torstai 23. heinäkuuta 2015

Viikonloppuna Vermoon!


Viikonloppuna 25. - 26.7.2015 on jälleen aika suunnata Vermoon kansalliseen poninäyttelyyn. Suunnittelin monta vuotta poninäyttelyyn lähtemistä, kunnes kesällä 2012 lopulta ryhdyin tuumasta toimeen, ja siitä lähtien poninäyttelyyn on ollut pakko päästä kuvaamaan joka vuosi. Vermon poninäyttelystä onkin tullut vuosien saatossa odotetuin kuvausreissu ainakin minun valokuvauskalenterissani, ja kun yksistä poninäyttelyistä on selvitty, aletaan odottamaan seuraavaa. Ei myöskään tarvitse kauaa arvailla, mistä tapahtumasta alkaa vuoden kuvauskalenterin suunnittelu: Ensimmäisenä tietenkin selvitetään kansallisen poninäyttelyn ajankohta, ja vasta sen jälkeen kuvauskalenteria voi alkaa rakentaa poninäyttelyviikonlopun ympärille.


Viime vuosina poninäyttelyissä on nähty usean eri rodun edustajia. Yleensä mukana ovat ainakin welshin kaikki sektiot - myös welsh part bred - sekä ratsuponi, gotlanninruss, connemara, newforestinponi, shetlanninponi (standard ja mini) ja suomenpienhevonen. Viime vuonna tosin näiden tuttujen rotujen lisäksi oli mahdollisuus päästä näkemään myös dartmoorinponeja, joihin ei Suomessa käsittääkseni muuten kovin usein törmää. Kuulemani mukaan myös vuonohevoset ovat joskus olleet mukana poninäyttelyssä, mutta ikävä kyllä ainakaan viime vuosina niitä ei ole Vermossa näkynyt.


Tavanomaisten näyttelyluokkien lisäksi kansallisessa poninäyttelyssä on erilaisia käyttöluokkia, jotka kattavat ohjasajon, ajon ja poniagilityn. Lisäksi järjestetään ratsastusluokkia, ja lapsille ja nuorille on omat handler-luokkansa. Kaksi ensimmäistä vuotta jätin suosiolla kaikkien muiden kuin perinteisten "näyttelypönötysluokkien" seuraamisen, koska olinhan tullut seuraamaan nimenomaan näyttelyä. Vasta viime vuonna satuin seisahtamaan hetkeksi katsomaan ohjasajoa, joka oli minulle aivan uutta, ja siitä innostuneena jäin seuraamaan muitakin lähellä olevia kehiä, joissa ei suinkaan esitelty poneja taluttaen. Suurimman osan ajasta seisoin myös viime vuonna varsinaisten näyttelykehien poneja seuraten, mutta suureksi yllätyksekseni jouduin viikonlopun päätteeksi toteamaan, että ratsastus- ja käyttöluokat olivat itse asiassa mielenkiintoisempaa seurattavaa kuin ponien juoksuttaminen ja seisottaminen kehässä narun päässä. Myös lasten ja nuorten toimiminen esittäjän roolissa osoittautuivat hyvin kiinnostaviksi: Mitä pienempiä lapsia esimerkiksi ratsastusluokassa oli esittämässä poniaan, sen varmemmin ennen pitkää jollakulla pienellä ratsastajalla ei mennyt esittäminen aivan suunnitelmien mukaan. Minulla taas oli katsojana jännittävät paikat, kun jännitin kovasti jokaisen lapsen esittelyvuoron aikana ja toivoin ponin olevan kiltisti, jotta lapsi onnistuisi. Tämän vuoksi eivät sitten menneet minunkaan valokuvaamiseni aivan suunnitelmien mukaan, kun en olisi millään malttanut lähteä näyttelyalueen toiselle puolelle seuraamaan varsinaisia näyttelykehiä. Se hyvä puoli Vermon aikatauluissa tuolloin kuitenkin oli, että suomenpienhevosten luokat olivat vasta sunnuntaina ja käyttö- ja ratsastusluokat muistaakseni pääasiassa lauantaina, joten lauantain saattoi hyvin käyttää muiden kuin suosikkirotuni edustajien seuraamiseen. Luulenpa, että tänä vuonna käy hyvin pitkälti samalla tavalla.Jos hevosnäyttelyt ylipäätään ovat tuntematon käsite tai olet ensikertalaisena lähdössä poninäyttelyyn, suosittelen lämpimästi tutustumaan Rouskutellen! -blogissa tammikuussa julkaistuun postaukseen. Vaikka postaus käsittelee vuonohevosnäyttelyä, sen perusteella saa melko hyvän käsityksen näyttelyiden kulusta, eikä Vermon kansallinen poninäyttely käytännöiltään eroa mitenkään radikaalisti postauksessa esitetystä - ainakaan katsojan näkökulmasta. Oli sitten ensikertalainen tai vanha konkari, on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että näyttelyalueelle on kokoontunut paljon poneja esittäjineen, joten varovaisuutta on syytä noudattaa ja katsojan on hyvä pysyä yleisölle varatulla alueella vahinkojen välttämiseksi.

