tiistai 23. kesäkuuta 2015

Mainosta ratsastuskouluasi/talliasi ja seuraasi


Olen jälleen siinä tilanteessa, että minun pitäisi löytää se talli, josta tulisi toinen kotini ja jossa voisin harrastaa ja kehittyä seuraavat vuodet: mitä kauemmin, sen parempi. En ole koskaan pitänyt tallin vaihtamisesta, sillä vähintään aiemman veroisen tallin löytäminen tuntuu vuosi vuodelta vaikeammalta ja jokainen talli, jolla olen käynyt, nostaa omalla tavallaan rimaa korkeammalle sen oman tallin löytämisessä. Lähes vuoden vuokrahevosteltuani ja nyt vuokrahevoseni muutettua on kuitenkin selvää, että hevoseton on huoleton ja mieleni tekee takaisin ratsastuskouluun, jossa mahdollisuus satunnaiseen vuokraamiseen ei tietenkään olisi lainkaan pahasta. Oman kuntani ratsastuskoulut ovat reilun 15 vuoden aikana tulleet tutuiksi paria poikkeusta lukuun ottamatta, ja hevostelua on harrastettu oman kunnan ulkopuolellakin. Niinpä toivoisin saavani tätä kautta omasta ratsastuskoulusta tai muusta ratsastustunteja tarjoavasta tallista pitävien kommentteja ja suosituksia, mihin talleihin mahdollisesti kannattaisi tutustua tarkemmin. Tallinvaihdon yhteydessä vaihtaisin mielelläni myös ratsastusseuraa, ja seuroista kuulisin myöskin hyvin mielelläni lisää omakohtaisia kokemuksia.


Kuten totesin, uuden tallin valitseminen on muuttunut talli tallilta vaikeammaksi, ja syynä on puhtaasti uudelle tallille asetettujen odotusten määrä. Tässä vähän osviittaa, millaista tallia olen vailla:

Kenelle
Olen 26-vuotias eli senioriksi lukeutuva ratsastaja, mutta tulen hyvin toimeen myös lasten ja nuorten kanssa, joten en etsi välttämättä vain aikuisille suunnattua tallia. Tasoltani olin ainakin vielä vuosi sitten He C-B, mutta haaveenani olisi kehittyä vielä paljon pidemmällekin. Ratsastuslajeista olen kallistunut eniten kouluratsastukseen, vaikkakin käyn mielelläni silloin tällöin myös estetunneilla kehittymässä ja ylittämässä itseni esteiden saralla, eikä satunnaisessa maastoilussakaan ole vikaa. Yleisesti ottaen kannatan monipuolisuutta, joten arvostan mahdollisuutta päästä kokeilemaan ja tutustumaan myös muihin lajeihin, joita hevosten kanssa voi harrastaa. Lisäksi olen kiinnostunut hevosmiestaidoista ja kaikesta, mitä hevosenpitoon kuuluu.

Sijainti
Tallin valitsemisessa sijainnin merkitys korostuu, sillä autottoman täytyy pystyä kulkemaan tallille ilman, että tallireissuun menee koko päivää. Näin ollen Vantaa ja Helsinki ovat ensisijaisina hakukohteina, mutta myös Espoon, Keravan, Sipoon ja Tuusulan tallit ovat olleet syynissä. Parin kilometrin käveleminen yhteen suuntaan lähimmältä bussipysäkiltä tai juna-asemalta ei ole ongelma, ja mielelläni myös pyöräilen tallille, jos sopiva talli pyöräilyetäisyydeltä sattuisi löytymään. Sijaintia pohdittaessa ja joukkoliikenneyhteyksiä mietittäessä pääkaupunkiseudun joukkoliikenneuudistus kuitenkin vaikeuttaa tehokkaasti selvitystyötä, sillä tallille pitäisi päästä julkisilla (tai polkupyörällä) myös 10.8.2015 jälkeen.


