sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Onnistumisia ja oivalluksia

Viikonlopun Helsinki Pony Event on takana, käsivarsia kolottaa ja tuhansia kuvia on jälleen käytävänä läpi. Vastaava tilanne oli tasan kaksi viikkoa sitten Tuusula Derbyn jälkeen, mutta nyt jotakin on eri tavalla: Minulla kävi tänään tuuri, kun pääsin vaihtamaan kokemuksia toisen kilpailuja kuvaamassa olleen harrastelijakuvaajan kanssa, ja siinähän onnistuttiin auttamaan toisiamme puolin ja toisin. Minun kohdallani ehdottomasti suurin ja merkittävin hyöty oli jälleen kerran kannustus opettelemaan manuaaliasetusten käyttämistä. Kuvauskalustoni päivittämisen jälkeen olen todennut, että sanonnassa "rahalla saa ja hevosella pääsee" on vinha perä, sillä rahaa pöytään laittamalla myöskin valokuvat paranevat huimasti, vaikkeivät kuvaustaidot olisi parantuneet samassa suhteessa. Tämän toisen valokuvaajan innostamana viihdytin sitten iltapäivän toiseksi viimeistä, tosin minun kohdallani viimeistä, luokkaa odotellessani itseäni ja kokeilin kaikessa rauhassa manuaalisäätöjä. Kentän lanaaminen oli juuri sopivasti käynnissä ja mersu viiletti lanaushäkkyrä perässään pitkin kenttää lennättäen hiekkaa mennessään, ja minä sain neronleimauksen yrittää saada tästä lentävästi hiekasta liikettä pysähtymään. F-aukon olin jo mielessäni kiinnittänyt arvoon 2.8. Päähänpinttymäni puolestaan esti ISO-arvon nostamista, joten ISO oli kiinnitetty arvoon 100. Olen tyytyväisesti kuvannut ratsastusta valmiilla urheiluasetuksilla, jotta kamera on hoitanut puolestani säädöt ja olen saanut itse keskittyä kaikkeen muuhun, kun valokuvaaminen järjestelmäkameralla on ollut minulle melko uutta. Tutkiessani urheiluasetuksilla otettuja kuvia, suuri osa kuvista näyttää olevan kuvattu asetuksilla f/2.8, 1/1000 ja ISO 100 tai sitten hitusen pienempi f-aukko, 1/800 ja edelleen ISO 100. Koska eilispäivän kuvat kilpailuista olivat parhaimmillaan oikein hienoja ja liike pysähtynyttä, mutta monessa myös liikkeen pysähtyneisyydessä olisi ollut toivomista, aloitin suljinajan pienentämisen arvosta 1/1000 ja jatkoin niin kauan, että runkoni minimisuljinaika eli 1/4000 tuli vastaan. Edes pienimmällä mahdollisella suljinajalla testikuvistani ei tullut liian tummia ja liike tosiaan pysähtyi, joten päätin ottaa riskin ja kuvata viimeisen luokan täysin manuaaliasetuksin. Katsellessani tämän luokan kuvia tietokoneen näytöltä, ei voi kuin todeta, että tällä kertaa riskinotto kannatti: Onhan se aina jännittävää kokeilla uusia asioita ensimmäistä kertaa - etenkin, jos tietää, että olisi vähän niin kuin pakko onnistua. Kun sitten uskaltaa poistua omalta mukavuusalueeltaan, voi tosiaan saada ahaa-elämyksiä, oppia uutta ja kehittyä.

Oikotie onneen: f/2.8, 1/4000 ja ISO 100

Nyt, kun aurinkoisen kuvaussään manuaaliasetukset on keksitty, seuraavaksi onkin tavoitteena opetella käyttämään eri tarkennuspisteitä. Minkälaisia tarkennuspisteitä te olette käyttäneet ratsastusta kuvatessanne?

