tiistai 19. tammikuuta 2016

Luovuutta tuplavalotuksesta


Kaikki vähänkään monimutkaisemmilta näyttävät kuvankäsittelytemput saavat minut ihastelemaan siihen tyyliin, etten itse varmaan koskaan oppisi niin taitavaksi. Tosin tässäkään kohtaa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, ja hankalaltakin näyttävä kikka voi olla hyvin yksinkertainen, jos siitä ei tehdä tähtitiedettä. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on tuplavalotus: Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kahden kuvan asettamisesta päällekäin ja niiden sekoittamisesta (blending) toisiinsa. Kuvankäsittelyohjelmalla tämä onnistuu helposti tasojen (layers) avulla ja säätämällä päällimmäisen kuvan läpinäkyvyyttä. Filmikameralla tuplavalottaminen ei ole sen vaikeampaa: otetaan vain kaksi kuvaa samaan kohtaan filmiä käyttämällä jo kertaalleen käytetty pätkä filmirullasta uudelleen. Tuplavalotuksen vaikein asia on harjaannuttaa itsensä näkemään, mitkä kuvat voisivat sopia yhteen ja mihin kuvapariin taas ei välttämättä kannata edes tuhlata aikaansa. Tässäkin kohtaa harjoitus tehnee mestarin, vaikkakin ainakin alkuvaiheessa onnistumistodennäköisyyttä voi nostaa hyödyntämällä joko saman värimaailman kuvia parina, valitsemalla toiseksi kuvaksi yksinkertaisen muotokuvan rauhallisella taustalla tai muuttamalla toisen kuvista mustavalkoiseksi. Jännittävää, eikö?


Vanhat kuvat uusiokäyttöön. Tässä kukkaisponissa ja kukkaiskoirassa on sama kuva päällimmäisenä, mutta alemman kuvan osalta erot ovat suurempia. Koska tässä ylemmän kuvan väri on tarttunut alemman kuvan tummiin alueisiin parhaiten, kukkaiskoiran kohdalla koira on ikään kuin auringonkukkameren keskellä, kun taas ponista itsestään on tullut kukkaisponi vaalean taustan jäädessä lähes kukattomaksi.


Nämä kukkaisponikuvat ovat käytännössä samoista kuvista tehty, mutta kuvien sekoittamiseen on käytetty eri sekoitustiloja tai -moodeja. Kukkaisponikuvat ovat havainnollistava esimerkki siitä, kuinka tuplavalotuksella yhdestä ja samasta kuvaparista voi saada hyvinkin erilaisia lopputuloksia. Kun tuplavalotettua kuvaa muokkaa edelleen, voinee todeta, että tässäkin vain mielikuvitus on rajana. Jos esimerkiksi ponin tausta olisi kauttaaltaan ollut vaalea, ylimääräisiä värejä olisi saanut helposti pyyhittyä niin, että auringonkukkia olisi jäänyt vain ratsukkoon. Nyt tein tällaista muokkausta vain ylemmän kuvan kohdalla, kuten ponikuvia vertailemalla voi havaita.

Enää ei tarvitse harmitella, vaikka tähän aikaan vuodesta valokuvattava on kortilla: Valokuvauksesta liikenevän ajan voi käyttää kuvankäsittelyn opettelemiseen, jolloin kuvauskauden päästessä kunnolla vauhtiin on työkaluvalikoima merkittävästi aiempaa suurempi. Melkein rohkenisin väittää, että tällainen luovuuden herätteleminen saattaa näkyä ennen pitkää myös itse valokuvauksen puolella ja päähän voi pälkähtää sellaisiakin ideoita, joiden kehittelemiseen ei oman mielikuvituksensa koskaan uskonut riittävän. Siispä luovaa ja idearikasta talvea meille kaikille!

2 kommenttia:

 1. Oooh, onpa hienoja! Tämmösiä ei ookaan varmaan mulle tullut koskaan vastaan, mutta pitää varmaan kokeilla kyllä leikkiä itsekin... :) Tosta ekasta kuvasta tulee mulle vähän mieleen tyyny, ois varmasti jonkun ruttukuonokoiratyypin mieleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia mieltä lämmittäneestä kommentistasi, Elli! :) Tämä tuplavalotus (taidetaan tosin tuntea toisellakin nimellä, jota en valitettavasti saa juuri nyt päähäni) on kieltämättä hauska tekniikka: ei kovinkaan vaikea, kun vain tietää, mitä tehdä, mutta sen avulla vanhoihin ja ehkä ahkerasti käytettyihinkin kuviin saa uutta ilmettä ja eloa. Kokeile ihmeessä ja, jos laitat esimerkiksi blogiisi tuplavalotuskokeilujasi esille, minulle saa vinkata oikein mielellään - vaikka tämän postauksen kommentteihin, jolloin myöhemmin muutkin aiheesta kiinnostuneet löytävät kuvasi :)

   Hih, nyt kun mainitsit mielikuvasi ruttukuonokoiratyynystä, siltä mopsin kuva tosiaan vähän näyttääkin :D Itse asiassa tuossa voisi olla myös ideaa kehitettäväksi syntymäpäivälahjaksi ystävälle, joka on kovin ihastunut mopseihin. Kiitoksia! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...