Opetus
Haluan luonnollisesti hyvää opetusta, sillä haluan kehittyä. Hyvää opetusta on monenlaista ja yksi tapa ei sovi kaikille. Possujunassa köpöttely ja vain opettajan käskyjen toteuttaminen eivät kuitenkaan enää vastaa käsitystäni hyvästä opetuksesta, vaan toivon ratsastuksenopettajan laittavan oppilaansa ajattelemaan itse ja miettimään, miksi mitäkin asiaa tehdään. Lisäksi toivon saavani opettajan, joka selvästi pitää työstään: Kaikille sattuu silloin tällöin huonoja päiviä, mutta maksavana asiakkaana en halua tulla tallille kuuntelemaan tallihenkilökunnan kiukuttelua tai katsomaan murjotusta, sillä tallilla käyminen on minun viikon kohokohtani ja lepohetkeni. Opettaja saa ja hänen pitääkin vaatia mutta kannustavassa hengessä rohkaisten oppilaitaan yhä parempiin suorituksiin.

Ratsastustunnit
Kahdeksan hengen ryhmien ja 3-5 hengen pienryhmien jälkeen yksityistuntien makuun päästyäni lähemmäs kymmenen hengen ryhmäkoot hirvittävät, mutta pieni ryhmä tietysti myös maksaa enemmän. Tällä hetkellä etsinnässä olisivat tunnit, jotka maksavat korkeintaan 40 € / h. Pienryhmää, joka minun näkemykseni mukaan koostuu korkeintaan 4 ratsastajasta, tuskin tuolla hinnalla vielä saa, joten olisin hyvin kiinnostunut kuulemaan eri tallien ratsastustuntien ryhmäkoista. Lisäksi haluan tunneille, joiden kesto on vähintään noin 60 minuuttia sisältäen alku- ja loppukäynnit: 50 minuutin ratsastustunneille sanon ehdottomasti ei.

Tiedä sitten, kuuluuko hevosten hoitaminen ja laittaminen tunnille ratsastustuntien alle vai johonkin muuhun kohtaan. Minulle olisi kuitenkin tärkeää saada laittaa ratsuni itse valmiiksi tunnille, ellei hevonen ole jo edellisellä tunnilla, ja sama pätee hevosen hoitamiseen oman tuntini jälkeen siinä tapauksessa, ettei hevonen jatka seuraavalle tunnille. Tässäkin olisi myös hienoa, että tarvittaessa hevonen laitetaan kuntoon tunnille tai hoidetaan pois tunnin jälkeen, jos jonakin kertana on kiire jatkaa matkaa tunnin jälkeen tai esimerkiksi talviaikaan julkiset ovat pahasti myöhässä ja hevosta ei ehdi laittaa itse valmiiksi.


Tuntihevoset
Oletan, että hevoset hoidetaan kaikin puolin hyvin, joten en paneudu siihen tämän enempää. Sen sijaan haluaisin päästä ratsastuskouluun, jossa hevosten koulutustaso pääsääntöisesti olisi korkeampi kuin He B, ettei hetken päästä tarvitse alkaa jälleen etsiä uutta ratsastuskoulua, kun kehitys ratsastajana tyssää tuntihevosten matalaan koulutustasoon. Lisäksi kiinnitän nykyään huomiota tuntihevosten ikään, ja 1990-luvulla syntyneet tuntihevoset ovat minun silmissäni erittäin hieno asia ja 1980-luvulla syntynyt hevonen saa jo aikaan wow-efektin: jos talli on onnistunut pitämään näin iäkkäitä hevosia hyvässä kunnossa, talli ei voi olla aivan huono. Muuten olen kai aika tavallinen tätiratsastaja: erilaisia hevosia erilaisille ratsastajille mutta turvallisuus ennen kaikkea. Ja suomenhevoset - edes yksi - ovat iso plussa.