11 kommenttia:

 1. Wau, onnistunut otos! Itse kotiutin tänään oman 70-200 2.8, ja käytin sitä tuossa muutaman tunnin valkkuja kuvatessa ja ranteet oli jo silloin hellänä, voin vaan kuvitella minkälaista on kuvata koko viikonloppu :D (ja itse pitäisi tehdä neljän päivän urakka to-su..). Mietin siinä kanssa itse kuvaillessa, että millaisella tarkennuksella saisi mahdollisimman paljon irti erittäin skarpista linssistä, ja päädyin 3Dhen, sen totesin toimivaksi viisikymmentämillisellä, ja toimi se tässäkin erittäin hyvin! Vain pienessä osassa kuvia tarkennus heittänyt esim. taustaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Janina! :) Viittasiko tuo kotouttaminen siihen, että sait nyt hankittua itsellesi tuon telezoomin? Muistelen, että olisit aiemmin haaveillut siitä ja säästänyt hankintaa varten, mutta en mene ihan takuuseen, muistanko oikein. Mikäli päättelin kuitenkin kotiuttamisen oikein, mitä olet pitänyt telezoomista? Millainen ensivaikutelma, oletko tyytyväinen? :) Huomasin itse, että objektiivin painoon tottui yllättävän nopeasti, mutta viikonlopun kisakuvauksissa kyllä ensimmäinen päivä menee kevyesti ja toisena päivänä sitten viimeiset luokat tulee kuvattua kuin kyseessä olisi kuntosalisuoritus: Vaikka kuinka olen vajaan puolen tunnin tauot luokkien välillä pitänyt kameraa vain joko sylissä tai repussa ja lepuuttanut käsiä, siitä huolimatta ennen pitkää kuvatessakin täytyy välillä venytellä ja pyöritellä ranteita ja käsivarsia, jotta hammasta purren saa taas jatkettua. Myös minulla ranteet ovat koetuksella kuvatessa ja viimeistään kotiin päästyäni sitten ilmoittavat myös ne käsivarren erilaisista kiertoliikkeistä vastaavat lihakset olemassaolostaan - ja käsivarret ja olkapäät tuntuvat lähinnä kuin katujyrän alle jääneiltä. Pitäisikin tutkia, kun kuvauskausi on vielä näin alkuvaiheessa, missä kunnossa käsivarren lihakset ovat nyt ja verrata tilanteeseen kesän lopussa, sillä täytyyhän näiden lihaskipujen olla merkki osaltaan myös siitä, että jotain siellä lihaksissakin on tapahtunut... :D Mutta siis suosittelen lämpimästi käsien ja hartioiden lepuuttamista kameran painosta aina, kun se on mahdollista jo kisapaikalla, ja käsien pyörittely ja venyttely voi myöskin helpottaa. Laitoin myöskin itselleni tilaukseen Back on Trackin tuotteita ja odotan mielenkiinnolla, olisiko siitä paljon puhutusta tuotemerkistä apua myös valokuvaajan kolotuksiin :) (Liityin muuten valokuvausblogisi lukijaksi ja odottelen postausta telezoomisi ensivaikutulmasta yms., jos se tosiaan on sinulla uusi! ;))

   Kiitos vinkistä, täytyykin tutkia tuota 3D-tarkennusta! Kunhan gradu on valmis, voisin jopa kirjoittaa postauksen eri tarkennustavoista, jotta tulisi samalla perehdyttyä aiheeseen oikein ajatuksen kanssa. Kiitos paljon tarkennusvinkistä! :)

   Poista
  2. Joo kyllä! Eilen käytiin noutamassa toi käytettynä (tosin erittäin hyväkuntoisena) yhdeltä puolitutulta. Ja ensivaikutelmahan on se, että onhan se hemmetin hyvä. Tosin vaatii aikamoista tottumista kun voikin yhtäkkiä zoomata, on tottunut tekemään sen jaloilla! :-D Tosin nyt taas kun mulla on toi kiinni croppikennossa niin joutuukin liikkumaan jopa hieman taaksepäin kun se on niin pitkä! Mutta toi lihastesti olisi kyllä mielenkiintoinen toteuttaa! Jos ei muuta niin rasitusvamma varmasti ainakin loppukisakaudesta :D Täytyy ehkä yrittää pyytää jotain penkintyyppistä viikonlopuksi, varsinkin kun kuvaan keskeltä ja pitäisi kaikki luokat ja näissä luokissa on paaaaaljon lähtöjä... Ja itseänikin on kiinnostanut paljon toi Back on Track, kun sitä on kehuttu paljon. Tee ihmeessä postausta kun pääset niitä sitten kokeilemaan! Ja joo minulla lojuu postaus tuolla luonnoksissa viimeistelyä odottelemassa ;-)

