sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Minäkö "operatiivinen riski"?

Olin syksyllä 2013 kuuntelemassa Aktuaaritoiminnan kehittämissäätiön syysseminaaria. Seminaarin aiheena oli tuolloin "Oletko sinä yhtiösi operatiivinen riski? - Operatiiviset riskit vakuutusalalla". Näiden hienojen sanojen taustalla oli viesti, ettei yksikään työntekijä saisi tehdä itsestään korvaamatonta, vaan hyvä työntekijä huolehtii siitä, että joku toinen osaa ja pystyy korvaamaan tämän työntekijänä tarvittaessa. Yksittäisen työntekijän ja etenkin yksittäisen työntekijän työpaikan säilyttämisen kannalta tuntuisi paremmalta, että työntekijä nimenomaan olisi korvaamaton: tällöin häntä ei voisi niin vain vaihtaa uuteen työntekijään ja työpaikka lienisi turvatumpi. Jos asiaa taas ajattelee yrityksen näkökulmasta, korvaamaton työntekijä on tosiaan operatiivinen riski: mitä sitten, kun tämä työntekijä ei syystä tai toisesta pystykään hoitamaan työtehtäviään? Aivan, yritys on pulassa.

Syysseminaarin puheenvuoro tuli mieleeni, kun muutama päivä sitten ilmeisesti syysflunssa iski pahemman kerran ja kaatoi allekirjoittaneen lähinnä vuodepotilaaksi. Sairastan harvoin, mutta monta päivää kestänyt kuume saa tämänkin tytön menon hyytymään. Eilen oli Yrittäjän päivän tapahtuma, johon olin lupautunut osallistumaan 4H-yrittäjänä ja 4H-liiton 4H-yritys -tuotteen edustajana. Sen verran sain itsestäni irti, että jaksoin tuon muutaman tunnin rupeaman Kampissa oikein hyvin, mutta sen jälkeen olo muuttui entistä kehnommaksi. Kuitenkin olisi valtavasti kuvia odottamassa jälkikäsittelyä ja sähköposteja odottamassa vastaamista, mutta minkäs teet, kun tämän 4H-yrittäjän viime päivät ovat kuluneet pitkälti peiton alla nukkuen ja sairastaen. Niinpä kukaan ei ole tekemässä niitä töitä, jotka minun pitäisi tehdä. Näyttää siltä, että olen 4H-yritykselleni hyvinkin suuri operatiivinen riski. 4H-yrittäjyyden luonteen ja sääntöjen myötä voin tietenkin puolustella tilannetta sillä, että en edes saisi tai voisi palkata itselleni työntekijää tuuraamaan itseäni sairastuessani, mutta yksityisyrittäjänä tämä olisi periaatteessa mahdollista. On kuitenkin asia erikseen, onko yksityisyrittäjällä käytännössä resursseja hankkia itselleen sijaista, vaikka tarvetta olisikin. Jos joskus veisin 4H-yritykseni uudelle tasolla ja tekisin siitä aivan oikean yrityksen, tässä olisikin yksi pähkinä purtavaksi: Kuka hoitaa yrityksen ja tekee työt, jos minä en pysty?


Tunnelmia Yrittäjän päivästä - ja lisää tulossa luultavasti, jahka vointini on hiukan parempi. 4H-liiton teltalla pääsi sekä haastattelemaan 4H-yrittäjiä ja kuulemaan 4H-yrityksistä, ihastelemaan ja myös ostamaan korutaiteilija Aurelian tekemiä koruja että tutustumaan pieneen valokuvanäyttelyyni. Sateesta huolimatta Narinkkatori oli täynnä nuoria yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita ihmisiä, ja kuten pääministeri Sipiläkin totesi, itse asiassa se taivaalta satanut ei ollut vettä laisinkaan vaan yrittäjän hikeä. Kovaa puurtamista siis tiedossa!

Nuorten 4H-yrittäjien haastatteluja on luettavissa sekä Hesarin paperiversiosta että HS:n nettisivuilta!

P.S. Yrittäjän päivässä Canonin 50mm:n objektiivini pääsi ensimmäistä kertaa tositoimiin, kun ihmispaljoudessa  70-200mm:n telezoomi oli pääsääntöisesti aivan liian pitkä ja kuva-ala turhan kapea. Selvästi 50-millinen vaatii vielä totuttelua ja harjoittelua, mutta kaunista jälkeä silläkin saa, kunhan valokuvaaja itse ei mene sössimään asetusten kanssa tai onnistu heilauttamaan kameraa laukaisimen painamisen yhteydessä: 50-millisessä kun kuvanvakaaja puuttuu ja harmaassa sadesäässä valotusajat olivat ajoittain hyvinkin pitkiä verrattuna ratsastuskilpailukuvauksiin, tuli kyllä telezoomin kuvanvakaajaa ikävä!