     

Talli ja ympäristö
Myöskin siisti ja turvallinen talliympäristö kuuluu "oletusodotuksiini". En vaadi hulppeita puitteita enkä modernia, viimeisen päälle remontoitua tallia, kunhan talli on toimiva hevosten kotina. Pärjään myös ilman maneesia, vaikka talvisin maneesi olisikin mukava olla käytettävissä. Sen sijaan jonkinlainen vessa tallilla käyville täytyy ehdottomasti olla: ulkohuussi kelpaa hyvin, mutta sen verran monta tuntia ainakin minä saan tallireissuun kulumaan, että katolla ja seinillä varustettuun vessaan haluan tarvittaessa päästä.

Haluaisin löytää tallin, joka tuntuisi kuin toiselta kodilta. Haluaisin tuntea olevani tervetullut talliporukkaan, ja tässä auttaisi jo sekin, että tallihenkilökunta (ratsastuksenopettaja mukaan luettuna), jonka kanssa tulen eniten olemaan tekemisissä, muistaisi edes etunimeni. Olisi myös ihanaa löytää edes suunnilleen samanhenkisiä (täti-)ratsastajia, joiden kanssa voisi jäädä tuntien jälkeen hetkeksi suustaan kiinni ja jutella niitä näitä tai pohdiskella vaikka tunnilla opeteltuja asioita. Tallilla apua pitäisi saada ainakin pyydettäessä ja erityisesti alkuvaiheessa opetellessani uuden tallin tapoja.

Kaiken järjen mukaan, kun on kerran oppinut laittamaan hevosen pois tunnin jälkeen, sen osaa tehdä millä tallilla hyvänsä. Viimeisen vuoden aikana olen huomannut, ettei tämä pidä alkuunkaan paikkaansa, sillä tallien toimintatavat voivat erota toisistaan hyvinkin radikaalisti. Niinpä ensimmäiset kerrat uudella tallilla ovat hyvin pitkälti juuri sen tallin toimintatapojen opettelua, tavaroiden etsimistä ja painiskelua sen tunteen kanssa, kuinka tumpelo oikein on, kun edellisen tallin toimintatapoihin tottuneena peukalo tuntuu olevan vähän aikaa aivan keskellä kämmentä. Viime syksynä kokeillessani uutta tallia sain ratsastusryhmästäni itselleni henkilökohtaisen opastajan, joka vähän katsoi perään ja opasti, kuinka heillä on tapana toimia, ja tämä oli minusta todella hienoa. Tämä nainen sai myös moneen kertaan vastata kysymykseen "Miksi?", ja olin kiitollinen saamistani perusteluista ja uudesta opista.

Muu kuin opetustoiminta
Omaa osaamistaan on mukava seurata jotenkin. Niinpä olisi hienoa, jos tallilla voisi suorittaa SRL:n ratsastus- ja hoitomerkkejä. Toinen vaihtoehto olisi toki myös päästä silloin tällöin kilpailemaan tallin omissa kilpailuissa, jotta ratsastuksestaan saisi sanallisen arvion. Kaikki ratsastustuntien lisäksi järjestettävä toiminta on mukava lisä, ja erilaiset kurssit tai teoriatunnit silloin tällöin olisivat kovasti mieleeni. Lisäksi osallistuisin mielelläni tallilla järjestettävään toimintaan, ja toiveissa olisikin talli tai vaikka seura, joka ottaisi aktiivisen aikuisen auttavan käsiparin vastaan: oli kyse sitten taluttamisesta alkeistunneilla, vanhojen tasojen mukaisten seurakilpailujen järjestämisestä, varusteiden pesemisestä tai muusta "ylimääräisestä" toiminnasta, jota ei valitettavasti jokaisella tallilla pääse tekemään, osallistuisin mielelläni.


Tuskin muistin aivan kaikkia odotuksiani edes mainita, mutta varmasti tästä litanniasta selviää jo hyvin, että haussa on lähes täydellinen talli ;) Toivon kovasti, että innostuisitte mainostamaan tallejanne ja seurojanne, sillä tästä olisi minulle kovasti iloa ja hyötyä. Tallin ei ole pakko olla SRL:n jäsentalli, mutta SRL:n hyväksymään seuraan haluan kyllä kuulua jatkossakin vakuutuksen ja Hippos-lehden takia.