   Poista
  3. No niin, sitten muistinkin ihan oikein :) Jos käytetty objektiivi toimii kuin uusi ja ymmärtää objektiiveista, käytetyn ostaminen voi hyvin olla ihan fiksuakin, niin ei tarvitse välttämättä maksaa siitä, että epävarmana omista tiedoistaan ja taidoistaan hankkii varmuuden vuoksi kokonaan uuden kameraliikkeestä. Jos saa taas ehdottaa postausaiheita, minä kuulisin mielelläni keltanokkana lisää, kuinka käytetyn objektiivin hankkiminen eroaa suoraan kameraliikkeen uusien tuotteiden hyllylle marssimisesta ja millaisia kokemuksia ylipäätään sinulla on käytettyjen objektiivien hankkimisesta: mistä kannattaa etsiä ja lopulta hankkia, onko kameraliikkeen käytetyt turvallisempia tai parempia kuin suoraan yksityishenkilöltä ostetut jne. Tällaisista olisi mielenkiintoista lukea, jos vaikka itsekin uskaltautuisi kokeilemaan käytettyjäkin putkia :)

   Minulla taas telezoomiin tottumisessa ongelma oli aivan päinvastainen, kun olin tottunut kameran 25-600-milliseen, ja nyt onkin enää vain 70-200mm :D Hauska kuulla, kuinka tuntemuksia yhdestä ja samasta putkesta ja erityisesti sen pituuden riittävyydestä on näin erilaisia riippuen ihan siitä, mihin on aiemmin tottunut!

   Rasitusvammoja, hiirikättä ja ties mitä yritän minäkin kovasti välttää ja toivon mukaan Back on Track auttaa tässä. Näin suunnittelinkin, että jonkinlaisen tuote-esittelyn ja kokemuksia erityisesti valokuvaajan (ja kuvankäsittelijän) näkökulmasta olisi hyvä tehdä. Mukava kuulla, että tällaiselle postaukselle olisi kiinnostuneita lukijoita :)

   Mainiota, että toivomani postaus oli jo työn alla ja eilenhän se oli näköjään jo julkaistukin! Tulenkin jatkossa esittämään postausehdotuksia ja kommenttejani suoraan sinun blogiisi ;)

   Poista
 2. Hyvä, että sait asetukset lopulta kohdilleen ja kaverinikin oli onnesta soikeana kun tajusi sen nappi-asian! Osataan sitten ens kerralla kuvata vielä paremmilla asetuksilla jos saadaan aikataulut ja kisat ajoitettua hyvin. :D Odotan innolla että pääsisi tsekkaamaan sun kuvia mitä olit nappaillut! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän meitä oli ainakin kaksi onnesta soikeata :D Toivottavasti tosiaan satutaan toistekin samoihin kisoihin (oletteko siis Tuomarinkylän Este-Jussiin tulossa?) ja kaverisi kanssa vaihtaisin enemmän kuin mielelläni toistekin ajatuksia kameroiden, objektiivien ja erilaisten asetusten toimivuudesta! Palaan pikapuoliin asiaan sunnuntain valokuvien suhteen: sinua ennen on muutama vielä jonossa, mutta enköhän muutaman päivän sisällä ole päässyt sinuun asti kuvankäsittelyssä ja saat sitten kaikkien hyppäämiesi luokkien kuvat nähtäväksi yhdellä kertaa :)

   Kiitos, Vero, kommentista ja onnea ja menestystä tuleviin kisoihin! :)

   Poista
  2. Kiitos tsempeistä! Suunnitteilla olisi, että tultaisiin este-jusseihin kummankin hepan kanssa! Pirrenkin yritän saada mukaan jos nyt vain aikataulut sattuu osumaan kohdilleen :). En kyllä edes muista milloin olisin kunnon kisakuvia itsestäni saanut ennen viime viikonloppua. Siksi niitä innolla odottelen! Palaillaan niistä tarkemmin sitten vaikka sähköpostissa! Jään kyllä seurailemaan blogiasi :)!

