torstai 9. heinäkuuta 2015

Esteratsastusta Tuomarinkylässä 8.7.2015Kävin eilen valokuvaamassa Tuomarinkylässä 1-tason esteratsastuskilpailut, ja nyt olo on varsin ristiriitainen: Kilpailut olivat kyllä ihan mukavat ja tavoistani poiketen innostuin juttelemaan normaalia enemmän myös muiden ihmisten kanssa, mikä ehdottomasti lisäsi kilpailujen osalta plusmerkkistä puolta. Sen sijaan koko kilpailujen ajan vallinnut sää oli niin suuri miinus, että seuraavalla kerralla säiden herran ollessa sellaisella tuulella jätän kuvaukset mieluummin väliin. Viime päivät ovat olleet enemmän tai vähemmän sateiset, mutta eilisten viisituntisten iltakilpailujen aikana vettä tuli taivaalta lähes tauotta, välillä rankemmin ja välillä vain tihuttaen. Lisäksi iltakilpailujen myöhäinen ajankohta osoitti, että Suomen kesä on hyvää vauhtia menossa kohti syksyä ja illat - ainakin sadesäällä - alkavat olla valitettavan hämäriä.17-vuotiaassa suomenhevosruuna Vännissä oli sitä kuuluisaa jotakin, joka ihastutti suomenhevosten ystävää heti ensi silmäyksellä. Hienosti ruuna ratsastajineen hyppäsikin, ja kaksikko nähtiin myös palkintojenjaossa.


En ole vielä koskaan edes yrittänyt valokuvata yhtä huonolla kuvaussäällä kuin eilisiltana jo pelkästään sen takia, että ennen minulla ei ole ollut sadetta kestäviä ja isolla kennolla varustettuja kuvausvälineitä. Sain kuitenkin huomata, että siinä eivät enää edes täyskennot ja valovoimaiset, kuvanvakaimelliset ja sääsuojatut ammattiputketkaan auta, kun sää on riittävän haastava valokuvaamiseen ja etenkin nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Toukokuussa keskellä päivää yllättäneen sadekuuron jälkeen totesin, että sateella voi sittenkin saada hienoja kuvia. Kun tänään aloin tutkia eilisen kuvasatoa, mieleni valtasi ensin tyrmistys ja sitten masennus: olivatko ne suurelta osin toinen toistaan suttuiset kuvat tosiaan otettu sillä rungolla ja objektiivilla, joilla paremmalla säällä on tullut niin paljon parempaa jälkeä? Jos kuitenkin haluaa löytää kuvista jotain hyvää, on todettava, että ISO-arvon noustessa reippaasti yli 10 000:n kohinaa ei kuitenkaan näkynyt liiemmälti kuvissa, joten ainakin pääsin toteamaan runkoni tosiaan kestävän hyvin suuria ISO-arvoja. Lisäksi osa kuvista - vaikkakin hyvin pieni osa - olivat kyllä onnistuneita säästä huolimatta, vaikka kriittinen suhtautuminen omaan tekemiseeni aiheuttaakin sen, että ne epäonnistuneet otokset mielellään painavat vaakakupissa onnistuneita huomattavasti enemmän. No, eilisen kuvasaldosta ei varmasti ole suunta kuin ylöspäin, ja nyt epäilen vahvasti, voiko maneesikuvauskaan olla enää tämän vaikeampaa... Seuraavia kauniissa kesäsäässä - ja testimielessä myös maneesissa - pidettyjä kilpailuja odotellessa!Tällä kertaa vaaleat hevoset olivat valokuvaajan kavereita: tummien hevosten kanssa valo ei meinannut millään riittää, mutta eipä myöskään vaaleinkaan kimo ollut vaarassa palaa puhki.

Kuten blogin kuvista on jo ehkä huomannut, olen kovin ihastunut muun muassa ruunikonkirjaviin sekä norjanvuonohevosiin. Tosin yllä olevan kuvan vuonohevosella oli niin persoonallinen harja, että jo pelkästään harjansa vuoksi se erottui massasta. Luonnostaan vuonohevonen ei ollut aivan noin keltainen, vaan kentän valaistus, joka hiukan pelasti valaistusolosuhteita, heitti keltaista valoaan ratsukoiden ylle.
P.S. Näin, kun valitsin postauksen kuvitukseen vain lempiotoksiini kuuluvia kuvia, eilisen kuvasaldo ei tunnukaan enää näitä katsellessa niin surkealta ja epäonnistuneelta. Ehkä saatan sittenkin vielä joskus seistä toisenkin illan vesisateessa kylmissäni ja märkänä päästä varpaisiin peläten kameran puolesta vain siitä ilosta, että pääsen hevostelemaan - tyylinsä kullakin!

2 kommenttia:

 1. Ihania kuvia oot kyllä tosi taitava!
  Ootko tehny joskus jotain kameroiden ja objektiivejen esittely postausta semmonen ois tosi kiva?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia kommentista ja mieltä lämmittävistä kehuista! Olen tehnyt ainakin yhden esittelypostauksen rungosta ja objektiiveista heti niiden hankkimisen jälkeen. Postaus löytyy täältä. Tokikaan tuo esittely ei ole kuvausvälineiden suhteen alkuunkaan kattava, joten jos kaipailit jotain Tiian tekemien esittelyjen tyylistä, sellaista postausta ei vielä löydy. Otan kuitenkin toiveestasi kopin ja laitan korvan taakse, että enemmän tuollaisen Tiian esittelypostauksen kaltaisen (tykkäsin noista Tiian esittelyistä itsekin) voisin minäkin tehdä jossain vaiheessa :) Kiitos ehdotuksesta!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...