tiistai 14. huhtikuuta 2015

Koiranäyttely ensikertalaisen silmin (PetExpo osa 2)

PetExpon yhteydessä pääsin ensimmäistä kertaa seuraamaan koiranäyttelyä. Olin aluksi enemmän tai vähemmän pihalla siitä, mitä oikein tapahtui, mutta vähitellen aloin erottaa samoja vaiheita kuin poninäyttelyissäkin: Ensin kutsuttiin yhden luokan koirat esittäjineen kehään, ja esittäjät kiersivät kehää yhtä aikaa koiriaan taluttaen. Tämän jälkeen osallistujat ryhmittyivät suorakulmion muotoisen kehän yhdelle sivulle. Koirat esiteltiin yksitellen niin, että ensin tuomari tutki koiran rakenteen ja sen jälkeen koiraa kävelytettiin ja juoksutettiin niin, että tuomari näki koiran haluamistaan suunnista. Vaikka luokissa oli osallistujia varsin maltillisesti, odottavien koirien aika tuntui käyvän pitkäksi. Niinpä olikin mielenkiintoista seurata sekä itse näyttelyn etenemistä ja koirien esittämistä että esittäjien tapoja yrittää pitää koiriensa mielenkiintoa yllä ja ehkäistä pitkästymistä. Luokan lopuksi kerrottiin tulokset ja osallistujat järjestäytyivät palkintojenjakoon.

Koirat esittäjineen kutsutaan kehään.

Yksitellen koirat nostetaan pöydälle...

...jonka päälle ne asetellaan seisomaan mahdollisimman edustavasti, jotta tuomari voi tutkia niiden rakennetta.

Isot koirat välttävät "tutkimuspöydän", sillä ne esitetään tuomarille lattialta käsin.

Rakenteen arvioimisen jälkeen on vuorossa liikkeiden esittäminen kävellen...

...ja juosten.

Sillä aikaa, kun yhtä koiraa esitellään tuomarille, muut odottavat ja yrittävät saada aikansa kulumaan parhaansa mukaan.

Pienet koirat rotuun katsomatta olivat selvästi tottuneet kalastelemaan makupaloja joko hyppien tai kahdella jalalla seisten tai kävellen.

Ennen palkintojenjakoon ryhmittäytymistä luokan osallistujat vielä kiersivät jonossa kehää.
Oletteko olleet koiranäyttelyssä? Kuulen mielelläni kokemuksistanne!

4 kommenttia:

 1. Mä oon käyny vaikka ja kuinka monta kertaa! Pienenä tuli käytyä kaikissa lähialueiden ja vähän ulkopuolistenkin näyttelyissä :-) kuvaamassa en koskaan kuitenkaan ns. kuvaamismielessä ole ollut. Olisi kyllä kiva kokeilla! Sullakin nää kuvat onnistunu hurjan hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Janina! Sinähän olet sitten konkarikävijä koiranäyttelyissä :) Mitä luulet, menikö tulkintani näyttelyn kulusta lainkaan niin kuin se todellisuudessa menee? :D Ajattelin ensin, että olisin voinut hyvin osallistua johonkin näyttelyharjoitustilaisuuteen, jolloin olisi ehkä kerrottu myös yleisölle, mitä näyttelyssä todellisuudessa tapahtuu, mutta tämä PetExpo nyt sattui tähän väliin niin, ettei auttanut kuin mennä suoraan itse asiaan ja seurata sitten paikan päällä, miten homma toimii. Ei tämäkään huono vaihtoehto ollut, mutta koira(näyttely)asiantuntija vieressä kommentoimassa näyttelyn tapahtumia olisi ollut kyllä erinomainen lisä! :)

   Poista
  2. Siis en ainakaan havainnut mitään asiavirhettä ainakaan! On tästäkin kyllä aikaa kun olen viimeksi käynyt, pitäisi ehdottomasti mennä uudelleen :-) ja varmasti jos ensi kertaa on ollut paikalla, niin saattaa aluksi olla hieman hukassa, että mitä oikein tapahtuu. :D suosittelen ehdottomasti joka vuoden lopussa järjestettäviin Voittaja 20xx näyttelyissä pyörähtämistä, mikäli koirakärpänen puri. Hirmu kivat näyttelyt!

   Poista
  3. Hyvä! Joo, ensin oli kyllä vaikea hahmottaa, mitä kehässä oikein puuhattiin, mutta osallistujamäärältään suurempia kuin 1-2 koiran kehiä katsomaan siirryttyäni alkoi vähitellen idea hahmottua. Yritin kovasti kuunnella, jos koirien esittäjät olisivat vuoroaan odottaessaan tai koiraa vaihtaessaan maininneet toisilleen jotain tapahtumien kulkemisesta, mutta turhaan. Varmasti lähden seuraamaan näyttelyitä toistekin, jos vain tarpeeksi lähellä järjestetään ja on hyvä sää myös ulkonäyttelyiden kuvaamista ajatellen. Kiitos vinkistä, tutustun myös Voittaja 20xx -näyttelyihin! Myönnetäköön vielä lopuksi, että koirakärpänen itse asiassa puri jo 20 vuotta sitten ja yksi sekarotuinen huolehtii arkipäivisin ulkoiluttamisestani, mutta koiratapahtumat olivat minulle ihan uusi juttu ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...