perjantai 1. tammikuuta 2016

Uudet tuulet


Vuosi 2015 oli valokuvausharrastukseni osalta käänteentekevä vuosi, ja 4H-yrityksen ja ensimmäisen oman järjestelmäkameran myötä valokuvaus nousi aivan uudelle tasolle. Näyttää siltä, ettei paluuta entiseen ole, ja lisäksi nälkä kasvaa syödessä. Niinpä uuteen vuoteen, vuoteen 2016, mahtuu useita muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna, ja näitä muutoksia esittelen parhaani mukaan tässä postauksessa.

Mitä tulee 4H-yritysrintamalle, Mediatuotanto Suvililja laittoi pillit pussiin vuoden 2015 päätteeksi. Se ei suinkaan tarkoita, että valokuvauspalveluiden tarjoaminen loppuisi, vaan jatkossa toimintaa laajennetaan, harjoitetaan entistä ammattimaisemmin ja harrastuksesta tehdään työ ja minä opettelen sanomaan takeltelematta freelancer. Hevosia valokuvaan jatkossakin, mutta valokuvauksen osa-alueena ne jäänevät pienempään rooliin kuin aiempina vuosina ja rinnalle tulevat entistä enemmän ihmisten valokuvaaminen eri muodoissaan sekä aiempaa suuremmassa roolissa luonto-, maisema- ja kaupunkikuvaus. Tähän liittyen myös toimintaa kuvaava nimi muuttui hieman: Kun videokuvaus ja kotisivupalvelut poistettiin palveluvalikoimasta, joka pitää jatkossa sisällään vain valokuvauksen ja still-kuvat, minut kameroineni tunnistaa jatkossa nimestä Suvililja Photography.

Muutokset valokuvauspalveluideni nimessä ja toiminnassa näkyvät myös logossa ja vesileimassa, joista esimakua saa tämän postauksen kuvasta. Sen sijaan kotisivujen tai blogin osoite ei muutu, sillä suvililja.net kulkee mukana edelleen eikä Suvililja-osasta ole tarkoituskaan luopua - silläkään uhalla, että jotkut luulevat minun etunimeni olevan Suvi. Ehkä vielä joskus valotan, mistä Suvililja-nimi tulee, mutta se on sitten oma pieni tarinansa.

Siinä, missä tutuksi tulleen blogin osoite ei muutu, nimi saa täydennystä. Minua on alusta lähtien häirinnyt, etten ole keksinyt blogille niinsanotusti oikeaa, kuvaavaa nimeä. Jokin aika sitten potentiaalinen nimiehdokas kuitenkin pälkähti päähäni, ja aikani makusteltuani se tuntuu omalta. Olen kuitenkin vanhaan Suvililja.nettiin niin tottunut, että siitäkään en luovu, mutta blogi saa lisänimen "Valokuvauksen lumoissa" - melkoisen kuvaava, eikö?

Blogin ohella muu sometus on aiemmin valjastettu 4H-yrityksen markkinointiin, mutta bloggaamisestakin lienee tullut tietyllä tavalla harrastus. Sen sijaan muu sometus saa luvan mukautua uusia tuulia vastaavaksi. Niinpä Instagram-tili pysyy nykyisellään, mutta Mediatuotannon FB-sivu jää historiaan ja Suvililja Photographylla on jatkossa omansa. FB-seuraajat ovatkin jo tienneet näistä muutoksista, mutta jatkossa vanhaa FB-sivua ei enää päivitetä, vaan uusista blogipostauksista, valokuvauspalvelujen tarjouksista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista, joista on tarve tiedottaa nyt eikä huomenna, saa tiedon parhaiten Suvililja Photographyn oman FB-sivun kautta. Näin ollen kannattaa käydä tykkäämässä sivusta, jotta FB-päivitykset saavuttavat kiinnostuneet jatkossakin.

Mitä tulee 4H-yrityksen aikaiseen kipuiluun ratsastuskilpailukuvien toimituksesta, sähköpostirumbasta ynnä muusta, on aika siirtyä täysin uuteen systeemiin: Kuvat.fi:n yritysversio sallii kuvien keräämisen ostoskoriin. Niinpä kuvia ei tarvitse enää kysellä henkilökohtaisesti sähköpostitse, vaan lataan ensin kuvat kuvagalleriaan, josta asiakkaat voivat sitten kerätä valitsemansa kuvat keräyskoriin ja tehdä ostoksensa toivottavasti näin jouhevammin. Lasku tulee edelleen sähköpostitse, mutta muuhun sähköpostia ei hyvässä lykyssä tarvitakaan, jos tarvetta kuvien pikatoimitukselle maksukuittia vastaan ei ole. Toki sähköpostit ovat edelleen tervetulleita ja myös palautetta otan mielelläni vastaan, ja tätä varten nykyään kotisivuilta löytyy myös yhteydenottolomake helpottamaan asiointia.

