maanantai 7. joulukuuta 2015

Vuosi lähenee loppuaan - maksuasiat kunnossa?

Vuosi lähenee loppuaan ja alkaa olla aika suunnata ajatukset 4H-yrityksen tilinpäätöksen tekemiseen. Alkusyksy toi mukanaan niin paljon muutoksia, että osa kuvakyselyistä ja kuvista ovat seisseet valitettavan pitkään koskemattomina, ja nyt joulukuun aikana pitäisi kaivaa jostakin aikaa niin, että kaikki rästit saisi hoidettua ja uuden vuoden voisi aloittaa taas puhtaalta pöydältä ilman kuva- ja sähköpostijonojen purkamista.

Hevosihmisten tuntemalla foorumilla on viime viikkoina sekä huudeltu valokuvaajien perään kilpailuissa otettujen kuvien toivossa että ihmetelty pitkiä vastausaikoja sähköpostiliikenteessä. Opintojen ja töiden taas alettua kesäloman jälkeen puutetta tekemisestä tuskin on ollut yhdellä jos toisellakaan. Näiden tavanomaisten kiireiden lisäksi on ainakin minulle tullut kesän ja syksyn mittaan tutuksi valitettavan yleinen ilmiö: Toimitan kasan valokuvia nähtäväksi, ja kuvia kysellyt tekee kuvatilauksen. Kirjoitan ja lähetän laskun, jossa eräpäivä on selvästi merkitty ja maksuaikaa kaksi viikkoa. Keskimäärin joka kymmenennen laskun kanssa käy niin, että saatan odottaa useammankin kuukauden maksua, lähetän 1-2 maksumuistutusta ja tiedustelen, vieläkö tilaaja on kiinnostunut kuvista vai muuttanut mielensä, ja jälkimmäisessä tapauksessa toivon hänen peruuttavan tilauksensa. En ole edes viivästyskorkoa lisännyt myöhästyneisiin maksuihin, vaikka sekin laskuissani ilmoitetaan, sillä pääsen itse helpommalla, kun minun ei tarvitse ruveta kirjoittamaan mattimyöhäisille uusia laskuja. Jostain syystä etenkin syyskuulta on useampi lasku edelleen maksamatta, ja reagoimatta jääneiden maksumuistutusten jälkeen luulen, että näiden osalta maksut jäävät kyllä saamatta kokonaan. Sikäli valitettavaa, että kun hevosia valokuvaavilla ei muutenkaan palkkatasossa ole pääsääntöisesti hurraamista, niistä vähistäkin jää suurehko summa saamatta - vai mitä mieltä olette summasta, jolla kustantaisi helposti reilun kuukauden ratsastustunnit? Ainakin minun mieltäni sellainen summa lämmittäisi jo kummasti.

Luvattomasti kopioidut valokuvat ja tekijänoikeusrikkomukset ovat kuumentaneet tunteita tasaisin väliajoin, ja hevosvalokuvaajat lienevät tehneen itselleen mustia listoja muistutukseksi, ketä ei joko kannata valokuvata ratsastuskilpailuissa lainkaan tai kenen kuvia ei ainakaan kannata laittaa julkisesti esille, jos ei ehdoin tahdoin halua tarjota uusia kuvia luvatta kopioivien saataville. Tässä onkin toinen ilmiö, joka tuli minulle tänä vuonna yllätyksenä - tai tiesin kyllä, että jotkut kopioivat kuvia luvatta mutta näin paljon..! - ja on työllistänyt enemmän kuin tarpeeksi, kun on saanut selvitellä väärinkäyttäjien yhteystietoja ja olla heihin yhteydessä. Siinä, missä luvattomien kopioijien nimilistat lienevät valokuvaajien henkilökohtaisessa käytössä jo tuttu juttu, on kieltämättä käynyt mielessä, olisiko syytä kirjata muistiin myös ne, joista ei kuvatilauksen tekemisen jälkeen ole kuulunut halaistua sanaa: minusta kun ei pitäisi olla liikaa vaadittu, että kuvatilauksensa edes peruisi, jos mieli on muuttunut.

Jokin aika sitten tuli eteen sellainen tapaus, että eräs harrastelijavalokuvaaja (ei varmasti ainut laatuaan) hoiti laskutuksensa tähän erikoistuneen yrityksen kautta. Kiinnostuin itsekin, miten homma käytännössä toimii, ja yrityksen nettisivuja läpi kahlatessani huomasin maininnan, että jos maksuja ei ala kuulua, yritys voi hoitaa valokuvaajan puolesta maksujen perimisen, jos näin sovitaan. En tiedä, kuinka yleistä valokuvausalalla - hevosvalokuvauksesta puhumattakaan - maksujen periminen on. Hevoskuvien kohdalla kyse on usein kuitenkin niin pienistä summista, että minusta olisi hölmöä hankkia itselleen maksuhäiriömerkintää näin vähäpätöisen asian takia, kun maksuhäiriömerkinnällä voi olla hyvinkin kauaskantoiset seuraukset. Olisiko siis liikaa vaadittu, että jokainen suhtautuisi vakavasti ja hoitaisi huolella raha-asiansa? Vaikka hevoskuvaajiakin ajoittain vähätellään, koska he ovat "vain harrastelijoita", ei asia ole aivan näin yksinkertainen: Siinä, missä myös suullinen sopimus on sitova, myös kahden yksityishenkilön välinen sopimus on sitova. Ja useimmiten harrastelijavalokuvaajillakin lienee kuvatilauksista mustaa valkoisella, joten tehty sopimus on mahdollista myös näyttää toteen.

Jos olet tilannut valokuvia ja jättänyt laskun maksamatta syystä tai toisesta, olethan yhteydessä valokuvaajaan: uskaltaisin melkein väittää, että ainakin useimpien valokuvaajien kanssa asioista pystyy kyllä sopimaan alkuperäisestäkin sopimuksesta poikkeavasti, jos vain asian yrittää hoitaa hyvässä hengessä ja yhteistyössä valokuvaajan kanssa. Sama pätee luvatta kopioituihin kuviin, ja loppujen lopuksi jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, tuliko oma maine tahrittua ainakin valokuvaajan silmissä lopullisesti vai johtivatko ikävät tapahtumat ja niiden selvittäminen lopulta jopa ystävystymiseen. Omasta kokemuksestani voin todeta, että kaikki on mahdollista, mutta mieluummin henkilökohtaisesti kartuttaisin ystävien ja hyvän päivän tuttujen joukkoa kuin "älä kuvaa näitä" -listaa vihkossani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...