4 kommenttia:

 1. Kyllä muuten 4h-yrittäjäkin voi muistaakseni palkata työntekijän :) Viiime vuoden voittaja yritys OutteriDesing ( http://www.uotteridesign.net/ ) muistaakseni mainitsi jossain haastattelussa (tai sitten joku muu mainitsi) että yrittäjä työllisti jo viime vuonna toisen nuoren aina väliaikaisesti catering-palveluita tehdessä.

  Valokuvaus tosin on alana sellainen, että hankala siihen kyllä on toinen palkata :D Jokaisella on kuitenkin oma tyylinsä muokata. Sähköpostin, kirjanpidon, laskunkirjoittamiseen voisi kyllä itsekin jonkun palkata... Tässä viimeiset 2 vk olen myös ollut oman toiminnan operatiivinen riski, aika on kulunut enemmän traktorissa/puimurissa kuin tietokoneella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, minä kun muistelin 4H-yrityskurssilla olleen puhetta siitä, ettei toisten palkkaaminen oikein kävisi, mutta en sitten mene takuuseen :)

   Näinhän se on, kuten totesit, että valokuvauksessa apulaisen palkkaaminen on hankalampaa kuin esimerkiksi juuri catering-palveluissa, kun jokaisella on hiukan oma tyylinsä saattaa valokuvat valmiiksi tuotteiksi. Byrokratian pyörittämisen voisi tosiaan ulkoistaa huomattavasti helpommin, mutta omalla kohdallani täytyy myöntää, että kukaan tuskin alkaisi toiseksi työntekijäksi kuultuaan tuntipalkan näissä hommissa ;) On se toisaalta niinkin, että kun itse hoitaa kaiken, esimerkiksi sähköposteihin vastaamisen lomassa saa muodostettua paremmin kuvaa, mikä kannattaa ja mikä ei, ja tämä tieto voisi jäädä saamatta byrokratian ulkoistamisen myötä. Tosin minusta oli todella lohdullista lukea lehdestä yhdestä nuoresta luontokuvaajasta, joka käy ympäri maailmaa työkseen kuvaamassa: Lehtiartikkelissa kuvaaja totesi, ettei hän yksinkertaisesti ehdi vastata puheluihin ja hoitaa muuta yrityksen hallinnollista puolta tai sitten hänen täytyisi valokuvata vähemmän, ja siksi hän oli palkannut itselleen avustajan hoitamaan kaiken muun paitsi valokuvauksen yms. Lohdullista on huomata, että on muitakin, joilla on vaikeuksia saada aika riittämään kaikkeen, ja lohdullista kuulla myös, että valokuvauspuolelta löytyy muitakin operatiivisia riskejä kuin minä ;)

   Poista
 2. Minulla ei mitään sen kumempaa sanottavaa itse aiheeseen ole tällä kertaa, mutta ihan pakko oli pitkästä aikaa tulla kehumaan, kuinka ihanan asiapitoisia ja pohtivia tekstejä sinulta tulee! Todella mielenkiintoista käydä lukemassa välillä ihan oikeaakin asiaa sinun blogin puolelta, hyvää vaihtelua tuolle omalle "blogiharrastukselle" joka on enemmän juurikin vain kuvien jakamista. Välillä inspiroi itseäkin miettimään vähän asiapitoisempiakin tekstejä aina joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos paljon, Annika! Tätä postausta kirjoittaessani mietin, mahtaako aihe kiinnostaa ketään pätkän vertaa. Ihana kuulla, että pelko epäkiinnostavuudesta osoittautui vääräksi :) Pohtivia tekstejä on kiva kirjoittaa, kun on oikeasti jotain sanottavaa eikä tekstin vääntäminen tunnu pakkopullalta. Samalla linjalla siis pyritään jatkamaan, jahka seuraavan kerran tulee jotain sanottavaa tai satun olemaan jotain mieltä :D Kiitos paljon tästä palautteesta!

   Tässähän on hyvä vaihtokauppa: kun minä käyn ammentamassa sinun blogistasi inspiraatiota valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn upeista kuvistasi, niin hienoa saada antaa sitten jotain vastineeksi oman blogin puolella :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...