Lue lisää kansallisesta poninäyttelystä ja tutustu mm. aikatauluihin osoitteessa poninayttely.com!


P.S. Mistä tietää kehittyneensä valokuvaajana? Ainakin siitä, kun vuosi sitten poninäyttelyssä ottamani kuvat olivat minusta hyvinkin onnistuneita aiempien vuosien otosten rinnalla, mutta nyt mielestäni moni joutaisi suorinta tietä roskakoriin...

16 kommenttia:

 1. Jaaha, minäkin olen eksynyt linssin eteen :D Kakkoskuvan sph-tamman ohjaksissa.. Vermo jää itseltä tänä vuonna välistä, mutta näyttelyiltä en kokonaan välty, kun lauantaina on ihan tässä kotinurkilla kansainvälinen arabinäyttely. Joskus on kyllä pitkästä aikaa lähdettävä Vermoon ihan kuvailumielessä, viime vuodet ovat aina tapahtuneet esittämisten merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt, kun sanoit, minäkin huomaan yhdennäköisyyttä Kuukson Amaliian esittäjän ja sinun Blogger-profiilikuvasi välillä ;D Onpa (hevos-)maailma pieni!

   Vau, vai suuntaat sinä Vermon sijaan kansainväliseen arabinäyttelyyn! Arabit kuulunevat myös siihen kategoriaan hevosrotuja, joita Suomessa näkee valitettavan vähän ja harvoin. Toivottavasti sinulla on arabinäyttelyissä sitten kamera mukana ja esittelet kuvia jälkeenpäin blogissasi: olisi hienoa päästä itsekin joskus arabinäyttelyä katsomaan, ja kuvat paikan päältä olisivat oikein tervetullutta katseltavaa näin ensihätään :)

   Poista
  2. Suosittelen kyllä arabinäyttelyä joskus visiitin kohteeksi, on ihan jo sen oman näyttelykulttuurin vuoksi aikamoinen elämys, upeista hevosista nyt puhumattakaan :) Poppi soi täysillä, hevoset ovat viimeisen päälle puunattuja, kiillotettuja ja öljyttyjä, ja ennen kaikkea räjähdyspisteeseen viritettyjä. Joskus menee kyllä omaan makuun jo vähän överiksi se hevosten "vauhkoonnuttaminen" kehään (toki hevoset ovat siihen koulutettuja), mutta toisaalta sellainen hevonen, joka todella osaa esiintyä, on kyllä hieno katsella, kun se liitelee yleisön eteen ja koko olemus oikein huokuu karismaa. Kuvia on kyllä tarkoitus ottaa ja paljon, kelikin taitaa jopa suosia, olematta liian kuuma. Kun Sahyn näyttely oli viimeksi Metsäkylässä kaksi vuotta sitten, huiteli helle 30 asteessa auringon porottaessa armotta, silloin suli kuvausinto auringonpoltteeseen ja lähdinkin pitkän tauon alkaessa pois aamun luokkien jälkeen.. Jos nyt sitten korjaisi vahingon kuvaamalla senkin edestä :)

   Poista
  3. Arabinäyttely kieltämättä kuulostaa kokemisen arvoiselta! Jahka saadaan auto hankittua perheeseen, täytyykin alkaa tutustua paremmin muunkin kuin lähialueen hevostapahtumatarjontaan. Hovin ratsutila arabeineen oli jo aiemmin suunnitelmalistalla, mutta ilmeisesti Hovista arabit myytiin jokunen vuosi sitten. Joku arabinäyttely voisi siis olla varteenotettava idea päästä tekemään arabien kanssa lähempää tuttavuutta :)

