta

5 kommenttia:

 1. "Jos esimerkiksi kilpailutilanteessa putoaa ja turvatyyny laukeaa, turvatyynyn täyttyminen ei estä kilpailun jatkamista niin halutessaan"

  Paitsi että tippuminen on aina hylsy joten ei sitä kisaa jatketa jos jalkautuu. Faktat kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomiostasi! Muistaakseni juuri postauksen videossa oli esimerkki kenttäratsastuskilpailun maasto-osuudesta, jossa ratsastaja horjahti satulasta niin, että osui maastoesteeseen selkä edellä, mutta jalat pysyivät jalustimissa. Tällöin vetonaru laukaisi turvatyynyn ja suojasi ratsastajaa tämän osuessa kiinteään esteeseen. Ratsastaja ei kuitenkaan jalkautunut tässä rytäkässä ja pystyi jatkamaan kilpailua. Tässä esimerkki tilanteesta, jossa turvatyyny voi laueta tietynlaisen putoamisen seurauksena ja edelleen on mahdollista myös kilpailusääntöjen puitteissa jatkaa kilpailua :)

   Poista
 2. Hei! Olen itse miettimässä kunnollista turvaliiviä, mutta haluaisin samaa liiviä käyttää kesällä ja talvella. Pystyyko Helite Air Shell liivejä käyttämään talvellakin? Mahtuuko sinne alle vaatetta? Kiitos sinulle vastauksista jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Jaahas, liian pitkä kommentti... Minun vastaukseni on siis jaettu useampaan osaan :D)

   Kiitos kommentista! Näitä Heliten paukkuliivejä pitäisi pystyä käyttämään talvellakin, kunhan paukkuliivi on niin iso, että se mahtuu kaikkien vaatteidesi päälle. Perinteisessä liivimallissa (Airnest Vest) on kolme kiristysnauhaa, joiden avulla yksi ja sama liivi on kesällä sopivankokoinen kireämmillä säädöillä ja talvella mahtuu vielä toppatakin päälle kiinni löysemmillä säädöillä. Toki nyt, kun tuli talvikäyttö puheeksi, en ole nähnyt ainuttakaan kuvaa paukkuliiveistä selvästi talvisissa olosuhteissa enkä muista myöskään lukeneeni esimerkiksi paukkuliivin panosten pakkasensietokyvystä, mutta kaiken järjen mukaan Heliten paukkuliivi toimii myös talviaikaan: onhan Heliten vastaavia liivejä myös moottorikelkkailijoille ja siten selvästi talvikäyttöön.

   Kävin lopulta eilen ostamassa itselleni uuden turvaliivin vanhan panssariturvaliivini tilalle ja rehellisyyden nimissä on todettava, että melko perinteiseen panssariliiviin päädyin tälläkin kertaa, vaikka olin innostunut näistä Heliten liiveistä ja alunperin etsin palaliiviä itselleni. Turvaliivejä sovittaessani kävi vain niin, että paukkuliivi ei puristanut panssariliiviin tottunutta tarpeeksi ja siten en kokenut sitä niin turvalliseksi ja erimerkkiset palaliivit taas eivät oikein istuneet ruipeloon ylävartalooni. Suosittelen siis lämpimästi, että jos vain suinkin pystyt, koita päästä sovittamaan turvaliiviä - myös Heliten paukkuliivejä - ennen ostopäätöksen tekemistä. Sovitukseen on hyvä varustautua niin, että Heliten kohdalla turvaliivin alle mahtuisi talviaikaan myös se toppatakki, koska paukkuliivin täytyy olla päällimmäisenä vaatekerroksena, jotta liivi pystyy panoksen lauetessa täyttymään (ilman, että se joko hajottaa liivin päällä olevat vaatteet tai päällä olevat vaatteet estävät täydellisen täyttymisen -> liivi ei suojaa optimaalisesti). Jos taas päädyt perinteiseen turvaliiviin, nykytiedon valossa esimerkiksi panssariturvaliivin pitäisi olla mahdollisimman lähellä ihoa, mikä tarkoittaa sitä, että panssariliivin on mahduttava toppatakin alle. Päädyit siis minkälaiseen turvaliiviin hyvänsä, oikean koon valitseminen on syytä tehdä huolella ja miettiä sovituksessa sopiva koko sekä kesä- että talviajan mukaisesti. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kokeilla turvaliiviä ilman sovitusta vaan tilaat netistä, kannattaa siinä tapauksessa käyttää aikaa mittanauhan kanssa ja tarvittaessa pyytää apua, jotta saat itsestäsi varmasti oikeat mitat ja tehtyä turvaliivin mittataulukon pohjalta valinnan sinulle sopivimmasta koosta. Ja jos päädyt hankkimaan Heliten netistä, kokotaulukoita kannattaa syynätä tarkkaan: sain tämän yhteistyökampanjan yhteydessä itselleni testiin aikuisten kokoa S olevan liivin, joka oli tällaiselle yläosasta 32/34-kokoiselle kuin teltta ja minunkokoisiani olisi mahtunut 1,5-2 ihmistä yhden Heliten liivin sisään. Tämän vuoksi korostan mittataulukoiden hyödyntämistä.

