sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Ongelmia jälkikäsittelyssä: kohinakohtaus

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun raakakuvat viime keskiviikon iltakilpailuista eivät taipuneetkaan niin hyvin JPG-kuviksi kuin odotin. En todellakaan tiedä, mikä meni pieleen, sillä en tietääkseni tehnyt mitään eri tavalla verrattuna aiempien kilpailujen kuvien jälkikäsittelyyn. Raakakuva näytti Lightroomissa oikein hyvältä, eikä kohinaakaan ollut havaittavissa pienen kohinanpoiston jälkeen. Etenkään värillistä kohinaa ei näkynyt lainkaan. Kun sitten tallensin kuvat JPG-muotoon, eikös melkein jokaiseen kuvaan ollut ilmestynyt niin paljon värillistä kohinaa etenkin tummien hevosten kohdalla, että silmiäni melkein särki - ja sydäntäni suorastaan raastoi se värillisen kohinan määrä! Monta tuntia yritin etsiä Googlen avulla suomeksi ja englanniksi tietoa, miksi kuvat tällä tavalla käyttäytyivät yhtäkkiä, mutta tuloksetta. Hakutulosten perusteella tuntui olevan huomattavasti yleisempää, että on ongelmia raakakuvien rakeisuudessa ja kohinassa, mutta ongelmaa on helpottanut kuvan tallentaminen pienemmässä koossa JPG:nä. Niinpä olen vieläkin aivan äimän käkenä, mistä tämä päinvastainen ongelma oikein johtuu. Toki illan hämärässä otettuja valokuvia täytynee käsitellä hieman eri tavalla kuin keskipäivän auringonpaisteessa tai edes pilvipoutaisessa säässä otettuja kuvia, mutta ei näin suuri herkkyys värillisen kohinan ilmestymiselle silti tunnu aivan normaalilta. Kun jätin varjojen vähentämisen hyvin hyvin minimaaliseksi ja lisäsin valotustakin hyvin vähän, värillinen kohina pysyi maltillisempana. Myös keltaisuuden lisääminen tuntui vähentävän värillistä kohinaa, ja onneksi tämä sopikin kuviin ihan kohtuullisesti, sillä aurinko oli kuvaushetkellä laskemassa. Silti tuntuu oudolta, että kuvakaappauksena napattu kuva Ligtroomissa auki olevasta raakakuvasta ja sitten JPG:ksi tallennettuna olisi tuottanut vähemmän kohisevan tuloksen kuin suoraan Lightroomissa JPG:ksi kokoon 900x600px tallennettu raakakuva - outoa! Satuin alla olevaa kuvaparia tehdessäni huomaamaan, että pienentämättömässä JPG-kuvassa (siis sama koko kuin raakakuvassa) ei myöskään näy värillistä kohinaa, vaikka pienennetyssä, 900x600 -kokoisessa kuvassa värillistä kohinaa on sitten senkin edestä. Onko kukaan muu mahtanut törmätä vastaavaan ongelmaan? Mielelläni kuulisin, jos joku sattuisi tietämään tästä ilmiöstä minua enemmän ja etenkin selittämään, mistä tällainen värillisen kohinan yllättävä lisääntyminen näin radikaalisti johtuu, kun tosiaan Lightroomissa edes suurennetussa kuvassa värillistä kohinaa ei näy lainkaan. Myöskään pelkästä kuvankatseluohjelmasta tämä ei voi johtua, sillä kuvia on katseltu monella eri ohjelmalla ja myös kuvat.fi:n kuvagalleriassa. Jos ongelman syytä ei löydy, ei auta kuin pienentää jokainen kuva yksitellen kuvagalleriakokoon - se siitä jälkikäsittelyn tehostamisesta..!

Esimerkkikuvapari, jossa raakakuva on se ongelmaton osapuoli ja pienennetty
JPG värikohinasta kärsivä osapuoli (klikkaa kuva suuremmaksi).

