keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Suihkepullosta mielenrauhaa

Pääsiäinen taisi tuoda kevään ainakin Etelä-Suomeen. Näin tuumasin eilisaamuna pyöräillessäni tuli hännän alla töihin ja todetessani, että vaikka töihin lähtö viivästyi ikävästi, ehdin kuitenkin määränpäähäni juuri sopivasti, kun matkanteko kävi aiempaa joutuisammin eikä jäisten tienpätkien takia tarvinnut enää turhaan jarrutella. Vielä selvempi kevään merkki oli nähtävissä iltapäivällä kotiin pyöräillessäni: nuoret olivat löytäneet tiensä talven jälkeen skeittipuistoon ja nauttivat lämpimästä auringonpaisteesta kaveriporukassa skeittaillen. Kotona taas olen huomannut, kuinka linnut ovat yhtäkkiä ruvenneet taas laulamaan.

Kevään tulon voi huomata myös hevosmessuista. Maaliskuun GoExpo meni jo, mutta ensi viikonloppuna Tampereella pääsee nauttimaan Suomen suurimpien hevosmessujen annista. Näytteilleasettajien listaa tutkiessani silmiini osui jo tutuksi tullut hevostarvikeliike Börjes Kotimäki. Kevään tulo tarkoittaa monille myös kilpailukauden aloittamista, ellei sitä ole aloitettu jo hyvissä ajoin talvikuukausien aikana. Miten Börjes Kotimäki ja hevoskilpailut sitten liittyvät toisiinsa? Yhteinen tekijä on Hey Sport Schaum Aktiv-Reiniger -suihke.

Olen ikävien tapahtumien kautta päätynyt aikoinaan pohtimaan omaa suhtautumistani hygieniaan hevostellessani. Jokainen on vastuussa itsestään ja tekemisistään, ja useilla eri talleilla käydessäni minä en halua olla se, joka kantaa mukanaan tarttuvia tauteja tallista toiseen. Vaatteet totta kai vaihdetaan tallien välillä, mutta kaikkea ei voi heittää pesukoneeseen tai pestä edes käsin. Virkon S puolestaan olisi turhan tujua tavaraa kuvauskauden ollessa kuumimmillaan jopa viikottaiseen käyttöön ja "vain varmuuden vuoksi", mutta jollain tavalla olen halunnut kenkäni, laukkuni ja valokuvausreppuni desinfioida tai puhdistaa, kun pesukonekäsittely ei tule kysymykseen. Hey Sport Schaum Aktiv-Reiniger -suihke on ollut tähän tarkoitukseen erinomainen: helppo, kätevä ja nopea tapa puhdistaa myös arkoja materiaaleja silloin, kun lähtökohtaisesti vierailun kohteena olleella tallilla ei ole ollut tarttuvia tauteja. Olen kokenut lisäksi melko riittoisan suihkepullon hinnaltaan kohtuulliseksi - vajaa 15 euroa useamman kuukauden mielenrauhasta. Yksi huono puoli suihkeessa kuitenkin on: huono saatavuus. Tässä kohtaa kuvaan astuu Börjes Kotimäki, joka on harvoja löytämiäni liikkeitä, joista tätä suihketta Suomessa saa. Littoisten sijaintinsa vuoksi Börjesin valikoima olisi muuten ulottumattomissani, mutta onneksi heillä on toimiva verkkokauppa ja sen kautta suihkepullopaketit ovat löytäneet myös minun kotiovelleni.

Näin kuvaus- ja kisakauden alkupuolella - tai tietenkin mieluiten jo ennen alkua - on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, onko omalla kohdalla uhrattu tarpeeksi ajatuksia hygienialle ja huolehdittu siitä omalta osalta riittävästi. Jos tuntuu, että pesukoneen lisäksi jokin täsmäiskuihin sopiva mielenrauhoittaja olisi paikallaan, kannattaa käydä viikonloppuna piipahtamassa Börjes Kotimäen pisteellä messuilla, josko heillä sattuisi olemaan näitä suihkepulloja mukanaan.

Eri talleilla käyvien eläinlääkärien, kengittäjien ja muiden hevosalan ammattilaisten hygieniatoimenpiteisiin en puutu: luotan siihen, että heillä on tietoa ja osaamista toimia kulloinkin asian vaatimalla tavalla. Sen sijaan kuulisin mielelläni, ovatko muut hevosia valokuvaavat ja mahdollisesti myös itse ratsastavat kiinnittäneet hygienia-asioihin huomiota ja minkälaiset puhdistusoperaatiot on koettu tarpeellisiksi.


Kun nahkaiset lempiratsastushanskani osoittautuivat erinomaisiksi myös valokuvauspuuhissa, ei 
auttanut muu kuin hankkia huushollin ensimmäinen nahkasaippua puhdistussuihkeiden kaveriksi:
 josko hanskat kestäisivät puhdistuskäsittelyn ja vesipesun paremmin ja käytössäkin pidempään.

4 kommenttia:

 1. Hyvä ja tarpeellinen postaus! Meilläkin Virkon-käsittelyt tulleet tutuksi, koska lähialueella pääntautia ja muitakin pöpöjä nyt kevään aikana liikkeellä, ja mulla hoitohevosena tiine tamma. Ihmiset vaan harmillisen vähän tuntuvat tietävän tai välittävän tartuntavaarasta varsinkin ratsastuskouluilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Vuokko, kommentistasi! Hienoa, että samanhenkisiä löytyy :)

   Minäkin olen huomannut, että etenkin ratsastuskoululaisten joukossa (ja niistäkin etenkin ne, joilla ei ole koskaan ollut omaa hevosta) ei välttämättä tiedetä erilaisista sairauksista eikä aina myöskään vaivauduta ottamaan selvää asioista, ja näin ollen ei välttämättä alkuunkaan ymmärretä melko harmittomiltakin vaikuttavien tautien tms. vakavuutta. Jos taas ymmärretään, että jokin vaiva voi tarttua hevoselta toiselle ja yritetään ehkäistä tämä, ei ehkä enää ymmärretä, että hevosilla on myös sellaisia tarttuvia tauteja, jotka voivat tarttua myös hevosesta ihmiseen tai kulkeutua tallilta kotoa löytyviin lemmikkeihin ja olla näille ikäviä vaivoja, vaikka eivät henkeä veisikään. Oli kyse sitten pääntaudista tai vaikka jostain vähemmän vakavasta, yhtä kaikki sairastuminen tuo aina lisävaivansa ja on jo sairastuneellekin inhottavaa, joten mukavampi kaikille osapuolille yrittää ehkäistä tartunnat jo etukäteen: Johan meistä ihmisistäkin moni pesee flunssakaudella käsiä ahkerammin kuin muuten flunssan välttääkseen. Miksi sitten ehdoin tahdoin toisi pöpön muualta hevosystävälleen?

   Poista
 2. Ajankohtainen aihe tosiaankin kisakauden käynnistyessä! Hienoa kuulla, että myös valokuvaajana huolehdit varusteidesi puhtaudesta eri paikkojen välillä :)

  Börjes on meillä onneksi melkein naapurissa, täytyy käydä piipahtamassa ja hankkimassa suihke omaan varastoonkin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenni! Mukavaa saada positiivista palautetta tällaiseen postaukseen, sillä olen ollut myös tilanteissa, joissa moista hygieniaintoilua on katsottu enemmän tai vähemmän kieroon :)

   Onpa hienoa kuulla, että vinkistä oli hyötyä - kiitos itsellesi! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...