Millä tallilla käyt ja miksi? Mitä hyvää tallissa on, entä missä asioissa toivoisit parannusta? Suosittelisitko tallia minulle? Entä mihin asioihin kiinnität itse huomiota uutta tallia valitessasi?

Kokemuksia kaivataan
Olen löytänyt SRL:n hyväksymistä ratsastuskouluista muutaman sopivalla etäisyydellä olevan, aktiivisen ja nettisivujen perusteella oikein potentiaaliseksi vaihtoehdoksi katsomani tallin, joista haluaisin kovasti kuulla tallilla käyneiden kokemuksia. Näitä ratsastuskouluja ovat Tuomarinkartanon Ratsastusopisto, Tuomarinkylän Ratsastuskoulu sekä Etelä-Vantaan Ratsastuskoulu. Näistä viimeisin on minulle tuttu paikka 15 vuoden takaa edellisen omistajan ajoilta, mutta ilmeisesti talli on muuttunut omistajanvauhdoksen myötä ja kehityksen suunta ollut positiivinen. Niinpä kuulisin mielelläni myös nykyisten tallilaisten kokemuksia tämän päivän EVR:stä. Lisäksi Enjalan Talli Keravalla kiinnostaisi minua, joten kuulisin myös siitä mielelläni kokemuksia.

P.S. Osasta tämän postauksen kuvista näkee, mihin minä olen tarvinnut pokkarikameraa: Pokkarilaatu kelpaa hyvin, kun tarkoituksena on tallentaa muistikortille rakkaita maisemia ja hevosia oman ratsastuksen ohessa silloin, kun isompia ja kalliimpia kuvausvälineitä ei ole mahdollista kantaa mukana.

12 kommenttia:

 1. Hei! Suosittelisin ainakin kurkkaamaan Peikin tallin eli verkkosivut. Opettajia on kuusi, kaikille löytyy sopiva, hevosia paljon erilaisia ja todella tasoikkaita ja haastaviakin löytyy, laaja tuntivalikoima, hyvät tilat, kisoja joka kolmas tiistai (este), hyvät julkiset kulkuyhteidet ja yksi suokkikin löytyy!;) itse menin tallille entisen tallin lopetettua toimintansa ja voin vain sanoa että en kadu! Erityisesti opet ja hevoset ovat yllättäneet positiivisesti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia kommentista ja vinkistä! Peikin tallin nettisivuja olen tutkinut, mutta joku (en muista enää kymmenien tallien jälkeen tarkalleen mikä) sai sulkemaan sivut ja tiputtamaan tallin listasta. Ettei vain Peik olisi ollut se talli, jonka tuntilistassa kaikki tunnit kuulostivat enemmän tai vähemmän jonkinlaisilta estetunneilta ja lähinnä koulutunnitkin oli nimetty sileiksi tunneiksi tms. ja minulle kun kelpaisivat hyvin ne koulutunnit ja vain vaihtelun vuoksi esteitä :D Täytyy nyt kuitenkin tutkia Peik vielä uudestaan tämän vinkin myötä, kiitos siitä! :)

   Poista
  2. Löytyihän sieltä Peikiltäkin tosiaan ihan koulutunteja, kun ei liikaa hämäänny esteiden ympärillä pyörivistä tunneista, ja koulukilpailutkin näköjään järjestetty hetki sitten - ei huono! Peik vaikuttaisi oikein tutustumisenarvoiselta, mutta minun kohdallani se mutta on etenkin matka-aika: melkein vuoden matkasin 1,5 tuntia yhteen suuntaan päästäkseni vuokrahevoseni luokse, ja pitkän matkan takia tallilla käyminen kävi raskaaksi. Peikillekin julkisilla kestäisi täältä meiltä yli tunti, joten toistaiseksi olisi hienoa löytää talli hiukan lähempää, elleivät sitten työt vie joka tapauksessa sinne suunnalle. Kiitos joka tapauksessa anonyymille vinkistä! Ehkä tämän myötä tulen joka tapauksessa joku kerta tutustumaan paremmin tähän kuuluisaan talliin vaikkapa harjoituskisojen yleisöstä käsin :)