9 kommenttia:

 1. Nyt täytyy kyllä ihmetellä taas tätä tekniikaa :o Itselle ei LR:n kannsa ole ikinä käynyt noin, joskus se vaan on exportannut käsittelemättömän version jostakin kun olen vähän liian nopeasti klikkaillut kuvia menemään, tai pienennetty versio ei ole ihan yhtä tarkka kuin alkuperäinen, se tosin on ihan ymmärrettävää vielä. Ja kaikkein oudointa on, ettei ei omalla näytöllä kohinaa edes näy lähes yhtään! Oikein hakemalla ehkä jotakin, mutta muuten aivan olematonsa. Testasin vielä siten, että tallensin tuon sinun mallikuvasi, jotta pääsin sitä zoomailemaan (nou hätä! poistin sen myös jo) ja katselemaan lähempää. Tosin tein tämän kaiken läppärin näytöllä, en tiedä olisiko sitten mun ns. isolla näytöllä eri asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annika! Olipa mukava kuulla vähän eri näytöltä hankittua näkemystä tähän asiaan! Minä olen myöskin ihmetellyt tekniikkaa, kun aiemmin mitään tällaista ongelmaa ei ole ollut, tosin tuota sinun kuvailemaasi vaivaa on kyllä satunnaisesti ilmennyt täälläkin. Kiitos, että jaksoit nähdä noin paljon vaivaa tutkiaksesi kuvan kohinaongelmaa! Katsoisitko vielä, miltä tuo sama kuva alkuperäisillä jälkikäsittelyillä (= vielä vähemmän varjoja, enemmän valotusta jne.) näyttää kuvagalleriassa. Minun näytölläni siinä näkyy selvästi värillistä kohinaa, ja tumman hevosen kohdalla se on pahinta. Miltä se näyttää sinun näytölläsi katsottuna?

   Poista
  2. Kävin kurkkaamassa ja tuossa alkuperäisessä näkyy kohinaa kyllä hämmästyttävän paljon. Kuinka paljon olet muuttanut varjon määrää vähäisemmäksi? Jos paljon olet niin siitähän tuo voi olla kiinni, kun kuva muuten on suht valoisa. Tuolla Noise reduction kohdan color säätimellähän sitä värillistä kohinaa saisi alennettua vähän vielä lisää, mikäli saat sen kohinan LR:ssäkin näkyviin. Toinen vaihtoehto olisi varmaan nostaa kuvan valoisuutta ja sitten highlights kohta ihan -100, koittaen valkeaa taivasta pelastaa. Siihen kun päälle laittaa vielä Graduated Filterin tummemmalla valotuksella/lisää highlights kohtaa alaspäin ja vetää sen taivaalle (sekä hieman lisää sinisyyttä valkotasapainosta), voisi se hieman auttaa asiaa. Tällöin kun ei tuohon hevoseen tarvitsisi koskea. Muuta en oikein keksi. Sen tiedän että joskus kun maneesissa on kuvannut ja kuvia muokannut, niin kun lightroomissa katsoo kuvaa se voi näyttää ihan kivalta (kun kuva näkyy siinä lr keskellä pienempänä kuin koko näytössä), mutta kun sen on exportannut niin kohinaa saattaakin olla jäljellä/kuva ei ole niin tarkka mitä on luullut. Nuo kuitenkin ovat itsellä kiinni siitä katselukoosta.

   Poista
  3. Kiitos, Annika, vinkeistä! :)

   Jep, värillisen kohinan määrää minäkin ihmettelen, sillä Shadows-napin arvo oli vain +29 useimmissa kuvissa, joissain myös +40. Exposure-arvo on ollut jotain välillä 0,12 - 0,56 eli sitäkään ei kovin paljon. Kokeilin LR:ssä muuttaa kohinanpoistoa myös niin, että värillisen kohinan poisto oli ihan maksimissa mutta ei vaikutusta lopputulokseen. Lightroomissa en saanut tuota värillistä kohinaa näkymään lainkaan, ja myöskään jättikokoisissa JPG-kuvissa (pitkä sivu n. 5000 px) sitä ei ole. Kun sitten kokeeksi käsittelin samaisten kisojen samaan aikaan LR:iin importattuja kuvia kilpailujen ensimmäisistä luokista (tosin en poistanut kohinoita sen enempää kuin mitä LR:ssä on automaattipoistoarvona), ei ilmennyt minkäänlaista ongelmaa vaan LR toimi juuri kuten ennenkin. Kun tämän jälkeen tallensin uudet versiot näistä kilpailujen loppupään kuvista, tämä värillisen kohinan ilmaantuminen pienennettyihin JPG-kuviin tuli taas esiin, vaikka tein täsmälleen samoin kuin alkupään luokkien kuvien kanssa. Kyllä tämä hiljaiseksi vetää, mikä noissa viimeisten luokkien kuvissa oikein tökkii LR:n mielestä! Ei tässä auta muu kuin Photarilla pienentää yksitellen kuvagalleriakokoon jokainen kuva, josta LR ei jostain syystä tykkääkään :D

