lauantai 14. marraskuuta 2015

Linssiheijastuksia

Linssiheijastukseksi kutsutaan ilmiötä, joka näkyy kuvassa peräkkäisinä, mahdollisesti erivärisinä renkaina, läiskinä tai juovina tai käytetyn objektiivin himmentimen aukon muotoisina monikulmioina. Ilmiö johtuu valonsäteiden edestakaisesta heijastumisesta objektiivin lasipinnoilla, ja tämän vuoksi linssiheijastuksia saattaa esiintyä etenkin suoraan voimakkaaseen valoon kuvatessa.

Yleisesti ottaen linssiheijastus ei ole toivottu ilmiö, ja sen vähentämiseksi on hyvä käyttää objektiivin nokalle kiinnitettävää vastavalosuojaa. Toisaalta, monet objektiivien valmistajat ovat myös kiinnittäneet linssiheijastusten esiintymisherkkyyteen huomiota jo objektiivien suunnitteluvaiheessa ja käyttäneet esimerkiksi objektiivien lasipintojen valmistuksessa erilaisia linssiheijastusta vähentäviä pinnoitteita. Lyhyet polttovälit ovat pitkiä herkempiä linssiheijastusten muodostumiselle, ja myös jotkut objektiiviin kiinnitettävät suotimet saattavat lisätä linssiheijastusten esiintymisherkkyyttä.

Linssiheijastus ei ole automaattisesti merkki epäonnistumisesta, vaan se voi olla myös kuvassa tarkoituksella ja suorastaan tavoiteltu tehoste esimerkiksi realistisuuden lisäämiseksi valon heijastuessa erilaisilta pinnoilta. Siinä, missä heijastusta voi yrittää saada muodostumaan jo jättämällä vastavalosuojan pois objektiivin nokalta, sen voi lisätä myös keinotekoisesti jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla.

Kuvakansioita kaivellessani vastaan tuli juuri tähän postaukseen sopiva esimerkkikuvapari, jossa sarjakuvauksella otetun kuvasarjan ylempi kuva on se niinsanotusti onnistuneempi otos: ei kovin häiritseviä linssiheijastuksia (huomasin nuo hevosen kaulassa ja ohjastajan niskassa olevat heijastukset vasta ladattuani kuvat Bloggeriin), vaikka olenkin kuvannut suoraan kohtuullisen voimaakkaaseen valoon. Sen sijaan alempi kuva on otettu täsmälleen samalla tavalla ja samasta paikasta kuin ylempi kuva mutta 1/4000 sekuntia myöhemmin. Kuvassa vain hevonen ei ole liikkunut, vaan jotakin on tapahtunut myös valolle - ja ehkä kamerakin käsivaralla liikahtanut sen verran kriittisesti, että oikeaan alanurkkaan on ilmestynyt selvä linssiheijastus. Jos linssiheijastusten näkyminen valokuvissa olisi ollut tavoitteena, silloin alempi kuva olisi totta kai ollut se onnistuneempi otos yhden ison ja useamman pienen "heijastuspallukan" myötä.Voitteko uskoa, että elokuun puolivälissä iltaisin vielä kahdeksan aikaan oli näin valoisaa? Näin marraskuussa, kun pimeys tuntuu laskeutuvan jo ennen kuin pääsen yliopistolta kotiin, minun piti oikein tarkistaa, katsoinko tosiaan kuvanottohetken kellonajan oikein. Näin se tosiaan oli, ja nyt sen muistan itsekin.

2 kommenttia:

 1. Minusta linssiheijastukset ovat usein ihan kivoja, sellaisissa tunnelmallisissa kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin joissain kuvissa linssiheijastukset tosiaan näyttävät kivoilta ja saattavat olla jopa toivottujakin. Alkuviikosta pääsi tutustumaan uuteen asuntoomme, ja lähtiessä piti vielä ottaa pari kuvaa tulevasta kotipihasta. Siinä tihkusateessa suoraan katulamppua kohti kuvaa ottaessani kuvaan tuli kuin tulikin kohtuullisen iso linssiheijastus, kun kalansilmän vastavalosuoja ei ollut kovinkaan tehokas. Kuva näytti niin hauskalta, että se ei varmasti joudu poistettavaksi ainakaan linssiheijastuksen takia. Kaikella on siis aikansa ja paikkansa, ilmeisesti :)

   Kiitos, M, jälleen kommentistasi!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...