   Poista
 2. Täällä toinen Peikiläinen suosittelee tulemaan tutustumaan nettisivuista huolimatta ;) Tallin tunnit on tosiaan nimetty vähän hämäävästi, itse ratsastan tasaisen ryhmässä ja meidän tunti on pääasiassa koulutunti, mutta voidaan hypätä (ja hypätäänkin) pari-kolme kertaa kaudessa. Ne koulutuntien nimellä olevat on sitten niitä oikeasti taitavien ratsastajien tunteja :D Peikillä ratsastaessani olen itse kokenut pelkästään positiivisena sen, että molempia lajeja harrastetaan tallilla ns. keskimääräistä laadukkaammin, koska hevosilla pysyy todella hyvin motivaatio yllä niiden päästessä treenaamaan monipuolisesti.

  Tosin Peikilläkin hintakatto ylittyy jo normitunneilla, pienryhmistä puhumattakaan. Pääkaupunkiseudulla on aika vaikea löytää ratsastuskoulua, josta saisi tunnin alle 40 eurolla, ainakaan hyvää ja laadukasta. Tällä kaudella Peikillä taisi olla tunnit 43e kausikortilla ja samaa hintaluokkaa on muuallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikkilään pääsee junalla kätevästi ja nimestään huolimatta on virallisesti Espoon puolella eli kannattaa tarkistaa jääkö sen uudistuksen jälkeen kumpaan vyöhykkeeseen. Kauniaisten juna-asemalta kävelee noin 10-15min tallille :).

   Poista
 3. Kävin oikeastaan koko nuoruuteni Peikillä ja en voi kuin suositella. Tallilla on tälläkin hetkellä monta vaB-tasoista koulupainoitteista hevosta ja tallilla pääsee osallistumaan mm. kankikursseille ja kankitunneille. Koulukilpailemaan pääsee niin tallin omissa kilpailuissa kuin myös ulkopuolella muutamia kertoja vuodessa :)

  Kirsiltä löytyy useampi todella hyvätasoinen koulutunti, jos haluat mennä kurkkaamaan ihan paikan päälle kun tunnit syksyllä taas alkavat :)

  Ihmiset tallilla ovat ihania, porukkaan pääsee helposti sisään :) Miljöö on mitä parhain ja hevosia on paljon. Kaikille kaikkea ;) Seuraavat rataharjoitukset ovat ennen tuntiratsastajien mestaruuskilpailuja, muistaakseni 28.7, käy silloin ihmeessä paikan päällä jos kerkeät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tule ihmeessä kurkkaamaan paikan päälle!:) Ja tosiaan niitä vaativiakin koulutunteja löytyy!

   Poista
 4. Yhdyn edellisiin kommentteihin. Peikin tallilla on hyvä yhteishenki ja niin hevosten kuin opetuksenkin taso todella laadukasta. Opettajat ovat tarpeeksi eri tyyppisiä, joten uskon jokainen löytää itselleen sopivan. Lisäksi talli omistajineen näkee extra vaivaa oppilaidensa eteen, viemällä silloin tällöin ulkopuolisiin kisoihin. Minua ei matka tallille ole haitannut, sillä tallin mahtavaan meninkiin koukuttuu helposti. Tule ihmeessä kokeilemaan!

  VastaaPoista
 5. Olen nykyinen EVR oleva ja voin suositella. Nykyisin siellä on hevoset siis paljon ulkona, että jos käy ei kannata säikähtää alatallia eli pihattotallia, jonne hevoset kytketään molemmin puolin kiinni ja ovat siinä sen aikaa, kun ovat tunnin ja hoitamiset suorittaneet, jolloin henkilökunta vie ulos. On myös ylätalli ja siellä on karsinat mutta sieltäkin viedään pihailemaan. Hoitajia ei ole joten ratsut hoidetaan itse, jos ei itse pääse hoitamaan viestiä tallille niin hoidetaan. Hevosia on erilaisia tason mukaan. Löytyy iäkkäämpää Floraa ja Aaraa, pari suokkia, poneja, puoliverisiä yms. Ratsastajiakin reilusti joka sorttia. Yhteishenki silti tosi ihana. Tilat eivät ehkä ihan mitään luksusta mutta vessaan pääsee. Sellainen sisähuussi tallihuoneen yhteydessä.


