sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

KUVA&KAMERA -messuille

Noin kymmenen kuukautta sitten alkanut putkiremontti ja sen keskellä eläminen huipentui viime viikonvaihteessa pitkään ja hartaasti odotettuun muuttoon. Tasan viikko on nyt asuttu ihka uudessa asunnossa ja vähitellen alkavat tavarat löytää paikkansa ja koneet - myös pöytätietokone johtoineen ja härpäkkeineen - olla kasassa, vaikkakin tavalliseen päiväjärjestykseen ja muuttolaatikottomaan aikaan siirtymistä saa vielä odotella. Kiitos muuttohärdellin, myös loppuviikon GoExpo-messut Helsingin Messukeskuksessa ovat saaneet odottaa, mutta tänään on viimeinen tilaisuus lähteä katsomaan ja ihmettelemään messuja ja se tilaisuus täytyy käyttää tarkoin hyödyksi. Niinpä olen tänäkin vuonna tutkinut tarkkaan ohjelmaa, mitä Messukeskuksessa olisi tarjolla ja mitä ehdottomasti haluan nähdä ja kuulla, ja kerännyt tähän postaukseen poimintoja messuohjelman kiinnostavilta vaikuttavista ohjelmanumeroista.


Docendo-lavalla pääsee koko päivän kuuntelemaan erilaisia luentoja kuvasta ja kuvaamisesta ja luennoitsijoina ovat maan huipuiksi tituleeratut kuvaamisen ja kuvankäsittelyn asiantuntijat sekä Docendon kirjailijat. Erityisesti minua kiinnostaisivat Docendoforumin tarjonnasta nämä neljä luentoa otsikkonsa tai luennoitsijansa perusteella:

12:20–13:00 Photoshop Lightroom (Mika Karhulahti)

13:00–13:40 POSE – Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa, tarinoita kehittelystä, kuvauksista ja kirjasta (Tiina Puputti)

13:40–14:20 Camp Creative – Luovuuden anatomiaa (Lauri Laukkanen)

15.00-15.40 Makrokuvaus (Jukka Lehtonen)

KUVA&KAMERA -lavan luentojen aiheet kattavat niin Sonyn kamera- ja objektiiviesittelyt, Adoben (ilmeisesti jokavuotisen) tuote-esittelyn ja mainoksen Photoshopista ja Lightroomista ja niiden uusista ominaisuuksista kuin varsinaisia kuvausvinkkejä koskevat luennotkin katukuvauksesta kännykällä jääkiekkokuvaukseen. Koska kuuntelin jo vuosi sitten Adoben esittelyn, se saa jäädä tänä vuonna väliin, jotta pääsen kuuntelemaan jotain aivan uutta:

11:00 - 11:25 / 14:00 - 14:25 Herkkyys ja tarinankerronta kuvassa (Pasi Orrensalo, järjestäjä Fimeko Oy)

Tietoiskulavalla osa luennoista käsittelee ilmeisesti vain videokuvausta, mutta joukkoon mahtuu toki myös perinteisia valokuvausluentoja, joihin uskoakseni muun muassa Kirsi Mackenzien "Maisema kuvaan" kuuluu. Valokuvauksesta kiinnostuneille olisi lisäksi tarjolla Photoshop- ja Lightroom -vinkkejä, joiden hyödyllisyys tosin saattaa riippua siitä, onko kuulijalla käytössään tarpeeksi uusi versio ohjelmista, sillä vanhemmat versiot eivät sisällä kaikkia uusia hienouksia. Tietoiskulavan ohjelmasta mielenkiintoisimmiksi nousivat minun mielestäni juuri valokuvaukseen liittyvät luennot:

13:00 - 13:25 Adobe certified instructor: Photoshop/Lightroom CC tips & tricks (Juha Laamanen, järjestäjät Apple-käyttäjät ry ja Adobe User Group)

13:30 - 13:55 Kirsi Mackenzie – Maisema kuvaan (järjestäjä Kamera-Lehti)