   Tänään Vermossa aurinko paistoi ja sää oli valokuvaukseen otollinen, joskin ainakin tällä kuvaajalla alkoi olla jo tukalat oltavat auringonpaahteessa. Huomiseksi on ennustettu sadetta - kelpaa minulle, kunhan ei tarvitse koko päivää seistä auringossa! Millaisista säistä Metsäkylässä on saatu tänään nauttia? Entä tuliko hyviä kuvia? Odotan innolla, koska ehdit esitellä niitä blogissasi :)

   Poista
  4. Metsäkylässä oli sopuisa noin 20 astetta, enimmäkseen aurinkoista, mutta kentän päädyssä onneksi oli ainakin osan päivästä varjoista, joten pahinta poltetta pääsi pakoon. Lahjakkaasti onnistuin kyllä polttamaan toisen käsivarren siinä seitsemän tunnin aikana auringon siirtyessä, kun aamulla unohtui tuo aurinkorasvan levitys..

   Kuvia on, enemmän ja vähemmän hyviä, pahimpien roskien poiston jälkeen melkein 1500 kipaletta, tuli sitten otettua ilo irti sarjakuvauksesta kun lopultakin kunnollinen sellainen on :D Ja akkukin tietysti loppui (mistä nyt en tuon kuvausmäärän ja hullun sarjakuvausraksuttelun jälkeen suuresti yllättynyt) kesken championaattien jaon, joten jos vara-akku olisi jo hankittuna, tuo määrä ei olisi edes riittänyt.. Blogiin koitan heitellä jonkunlaisen sorttimentin jo tänään :)

   Poista
  5. Kiitos, Krista, mukava kuulla kuulumisia arabinäyttelystä! Pikaisesti kävinkin jo pari viikkoa sitten selaamassa kuvat blogistasi, mutta vielä pitäisi varata aikaa ja lukea ihan ajatuksella koko postaus läpi. Ainakin kuvien lukumäärän perusteella hyvä saldo päivälle akun loppumisesta huolimatta, mutta työtä tuon kuvamäärän käyminen läpi kotona sitten taas jo teettää pitkän kuvauspäivän päätteeksi :)

   Poista
 2. Mä tulen sunnuntaina esittämään piskuisen russ-ruuna Eetun, joten jos olet aamupäivällä sunnuntaina paikalla, niin Eetu on valmis ottamaan rapsutuksia vastaan ja poseeraamaan. :D Kehä alkaa muistaakseni 10.30.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen parhaani saadakseni silmäni irti suomenpienhevosista teidän kehänne ajaksi, mutta jos on kerran rapsutettavaakin luvassa, se lienee vielä suurempi houkutin kuin pelkkä ponien katselu kehän ulkopuolelta käsin :D Vilkaisin sen verran aikatauluja, että kelloa onkin sitten sunnuntaiaamuna syytä pitää silmällä, jos russ-ruunien kehä kestää tosiaan vain vartin: kovin suuriin myöhästymisiin ei ole varaa, jos meinaa teidät nähdä. Täytyypä kaivaa Eetun virallinen nimi ja vähän tuntomerkkejä Sukupostista selville, niin teidän löytämisenne kaikkien muiden ponien joukosta onnistuu helpommin :) Nähdään sunnuntaina, ja oikein paljon onnea ja menestystä näyttelykehään! :)

   P.S. Ei sinulla sattuisi olemaan tietoa, vieläkö kirjava Harley-poni ihastuttaa joskus tulevaisuudessa poninäyttelyn kävijöitä? Näin ponin Vermossa 2012, jolloin olin poninäyttelyssä ensimmäisen kerran, ja Harley teki silloin lähtemättömän vaikutuksen :)

   Poista
  2. Sisäpiiritiedon mukaan ihanaa Harleytä nähdään mahdollisesti senioriluokissa vielä jossain vaiheessa. :)
   Eetun numero on 85 - russponit on mun mielestä lähes kaikki tismalleen saman näköisiä, joten numero voi auttaa tunnistuksessa. :D

   Poista
  3. Itse en ole vermoon tulossa enkä siellä koskaan ole ollutkaan!
   Mutta 14-16.8(14pv. kyllä pelkät avajaiset) shetlanninponien KV-näyttelyyn oon kyllä menossa ponin ja varsan kanssa:) ootko tulossa sinne kuvaamaan?