  Kilpailuja pidetään aika säännöllisesti ympäri vuoden. Maastoiluja ja esteitä aina välillä tuntien piristyksenä. Maneesi löytyy myös. Kävelymatka Vantaankosken asemalta, joka pysyy tietenkin uudistusten mukana. Ylimääräisiä hommia on esim. keväisin laiduntalkoot yms. Pyydettäessä varmasti voit putsata ihan sydämesi kyllyydestä. Ainakin minun tuntemat opettajat ihania ja omistajakin on mukava. Nettisivuillakin lukee, että pyritään etunimet muistamaan.
  Lisätietoa netissä ja soittamalla voi tentata. Varmasti kokeilemaan ja tutustumaan pääsee. Opastajakin varmaan löytyy pyydettäessä.

  Lämpimästi suosittelen, itse aloitin viime syksynä kyseisellä.

  VastaaPoista
 6. Pakko kysyä, mutta onko tuon ensimmäisessä hevoskuvassa (tässä postauksessa siis) olevan hevosen nimi kenties Robin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Milla! Ei ole pilkkuponi Robin vaan viralliselta nimeltään Poker Pierrepont: aiemmin tunnettu ratsastuskoululla Poksuna mutta pikaisen googlettamisen perusteella kutsutaan nykyään Pokemoniksi :)

   Poista
 7. Tämä on aika vanha postaus, mutta tunnistin tekstistä suurinpiirtein tallin jossa itse käyn, Pähkinän tytön tilan. Talli on espoon odilammella sijaitseva vuoden 2015 alussa rakennettu talli (toiminut ennen muualla). Tallilla on n. 10 hevosta ja tunnit ovat pienryhmissä, eli 4 hengen ryhmissä ja yksi tunti maksaa 36e (irtotunti 45e). Tallille kulkee julkiset parin kilometrin päähän. Tallin omistaja pitää myös tunnit. Opettajalla on valmentaja tutkinnot ja opiskelee tällä hetkellä master tason opettajaksi. Hänellä on vuosien kokemus ja onkin kouluttanut suurimman osan hevosistaan itse. Omasta mielestä opettaja on erittäin mukava, helposti lähestyttävä ja rauhallinen mutta vaativa. Tunnit ovat 60min, joskus saattaa jopa hieman venyä. Jos hevonen ei ole tunnilla se laitetaan itse kuntoon.
  Kaikki hevoset ovat pitkälle koulutettuja. Miltein kaikki ovat koulutettuja vaativa B tasolla ja osa hevosista hallitsee piaffin ja sarjavaihdotkin. Kaikilla on myös kilpailtu kenttäratsastuksessa. Tallilla on kaksi suomenhevosta. toinen on vasta 2 vuotias, toinen juuri aloittanut tunneilla.
  Talli on itse rakennettu ja se on pieni, mutta toimiva. Tallilla ei ole sisävessaa, mutta huussi löytyy. Keväisin ja syksyisin, kun pohjat sallii tallilla järjestetään pikkukisoja joihin kaikki ovat tervetulleita.
  Talli on pieni ja sen mukaan talliporukkakin on pieni, joka koostuu suurimmaksi osaksi aikuisista(itse olen kyllä junnu :d). Talli on siitä mukava, että siellä kaikki pitävät toisistaan, ja kaikelta teinidraamalta ollaan vältytty. Tallilla on rento ja mukava ilmapiiri :)
  Olet varmaan jo löytänyt kivan ratsastuspaikan, mutta jos jokus kaipaat vaihtelua ja mietit vaikkapa irtotuntia jonnekkin niin tervetuloa!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...