keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kuvasatoa: Zemaituka


Olen pienestä pitäen ollut innokas opettelemaan niin hevos-, koira- kuin kissarotujakin. Edelleen pohdiskelen kilpakenttien laidoilla ja yritän arvioida, minkä rodun edustaja kulloinkin on radalla. Tämän postauksen hevonen tuli viime vuoden aikana useamman kerran vastaan eri kilpailuissa - tosin joka kerta esteratsastuksen merkeissä. Alun perin ruunivoikko väri kiinnitti huomioni, mutta jälkeenpäin myös rotu on mietityttänyt, ja ankaran selvitystyön tuloksena uskoisin selvittäneeni sen: kyseessä on zemaituka - harvinaista herkkua suomalaiselle hevosharrastajalle!Vaikka zemaituka-rodun edustajien otos varsin minimaalinen, ei Wikipedian tai Hevosmaailman rotuesittely yllätä: Liettuasta kotoisin olevat zemaitukat ovat jykevärakenteisia isoja poneja, joita käytetään niin työhevosina kuin yleisratsuina. Monikäyttöisyytensä lisäksi zemaitukat ovat kestäviä, hyvin sisukkaita ja luonteeltaan auliita. Jykevästä ulkomuodostaan huolimatta ponit ovat yllättävän ketteriä ja suorituskykyisiä, ja zemaitukia käytetään myös kilpahevosten kasvattamiseen risteyttämällä niitä kevyempien ja kookkaampien rotujen kanssa. Mitä tulee rodun harvinaisuuteen, Wikipedia osaa kertoa, että vuonna 2010 zemaitukia on arvioitu olevan vain noin 400 yksilöä. Niinpä zemaitukan ikuistaminen estekarkeloissa ei tainnut olla vain suomalaisen hevosharrastajan tähtihetkiä, vaan tilaisuus oli ilmeisesti melko harvinainen ihan suuremmassakin mittakaavassa.

5 kommenttia:

 1. On kyllä mahtavan näköinen eläin :) Sopii tälläisen ihmisen silmään, joka tykkää kylmäverisistä noin muutenkin! -Siiri, Siirin blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin? Zemaitukan olemuksessa taitaa olla juuri sopivasti sellaista alkukantaisuutta, joka muun muassa meitä suomenhevosten ystäviä viehättää omassa alkuperäisrodussamme. Saas nähdä, saako jykevä poni jatkoa toisella vähän vastaavan rodun edustajalla (tai siis edustajilla) ensi viikolla vai kiilaako jokin kevyempi rotu järjestyksessä edelle - malttamattomuus kiusaa näiden rotupostausten kanssa ;)

   Kiitos, Siiri, kommentistasi! :)

   Poista
 2. Törmäsin blogitekstiisi, kun haeskelin zemaitukasta infoa. Olen jo aikuinen ratsastaja, menossa parin päivän päästä koeratsastamaan zemaituka-ruunalla, josta voi tulla pari kertaa viikossa ratsukaverini :) Kävin jo tutustumassa herraan. Ponimaista olemusta löytyy vaikka herra osaa olla kyllä miellyttämishaluinen ja säkänsä puolesta kuuluu pieniin hevosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja, kommentista! Olipa mukava kuulla kuvausta, minkälainen ainakin yksi rodun edustaja todella on. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja sinulla ja uudella hevosystävälläsi on pitkä ja antoisa yhteistyötaival edessä :)

   Poista
 3. Mullakin on zemaituka sain sen vast eolen ja se on tosi ihana ja kiva ha tottelee tosi hyvin😊

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...