   Poista
  4. Kiitos, Ira, sisäpiirin tiedosta! Toivoa siis vielä on, ja täytyykin pitää myös tulevina vuosina silmällä Vermon poninäyttelyn osallistujalistoja. Harley on kyllä niin ihana! :D

   Huomasinkin, että blogistasi löytyi esittely Eetusta, mutta jos kaikki kehän ponit ovat hyvin samannäköisiä, voi tuo numero tosiaan tulla tarpeeseen. Onneksi on sentään tiedossa, minkä näköinen esittäjä pitäisi löytää ;)

   Anonyymi, kiitos jättämästäsi kommentista! Vaikka Vermo on jäänyt sinulta väliin, kuulostaa siltä, että näyttelyt muuten ovat sinulle tuttu juttu - ainakin shetlanninponinäyttelyt? :)

   En valitettavasti ole tulossa shetlanninponien KV-näyttelyyn Ypäjälle: matka on vähän turhan hankala ilman omaa autoa, minkä vuoksi odotan vielä ensimmäistä kertaani päästä ylipäätään tutustumaan Ypäjän hevospitäjään. Haaveissa olisi kuitenkin vielä joskus päästä sekä Ypäjälle että myös kuvaamaan muihin kuin lähialueen hevostapahtumiin. Ehkä ensi vuonna, kuka tietää :) Kiva, että kuitenkin kyselit tästä! Paljon onnea ja menestystä sinulle sekä ponillesi varsoineen näyttelyyn!

   Poista
  5. Harleyta saa myös tulla tapaamaan omalle kotitallille,ehkä jo ensi vuonna saavutaan Vermoon ;) .Mukavaa että kirjava poni on huomattu ;) Terveisin:Omistaja-täti

   Poista
  6. Onpa mukava kuulla! Kyllä vain Harley on huomattu ja huomattu nimenomaan positiivisella tavalla :)

   Paljon kiitoksia kommentista! :)

   Poista
 3. Luin nyt vasta tämän tekstin ja rupesin miettimään, että olimmekohan tänään samaan aikaan ratsastusluokkia kuvaamassa? Harmi kun kuvaat vain suokkeja, Ruusaakin olisi mielellään saanut kuvata. Sen kehä on n. klo 12.45.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvasin molemmat yli 130 cm korkeiden ponien ratsastusluokat. Hyvin mahdollista siis, että satuimme samaan aikaan samaan paikkaan :) Minut tunnistaa yleensä kuvauspuuhissa varusteita käsittelevän postauksen ensimmäisessä kuvassa olevasta lippiksestä sekä toisessa kuvassa taustalla näkyvästä kamerarepusta, joten jos näit sellaiset tänään, minähän se olin :) Mitä kaikkea sinä seurasit ja kuvasit tänään Vermossa? Welsh-kehä arvatenkin kuului ainakin päivän ohjelmaasi, eikö? :D Siellä minäkin kävin pari kertaa pyörähtämässä, ja ponit olivat kerrassaan hienoja ja näyttäviä nuoresta iästään huolimatta!

   Hyvä, että "ajattelit ääneen" tässä vaiheessa, kun kuvausasialle on vielä mahdollista tehdä jotain! Laitan korvan taakse, että Iran ja Eetun lisäksi pitäisi bongata myös sinut ja Ruusa, niin yritän saada itseni hilattua suokkien luota toiseen päähän näyttelyaluetta teidän kehänne aikaan :) Paljon onnea ja menestystä myös sinulle ja Ruusalle huomenna näyttelykehään, toivon mukaan kotiinviemisinä on taas useampi ruusuke kuten edellisissä näyttelyissänne! :)

   Poista
  2. Tänään ei ainakaan aamulla kyllä sää hemmotellut näyttelyssä olleita. Minäkin lopulta lähdin jo vähän ennen puoltapäivää kotiin läpimäräksi kastuttuani, vaikka alun perin oli tarkoitus olla koko päivä Vermossa. Vaikka minulta meni nyt sinun ja Ruusan kuvaaminen kokonaan ohi, toivottavasti joku muu sattui kameran kanssa welshien kehän laidalle!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...