keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Esteratsastusta Tuomarinkylässä 28.11.2015

Maneesikuvauskausi avattu: ei ollut lainkaan niin kamalaa kuin pelkäsin!


Kun keväällä valokuvasin hevosia Horse Fair -messuilla, pettymys oli suuri, kun rupesin kotona katselemaan, minkälaisia otoksia sisätiloissa sain aikaiseksi. Tuolloin käytössä ollut kompaktikamera oli kyllä valovoimainen, mutta kameran pieni kenno oli kaikkea muuta kuin optimaalinen nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen sisätiloissa. Tuloksena oli siis liuta hyvin, hyvin kohisevia kuvia, joista en saanut kohinaa poistettua tyydyttävästi hyvällä tahdollakaan. Tämä valtava pettymys surkeaa kuvanlaatua kohtaan taisi olla keväällä tärkein yksittäinen tapahtuma, joka lopulta ajoi minut kamerakaupoille.

Ensimmäisen järjestelmäkamerani hankittuani pääsin keväällä testaamaan sitä Pet Expoon - jälleen melko nopeasta liikkuvien kohteiden valokuvaamista sisätiloissa. Vaikka en tuolloin osannut käyttää vielä muita kuin kameran valmiita kuvausohjelmia, olin positiivisesti yllättynyt ja kuvat olivat ihan onnistuneitakin: toki parannettavaa löytyi, mutta sain ensimmäisen positiivisen kokemuksen sen suhteen, ettei sisätiloissa kuvaaminen johda välttämättä katastrofiin.

Ensimmäiset maneesikuvaukseni järjestelmäkameralla olivat puolisentoista viikkoa sitten. Tuomarinkylässä järjestettiin esteratsastuskilpailut maneesissa, ja kun sopivasti houkuteltiin mukaan, päätin lähteä kokeilemaan, minkälaisia kuvia nykyisellä kalustolla saisin aikaiseksi. Maneesi oli minusta pikemminkin pimeä kuin valoisa, ja kilpailujen myöhäinen ajankohta - iltapäivä ja ilta - takasi sen, että valoa ei ollut saatavana myöskään maneesin ikkunoiden kautta. Tämä näkyikin sitten ISO-arvossa, mutta tulipahan sekin todettua, että täyskenno tosiaan kestää huomattavasti paremmin myös kohinan kuin pienenpieni kompaktikameran kenno, eikä ISO 12 800 aiheuttanutkaan kuviin silmiä särkevää kohinaa, jota ei olisi viimeistään jälkikäsittelyn yhteydessä saanut vähennettyä tehokkaasti. Edelleenkään maneesikuvaus ei kuulu suosikkeihini, sen verran kohinaa ja epätarkkuutta valokuvissa kyllä ilmenee, mutta tällä kertaa ei tarvinnut myöskään olla itkua vääntämässä kuvanlaadun takia. Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin?


Mitä vaaleampi hevonen, sen parempi. Tarkennus sahasi etenkin tietyissä osissa maneesia siinä määrin, että valoa oli näissä kohdissa erityisen vähän ja kameralla oli lisäksi selvästi vaikeuksia löytää tarpeeksi suurta kontrastieroa löytääkseen kohteen, johon tarkentaa. Ruunikot ja mustat hevoset aiheuttivat siis entisestään päänvaivaa, mutta onneksi kilpailevien ratsukoiden joukosta löytyi muutama kimo, yksi voikko ja cremello sekä pari ruunikonkirjavaa ponia tummien vastapainoksi.Maneesissa kuvatessani pitä tehdä valinta, kestänkö paremmin liike-epäterävyyttä vai kohinaa, sillä vähäisen valonmäärän vuoksi joko suljinaikaa tai ISO-arvoa piti kasvattaa, jotta kuvista ei tulisi niin tummia. Aloitin kuvaamisen minun asteikollani melko pitkällä suljinajalla, kunnes tulin siihen tulokseen, että liike ei ole tarpeeksi pysähtynyt, ja rupesin vähitellen lyhentämään suljinaikaa. Lyhyempää suljinaikaa korreloidakseni ISO-arvoa piti sitten kasvattaa samaa tahtia, ja lopulta kameran näytöltä katsottuna tyydyttävät lukemat löytyivät arvoilla 1/1250 ja ISO 12 800.Maneesissa 70-200 mm oli jopa täyskennoon yhdistettynä riittävä: toiseen päähän maneesia ei ollut välttämätöntä edes yltää, mutta sitten taas lähin este, joka hypättiin yleisöön päin, oli jo niin lähellä, että lyhyempikin polttoväli kuin 70 mm olisi riittänyt vallan mainiosti ja ehkä toiminut 70 mm:ä paremmin.


Peilit toivat kivoja efektejä kuviin.


Valokuvaajia kilpailuissa näkyi epätavallisen vähän. Sen sijaan ratsukoiden taustajoukot videoivat ahkerasti ratoja.


Vieläkään en ole tyytyväinen maneekuvien laatuun: haluaisin saada myös maneesissa yhtä teräviä ja tarkkoja kuvia kuin ulkokentällä kesäaikaan. Harjoitukset siis jatkuvat ja aika näyttää, onko tavoite mahdoton saavuttaa, mutta aina kannattaa yrittää. RidesInniin kyllä haluaisin kokeilemaan, onko heidän maneesinsa tosiaan niin valoisa kuin kuulopuheet kertovat ja kuvat antavat ymmärtää. Maneeseissa on totta kai eroja, ja olisi mielenkiintoista päästä omakohtaisesti testaamaan, kuinka paljon itse maneesi vaikuttaa lopputulokseen valoisuuden ja siihen vaikuttavien seikkojen kautta. Seuraavia maneesiharjoituksia odotellessa..!

