sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kuvankäsittelyä: lähikuva "kehyksissä"

Lukijoiden - tai ainakin yhden - toiveesta yritän selventää, kuinka edellisen postauksen kuvat oli käsitelty ja päästy sellaiseen lopputulokseen. Tärkeimmät työvaiheet käydään läpi esimerkkikuvan avulla, ja kuvien vieressä tummalla pohjalla ovat näkyvissä käytetyt asetukset. Vaikka kuvankäsittelyohjelmana on käytössä Lightroom, vastaavat säätömahdollisuudet pitäisi löytyä monista muistakin kuvankäsittelyohjelmista, vaikka ohjelmissa käytetyt termit saattavat vaihdella jonkin verran.Vaikka vinjetin lisääminen kuulunee yleensä kuvankäsittelyssä ikään kuin loppusilaukseksi, olen nähnyt valkoisen vinjetin kanssa parhaaksi aloittaa siitä: reilulla kädellä lisätty valkoinen vinjentti paistaa usein kuvasta enemmän kuin varovasti lisätty tumma, joten aluksi lienee aiheellista tarkistaa, sopiiko valkoinen vinjetti kuvaan ylipäätään. Tummanharmaalla pohjalla olevasta laatikosta otsikolla Post-Crop Vignetting näkyvät säädöt, joilla on saatu aikaiseksi esimerkkikuvan valkoinen reunus.
 • amount = vinjetin määrä
 • midpoint = vinjetoinnissa käytetty keskipiste
 • roundness = vinjetoitavan alueen pyöreys: arvoa muuttamalla vinjetin sisälle jäävää aluetta saa muutettua hyvinkin pyöreästä lähes nelikulmaiseksi
 • feather = vinjetin sisäreunan pehmeys: arvolla 0 reuna on hyvin tarkkarajainen, arvolla 100 hyvin pehmeä

Juuri muuta kuvaan ei ole vielä tehtykään: hiukan olen rajannut kuvaa alkuperäistä tiukemmin mutta vain hiukan. Koska vinjetti rajaa varsinaista kuvaa entisestään, kovin tiukkoihin rajauksiin ei ole varaa, jos haluaa sekä ratsastajan kypärän että kengän kärjen näkyvän.Kuvankäsittelyn toisessa vaiheessa olen tehnyt sen peruskäsittelyn, jonka teen kuville yleensä ensimmäisenä: säädän valot, varjot, värit ja värikylläisyyden sekä terävyyden.
 • temp = valkotasapainon lämpötila, säätömahdollisuudet akselilla sininen -- keltainen
 • tintvalkotasapainon lämpötila, säätömahdollisuudet akselilla vihreä -- punainen
 • exposure = valotus
 • contrast = kontrasti
 • highlights = valot; esimerkiksi puhkipalaneelta näyttäviä kohtia, jotka eivät todellisuudessa ole kuitenkaan palaneet puhki, saa pelastettua highlights-arvoa pienentämällä
 • shadows = varjot
 • whites = valkoisuus; arvoa säätämällä kuvan valkoisia kohtia voi muuttaa vielä valkoisemmiksi tai vähemmän valkoisiksi
 • blacks = musta; arvoa säätämällä kuvan mustia kohtia voi muuttaa mustemmiksi tai vähemmän mustiksi
 • clarity = keskisävyjen kontrasti, vaikuttaa myös - ainakin näennäisesti - kuvan terävyyteen ja selkeyteen
 • vibrance = värikylläisyys (heikommat värit)
 • saturation = värikylläisyys (koko väriskaala)

Detail-kohdasta säädetään kuvan yksityiskohtia, tässä tapauksessa kuvan yksityiskohtien terävyyttä kasvattamalla Sharpening-otsikon alla olevan Amount-napin arvoa.

Jos nämä termit ovat vieraita tai jokin termi kaipaa enemmän avaamista, suosittelen lämpimästi tutustumaan Kuvakulmia-blogin postaukseen perussäädöistä kuvankäsittelyssä.


Vibrance- ja saturation-arvoja pienentämällä kuvan värikylläisyys pienenee ja väreistä tulee hailakampia, ikään kuin osa väreistä katoaisi. Tämä värikylläisyyden muutaminen lienee valkoisen vinjetin ohella yksi näkyvimmistä muutoksista kuvassa, ja myös kontrastin lisäämisellä sekä contrast- että clarity-arvojen kautta on tärkeä merkitys lopputuloksen kannalta.Perussäätöjen jälkeen olin jo melko tyytyväinen lopputulokseen, vaikka jotain pientä kuva olisi minusta vielä tarvinnut. Jostain syystä sain päähäni kokeilla, miltä kuva näyttäisi mustavalkoisena, ja päädyin alla olevaan versioon. Lightroomissa kuvan muuttaminen mustavalkoiseksi käy niinkin helposti kuin vaihtamalla valikosta HSL / Color / B & W valituksi B & W. Tällä kertaa taisi mustavalkokuva viedä voiton.

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Olen juuri hankkinut Lightroomin ja yrittänyt saada siitä tolkkua aika huonolla menestyksellä. Se tuntuu kovin kömpelöltä verrattuna Photoshopiin, jota olen tottunut käyttämään. Kun muut ovat kuitenkin saaneet sillä niin hyviä tuloksia niin päätin opetella sitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti tästä on edes vähän käytännön hyötyä sinulle! :) Minä puolestani koen Photoshopin huomattavasti Lightroomia hankalammaksi ja itseni sen kanssa kömpelöksi, kun se on jäänyt paljon vähemmälle käytölle. Joskus voisi pitää puolestaan Photari-kuukauden ja ottaa postausten teemaksi kuvamanipulaation, jolloin Photoshop olisi oiva valinta ja olisi hyvä tekosyy myös minulle harjoitella kuvanmuokkausta eikä vain tätä "pintakäsittelyä". Jos aiot joskus kirjoittaa blogiisi Photoshopin käytöstä, minulle saa vinkata! Ja jos on jotain, mistä kaipaisit vielä lisää Lightroomin kanssa vinkkejä tai muuta, saa vinkata: toteutan parhaani mukaan, jos vain osaan :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...