   Olethan lukenut myös muut Heliten turvaliiveistä kirjoittamani postaukset? Varsinkin postaus päivämäärällä 22.5.2016 koskee omia tuntemuksiani ja kokemuksiani tuosta Heliten liivimallista testiin saamani kappaleen perusteella. Lisäksi, jos olet kenttäratsastaja, muistelen, ettei Heliten paukkuliivi yksistään kelpaa maastoestekokeeseen vaan alla pitäisi olla perinteinen turvaliivi lisäksi, mutta en mene tästä nyt ihan takuuseen.

   Poista
  2. Kirjoitit miettiväsi _kunnollista_ liiviä, ja lopuksi täytyy vielä todeta, että ennen kuin varauksetta suosittelisin sinulle Heliteä, haluaisin kuulla, mikä on sinusta kunnollinen turvaliivi: enhän päätynyt itsekään ostamaan paukkuliiviä, vaikka toisaalta pidän niitä kunnollisina ja niissä on ominaisuuksia, jotka puhuvat niiden puolesta verrattuna perinteisiin turvaliiveihin. Tutki ja vertaile erilaisia turvaliivejä (paukku-, pala- ja panssariliivejä) ja mieti, mikä sekä istuu juuri sinun vartaloosi parhaiten tai mikä tuntuu parhaimmalta. Jos perinteinen turvaliivi ahdistaa, puristaa ja niin edelleen ja jää siksi useammin nurkkaan pölyttymään kuin tulee laitetuksi päälle, suosittelisin ehdottomasti Heliteä. Jos taas olet kuten minä, että turvallisuuden kuuluukin vähän puristaa ja vaatteelta tuntuva turvaliivi ei tunnu riittävän turvaliiviltä, voi olla, että pala- tai panssariliivi tuntuukin enemmän omalta :) Ja kuten mainitsin, että ostin eilen itselleni uuden turvaliivin, niin tosiaan heinäkuussa kävin kokeilemassa erilaisia pala- ja panssariturvaliivejä ja eilen vielä uudestaan sovittamassa pitkään ja hartaasti heinäkuussa mieluisimmaksi osoittautunutta merkkiä, ja päädyin siis hankkimaan Airowearin kevyehkön panssariliivin. Usko tai älä, pienikokoiselle aikuiselle lopulta n. 13-15 -vuotiaiden koko oli se sopivin eikä suinkaan aikuisten pienin koko. Heliten paukkuliivien parempaan suojaan viitaten näistä Airowearin liiveistä löytyi lisäksi pidennetty malli, joka yltää minulla häntäluun päälle, vaikkei sitä ihan kokonaan peitäkään, joten minunlaisiani, jolla häntäluu saa yleensä pudotessa osumaa, oli tässäkin kohtaa vähän niin kuin muistettu. Kuten huomaat, markkinoilta löytyy jos jonkinlaista liiviä nykyään ja erinomaisilla turvaluokituksilla varustettuna myös, joten jokaiselle löytynee sopiva liivi, jos vain on valmis sijoittamaan riittävän summan rahaa juuri itselle parhaimmalta tuntuvaan malliin.

   Toivottavasti saat tästä vastauksestani irti, ja totta kai lisää kysyä sekä blogissa että myös sähköpostitsekin (suvililjanet(a)gmail.com), jos haluat jatkaa tästä aiheesta lisää :) Pääasia, että juuri sinulle sopiva turvaliivi löytyy ja se löytää mahdollisimman usein tiensä myös päällesi! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...