8 kommenttia:

 1. 1/1250 oikeasti? :D ihanan valoisa maneesi! Pohjanmaalla normimaneesissa saa 2.8 ja Iso 5000-6400 (d610 loppuu siihen normi-isot hi1 taitais tosin olla tuo 12800, mutta ne kohisee niin etten juuri käytä) valotusaika olla maksimissaan 1/250-1/320 että kuvasta saa sellaisen että kuvankäsittelyllä siitä saa vielä kohtuullisen laatuisen. Oikein pimeinä päivinä tummissa maneeseissa 1/125 voi olla justiin riittävä... tämän seudun valoisimmassa maneesissa pääsee aurinkoisena päivänä valkoisen hevosen kanssa parhaimmillaankin vain iso 2000-2500 3.2 ja 1/640 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, 1/1250 oikeasti ;) Ja ei, ennemmin sanoisin "ihana runko <3" (*) kuin "ihanan valoisa maneesi" :D Minähän aloitin myös suljinajasta 1/400 tms., mutta kun liike ei ollut mielestäni tarpeeksi pysähtynyt, niin ei auttanut kuin lyhentää niin kauan, että alkoi edes kameran näytöllä näyttää oikeasti pysähtyneeltä. No, kun pääsin taas tietokoneelle tutkimaan, ei se liike taaskaan näyttänyt riittävän pysähtyneeltä, mutta näitä maneesikuvauskokemuksia kuultuani Tuomarinkylän kilpailujen jälkeen vähän epäilen, ettei ongelmani merkittävästi parane ainakaan suljinaikaa lyhentämällä... Voi harmi! :D

   Paljon kiitoksia, Tuulia, että laitoit vertailtavaksi myös näitä eksakteja lukuarvoja! Mielenkiintoista kuulla, minkälaisia asetuksia muut ovat käyttäneet :)

   (*) Juuri muutama tunti sitten pääsin tutustumaan vielä rakennusvaiheessa olevaan uuteen asuntoomme, otin kuvan pimeistä saunatiloista 6D:llä ilman minkäänlaista salamaa ja tosiaan sähköttömässä osassa kerrosta -> tietokoneen näytöllä JPG-kuvassa ei näkynyt lainkaan kohinaa, kuva oli selvä, kohtuullisen valoisa ja kaiken kaikkiaan ei valittamista -> automaatilla lauoin, kun uusi kalansilmäobjektiivi myöskin ensimmäisiä kertoja käytössä, joten kaikki kunnia rungolle ja objektiiville ;)

   Poista
 2. Ihan hyvinhän nämä maneesikuvatkin ovat onnistuneet, osa vähän tummia mutta muuten ihan hyvälaatuisia! Jouduitko paljon muuttamaan värisävyjä koneella vai oliko maneesissa oikeasti noin kivan sävyiset valot? Terveisin; kotitallin maneesissa ihan järkyttävät oranssit valot, mikä tekee kivojen kuvien saamisesta lähes mahdotonta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Janna, kommentista ja mukava kuulla, mitä mieltä olit kuvista - kiitos! :)

   Värisävyjä jouduin tosiaan muuttamaan ihan kunnolla: kuvat olivat kauttaaltaan aivan keltaisia. Pidän itse lämpimistä sävyistä, ja yleensä lisään kuviin pikkiriikkisen keltaisuutta, mutta näiden maneesikuvien kohdalla säädintä sai kyllä hilata rutkasti sinisempään suuntaan. Valaistuksessa ledit varmaankin toimisivat paremmin valokuvien kannalta, kun eivät ainakaan minun kokemuksieni mukaan ole "minkäänväriset", mutta kuulemma ledit myöskin rappeuttavat silmän jotain osaa/osia, joten ihmisten ja hevosten terveyden kannalta kannattanee pitäytyä keltaisissa lampuissa jatkossakin ja käyttää värisävysäätimiä ahkerammin Lightroomin puolella ;)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuin jotenkin poistamaan ilmeisesti molemmat kommenttisi, vaikka oli tarkoitus poistaa vain tuplana tullut viesti. Kiitos kommenttien sähköpostiin lähettämisen, tässä suora lainaus erehdyksessä kokonaan poistetusta viestistä: "Vautsi nää on tosi hyviä! Tullu itekkin kuvattua tuolla dumin maneenessissa eikä oo kyllä mikään älyttömän valoisa joten siihen nähden en voi kyllä sanoa muuta kuin ison WAU !"

   Paljon kiitoksia kommentistasi, Nora, ja tietysti mieltä lämmittävistä kehuista! Kiva myös kuulla muidenkin Tuomarinkylän maneesissa kuvanneiden kokemuksia - etenkin valaistuksesta :D Ehkä minun arvioni eivät aivan metsään menneet, kun sinullakin on samansuuntaisia kokemuksia. Kiitos, Nora! :)

   Poista
 4. Toivoisin näistä maneesikuvista semmoisen käsittelypostauksen, missä kerrot, miten käsittelit kuvat. Joskus maneesissa kuvanneena en saanut millään keltaisuutta pois kuvista, joten olisi kiva tietää, miten sinä sait kuvista näin luonnollisen näköiset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia kommentistasi! Oikein hyvä postausidea, laitan sen korvan taakse ja pyrin toteuttamaan vielä tämän vuoden puolella :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...