   Poista
  3. Moikka, Susanna! Huh, meni ihan kylmät väreet, kun täällä hehkuttelit :D JA kiitos vielä kerran siitä nappi-oivalluksesta! On kuvista tullut sen jälkeen ihan eriluokkaisia ;) Yritän päästä tuonne Dumijussiin, mutten ole vielä ihan varma ollaanko mökillä tms. Mutta kuvaaminen on kyllä niin kivaa, että mieli tekisi päästä taas tosi toimiin ;D

   Poista
  4. Hei, Pirita! Mukavaa, että sinäkin löysit tänne :) No niin, hienoa, että iloa ja hyötyä oli tosiaan molemmin puolin. Odotan innolla seuraavaa kertaa, että päästään tekemään vertailuja putkien toimimisesta ja jakamaan uusia oivalluksia. Ja kyllä, täytyy hehkuttaa silloin, kun on jotain hehkutettavaa! :) Toivon mukaan Dumijusseissa nähdään, mutta jos ei, törmäillään sitten toisissa kisoissa. Kiitos kommentista ja antoisia kuvaushetkiä! :D

   Poista
 3. Suosittelen ehdottomasti manuaaliasetuksiin siirtymistä, vaikka kovasti ne "ammattilaiset" (hipsuissa siksi, että facen ryhmien kuvaajasedistä on välillä vaikea oikeasti tietää ovatko kuinka pro vai huutelevatko vain kovaan ääneen :D) toitottavat puoliautomaattitilojen nimeen. Mulle on käynyt kyllä joka kerta huonosti, kun olen automaatteja tai puoliautomaatteja käyttänyt, aina on kuvat yli- tai alivalottuneita tai vaihtoehtoisesti liikekuvissa liike-epäterävyyttä juurikin tuon urheiluasetuksen kanssa. Mutta varmaan on rungoissa eroja siinä, miten urheilukuvaus esimerkiksi on säädetty - ja toki itse olen sillä lähinnä koittanut raveja kuvata. Hyviä kuvia olet kyllä saanut automaattiohjelmilla, jos tämän postauksen kuvassa olet vasta manuaaliin siirtynyt! :o

  Kah kun katkesi ajatus. No, hiljaa hyvä tulee ja itselleni ainakin manuaalin myötä avautuivat ihan uudet ovet valokuvauksessa (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sandra, kommentista! Minulle puolestani kävi joka kerta enemmän tai vähemmän huonosti, kun kompaktikameran kanssa erehdyin vaihtamaan urheilukuvauksen täysmanuaaliin, minkä johdosta olen oppinut ihan mukavasti käyttämään näitä valmiita kuvausohjelmia tai -asetuksia (mikä lie oikea termi) mutta välttelemään manuaalia. Tosin se käsitys minullakin on, että ne ihan oikeat ammattilaiset ilman lainausmerkkejä käyttävät nimenomaan manuaaliasetuksia, ja niiden oppiminen on myös minulla tavoitteena ja nyt jo ihan hyvällä alulla :) Ja kiitos, kaikki tätä postausta aiemmat kuvat (Horse Fair -messujen pahasti alivalottuneita kuvia lukuun ottamatta) ovat tosiaan valmiilla kuvausohjelmilla otettuja, ellei toisin ole erikseen mainittu. Nyt, kun olen saanut tästä manuaaliasetusten käyttämisen juonesta kiinni, manuaalia tulee varmasti käytettyä jatkossakin ja uskon kyllä, että olet oikeassa uusien ovien aukemisesta valokuvauksen suhteen :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...