Vaikka blogi jatkaa porskuttamistaan pitkälti entiseen malliin, minulla on toki suunnitelmia myös sen sisällön varalle. Ainakin alkuvuodesta olisi tarkoitus tehdä 2-3 postausta viikossa siten, että yksi postaus liittyy kuvankäsittelyharjoituksiin, toinen saattaisi lukijat edes pienen kuvaähkyn partaalle ja kolmas on jotain aivan muuta sen mukaan, mitä on milloinkin kielen päällä. Suunnitelmissa olisi seuraaville kuukausille 21-osaiset kuvankäsittelyharjoitukset ammattilaisten johdolla, kun taas kuvaähkyä ajattelin tarjota hevos- ja ponirotujen kuvapostaussarjan muodossa. Ehkä jossakin vaiheessa vastaavaa saadaan myös lajeittain ratsastuksesta, ajamisesta ja niin edelleen. Tällä systeemillä voisi tietysti nostaa myös esille ideoita uusien kuvakulmien löytämiseksi. Lisäksi tekijänoikeuksista - ja monesta muusta, postausideamuistilistani sen kun kasvaa - olisi tarkoitus kirjoittaa ennen pitkää, nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja kesätyövinkkejä unohtamatta.

Miltä kuulostaa? Minä olen niin innoissani ja toisaalta oli niin paljon kerrottavaa ja tiedotettavaa, että jokin yksityiskohta varmaan unohtui mainita, mutta aina saa kysyä: pyrin vastaamaan parhaani mukaan!

2 kommenttia:

 1. Laskutatko jatkossa jonkun osuuskunnan kautta vai miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eija, kysymästä! Kyllä vain, laskutan Ukko.fi -kevytyrittäjyyspalvelun kautta ainakin näin ensialkuun. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olin jo kovaa vauhtia laittamassa toiminimeä pystyyn, mutta päädyinkin kokeilemaan ensin Ukko.fi:n palvelua: Yrityksen kirjanpito tuntuu toistaiseksi varsin sekavalta nippeleineen. Jos ja kun haluaisin vielä kerryttää eläkettä valokuvaustyöllä, pitäisi yrittäjänä maksaa YEL-maksut, vakuutukset (vielä toiseen kertaan, sillä yksityishenkilönä otetut vakuutukset eivät riitä edes sekä työ- että vapaa-ajalla käytettäville laitteille yritystoiminnan pakollisista vakuutuksista yms. puhumattakaan) ja oikeastaan arvonlisäverovelvolliseksikin kannattaisi samantien ilmoittautua. Toisin sanoen maksettavaa olisi useampi tonni ennen kuin olisi onnistunut tienaamaan euroakaan takaisin, mutta kevytyrittäjyyspalvelussa nämä kaikki maksetaan sitä mukaa, kun työstä saadaan tuloja. Jos siis haluaa pelata varman päälle eikä miettiä koko loppuvuotta, onnistuuko vuoden aikana keräämään valokuvauspalveluilla kasaan tuloja edes niiden YEL- ja vakuutusmaksujen kattamisen verran, tämä on ihan mielenkiintoinen vaihtoehto. Toki riskin pienentäminen tässäkin kohtaa maksaa, kun osuuskunta ottaa välistä oman osuutensa, mutta toisaalta hinta on minusta kohtuullinen ottaen huomioon, kuinka paljon tällainen palvelu taas helpottaa minun elämääni. Toisaalta näen tämän myös hyvänä tilaisuutena oppia vielä vähän lisää yrittämisestä, markkinoinnista ja kaikesta muusta yrittämiseen liittyvästä, kun osuuskunta ikään kuin kouluttaa tai opastaa etänä, kuinka tehdä yritystoiminnasta entistä kannattavampaa. Ei huono diili, uskoakseni :) (Toki 4H-yrittäjänä tämäkin asia oli niin paljon helpompaa, mutta se taas ei kerrytä eläkettä.)

   Jos tämä aihe kiinnostaa enemmänkin tai haluat tietää jotain yksityiskohtaisemmin, minulle saa toki lähettää sähköpostia (ks. yhteystiedot sivun alareunasta), niin pyrin vastaamaan parhaani mukaan :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...