Topshot-studion sunnuntain aiheina ovat actionlajien kuvaaminen, studiosalamien käyttö ja henkilökuvaus sekä värienhallinta. Voisin kuvitella action-kuvaamisen luennosta olevan mahdollisesti hyötyä myös ratsastusta kuvaaville, vaikka hevonen kuvauskohteena rajoittaa jo itsessään valaisumahdollisuuksia, kun salamia ei yleisesti ottaen kannata käyttää turvallisuusaspektin vuoksi. Tiina Puputin koulutukset puolestaan ovat käsittääkseni suosittuja ja kursseille päästäkseen saa kaivaa kuvettaan enemmänkin, joten messuilla olisi oiva mahdollisuus päästä kuuntelemaan myös Puputtia messulipun hinnalla. Lisäksi värienhallinta lienee sekä yleissivistävä että toivoisin saavani sieltä uutta ajateltavaa kalibrointilaitteen hankkimista silmällä pitäen. Koska monessa paikassa ei valitettavasti pysty olemaan yhtä aikaa, mielenkiintoisimmat luennot Topshot-studiolla olisivat varmaankin nämä:

10.30 - 11.00 / 15.00 - 15.30 Värienhallinan perusteet valokuvaajille (Sami Eskonlahti, Suomen Interfoto Oy)

12.00 - 13.00 / 14.00 - 15.00 Flash Fired – Näin alkuun studiosalamien käytössä ja henkilökuvauksessa (Tiina Puputti)
"Tällä demolla havainnollistetaan, kuinka pääset alkuun henkilökuvauksessa Elinchromen D-Lite kahden studiosalamalaitteen setillä ja muutamilla muilla lisävarusteilla. Setti kokoon, muutamia vinkkejä mallin ohjaukseen ja asetteluun, ja lisäksi kuinka ko. setillä rakennetaan henkilövalaisu pehmeällä valolla studiomaisesti. Ja jos ehditään, niin myös muutama vinkki, kuinka settiä voi hyödyntää miljööolosuhteissa."

Epson - Nikon työpaja on studiokuvauksesta kiinnostuneiden mekka monen tunnin ajan, sillä työpajoissa sekä kuvataan, käsitellään että tulostetaan kuvia. Varsinaisten työpajasessioiden lisäksi paikalla on ammattikuvaaja ja kouluttaja Seilo Ristimäki opastamassa valokuvaajan työnkulun eri vaiheissa.

11.30 Lapsikuva pehmeällä valolla (Mitja Kortepuro)

13.00 Kasvokuva kovalla valolla (Krister Löfroth, malli Shadow Self)

14.30 Pukumies akkusalamoilla (Vesa Tyni)

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä mainittakoon Nuoret Valokuvaajat, joiden pisteellä pääsee tutustumaan muun muassa nuorten omaan valokuvausyhteisöön, nuorille suunnattuihin valokuvausleireihin sekä erilaisiin valokuvausluentoihin. Koska olen itse valitettavasti jo ohittanut Nuorten valokuvaajien yläikärajan, suurin mielenkiintoni kohdistuu heidän järjestämiinsä valokuvausluentoihin ja -esityksiin:

11.00 - 11.30 Makrolinssin rakentaminen ilmaiseksi

15.00 - 15.30 Tähtivalokuvauksen perusteet

Jos kävit eilen kuuntelemassa Nuorten Valokuvaajien hääkuvausluennon ja kirjoitat luennon annista blogipostauksen tai artikkelin, minulle saa vinkata jättämällä vaikka tämän postauksen yhteyteen kommentin tai lähettää sähköpostiin linkin tekstiin - kiitos!

Kaiken edellä mainitun lisäksi messuilla pääsee tutustumaan uutuuksiin, tekemään ostoksia messuhinnoin, mikä tarkoittanee useiden tuotteiden kohdalla hyviä alennuksia, ottamaan itsestään valokuvia ilmaiseksi ammattivalokuvaajan kuvaamana, ... Lisäksi Kameratori Oy:n (osastolla 5e21) pisteellä on sekä valokuvaustarvikkeiden outlet että kameroiden ostopiste, joissa nimensä mukaisesti voi käydä ostamassa valokuvaustarvikkeita tai myymässä kameransa.


Myös hevospuolella Helsinki Horse Fair -messuilla on vielä tänäänkin paljon nähtävää ja koettavaa aina esteratsastuskilpailuista erilaisiin väliaikanäytöksiin, rotuesittelyihin, luentoihin ja demoihin sekä expoon, jossa pääsee tekemään hevosaiheisia ostoksia kameratarvikeostosten sijaan. Playsson.netin blogiportaalin artikkelista voi käydä kurkkaamassa viime hetken vinkit tai ottaa selvää (katso uusimmat blogipostauksen sivun oikeasta reunasta), mitä ajatuksia jo aiempina messupäivinä Messukeskuksessa vierailleille tiimibloggaajille on herännyt hevosmessujen annista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...