   Poista
  4. Se tietysti unohtui vielä mainita, että myös edellisen postauksen ensimmäinen ja viimeinen kuva ovat näiden ongelmia tuottaneiden kuvien joukosta ja juurikin kisakuvien loppupäästä (tai oikeastaan jopa näiden ongelmia tuottaneiden kuvien välistä). Silti niiden kanssa ei ilmennyt mitään värikohinan lisääntymistä, vaikka niitä on käsitelty vielä hiukan rankemmalla kädellä. En voi kuin ihmetellä tätä!

   Poista
 2. En myöskään värikohinaa nää noin pienestä. Mutta voisiko syynä olla se että kun kuvan kääntää jpg, rawin kaikki informaatio ei mahdu kuvaan ja tästä tungoksesta tulee kohina? :D tämä vain ihan päästä heitetty arvio. Tai onko vienti asetukset muuttuneet jotenkin? Minulla lightroom tässä kerran aivan yhtäkkiä nollasi itsensä ihan täysin, kaikki meni tehdasasetuksille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulia! Ei missään nimessä huono arvaus, tuo kävi minunkin mielessäni. Tosin luulisi, että se informaatiotungos vaivaisi muissakin kuvissa kuin vain muutaman viimeisen ratsukon kuvissa. Epäilen, ettei vientiasetuksistakaan ole kyse, kun saman kisan kuvista suurimman osan vie nätisti kuten yleensä mutta ongelmaa juuri näiden muutaman viimeisen ratsukon kuvien kanssa, vaikka exporttaisin vuorotellen näitä ongelma- ja ei-ongelma-kuvia. Lohdullista kuulla, että Lightroom elää muillakin välillä vähän omaa elämäänsä - tekniikka, pyh! :D

   Poista
 3. Eihän tuossa nyt ole kohinaa juuri lainkaan! Varsinkaan tuon koon kuvassa ei haittaa pätkän vertaa! Toki se haittaa kun sen itse tietää, mutta ainakaan katsojien puolesta ei sinun tarvitse olla huolissaan - eivät he sitä huomaa muuten hyvässä kuvassa! :)

  Ps. Saako esittää pienen toiveen luettavuuden parantamiseksi? Kannattaa jakaa pitkä teksti lyhyempiin kappaleisiin, jolloin tekstiä on helpompi seurata. Pitkä yhtenäinen pötkö on hankala lukea ja katse saattaa kesken tekstin pompata johonkin muuhun kun tekstiä on niin paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tttintti, kommentista! Hyvä kuulla, että värikohina noissa pikkukuvissa häiritsee huomattavasti enemmän omaa silmää kuin muiden. Ehkä se (jälkikäsittely-)maailma ei sitten tähän vielä kaatunutkaan :)

   Kyllä, kiitos, myös tekstin osalta saa esittää parannusehdotuksia! Äidinkieli on sen verran hyvin hallussa, että tiedän, kun palaute on aiheellista. Tällä kertaa tekstin kirjoittaminen yhteen kappaleeseen oli tietoinen valinta, vaikka mietinkin sen jakamista kahteen kappaleeseen. Tämä turhan pitkien virkkeiden tai kappaleiden kirjoittaminen (tai puhuminen) on tosin perisyntini silloin, kun innostun tai kimpaannun jostakin aiheesta. Ja kiitos, saa tökkiä jatkossakin, jos ja luultavasti kun innostuessani virke- tai kappalepituus alkaa taas kasvaa turhan paljon, mutta yritän kiinnittää tähän itsekin huomiota :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...