torstai 26. maaliskuuta 2015

Unelmien täyttymys

Eilen tuli kovasti odotettu soitto, että tuotteet saa käydä noutamassa Gigantista. Ai mitkä tuotteet? Ostin useamman vuoden harkinnan jälkeen ensimmäisen ihkaoman järjestelmäkameran putkineen.  Eikä minkä tahansa järjestelmäkameran vaan täyskennoisen sellaisen! Innostus saa allekirjoittaneen kovan hinnan aiheuttamasta järkytyksestä selvittyään ainakin vielä tässä vaiheessa hihkumaan innoissaan kuin lapsi. Tältä joulu taisi tuntua 20 vuotta sitten, kun pääsi avaamaan aattona lahjapaketteja! Tietysti pudotus takaisin maanpinnalle voi tulla ikävän nopeasti, kun huomaa, ettei kalliiden kuvausvälineiden kantaminen kaupasta kotiin vielä parantanut kuvaustaitoja, vaan harjoittelua täytyy jatkaa siitä, mihin ennen kauppareissua jäätiin. Koska kyseessä oli tähänastisen elämäni suurin ostos kokonaisuudessaan, pyysin useammalta Canonin jälleenmyyjältä tarjoukset haluamastani paketista. Tarjouksia miettiessäni myös Kuva&Kamera -messut tulivat tarpeeseen, sillä siellä sain tilaisuuden keskustella minua kiinnostavista kameroista ja objektiiveista sekä jälleenmyyjistä Canonin edustajan kanssa, minkä koin hyvinkin hyödylliseksi: sain vinkkejä ja tietoja, joita en olisi välttämättä muuten osannut ottaa huomioon. Nyt olen kuitenkin järjestelmäkameran ja objektiivien hankinnassa - vai pitäisikö puhua valitsemisesta - taas huomattavasti viisaampi kuin aiemmin. Lisäksi havainto, kuinka paljon olen oppinut uutta viime viikkoina ja siis kohtuullisen lyhyessä ajassa, kasvattaa myös itseluottamustani. Ja voi sitä iloa ja onnea, kun lopulta pääsin avaamaan kotona paketteja: hymy ulottui valehtelematta korvasta korvaan koko illan!

Ennen kuin uskallan ottaa objektiiveja käyttöön, täytyy hankkia vielä suojalinssit. Myös muistikortti olisi syytä päivittää uutta kuvauskalustoa vastaavaksi. Valikoiman ja hintavertailun perusteella näitä oheishärpäkkeitä saa lähteä hakemaan Verkkokaupasta, mutta hiukan täytyy vielä malttaa: Verkkokaupan Outlet-myymälöistä saa ilmeisesti kaikista tuotteista 20 prosentin alennuksen huomisesta alkaen loppuviikon, joten päätin lykätä ostoksiani vielä sen verran, että voisin tässä kohtaa vähän säästää. Vaikka suhtaudun kauppojen uutiskirjeisiin varauksella (kokemani ääriesimerkki: sähköpostia tulee melkein joka päivä, sillä näemmä vaatemuoti muuttuu hyvin nopeassa tempossa, mutta yksiä housuja lukuunottamatta koskaan ei ole ilmoitettu mistään minun tarpeitani vastaavasta), Verkkokaupan uutiskirjeestä oli yllättäen jotakin konkreettista hyötyäkin.

Edit.: Pessimisti ei pety: Verkkokaupan Outlet-tarjoukset koskevatkin vain hyvin pientä osaa valikoimaa ja nimenomaan Outlet-hyllyssä tai -osastolla. "Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta" ja niin edelleen...


Tätä päivää ei meillä uskottu näkevän, mutta nähtävästi nälkä kasvaa syödessä... Mediatuotanto Suvililja ylpeänä esittelee pian käyttöönottamansa kuvauskaluston oikealta vasemmalle: Canon EOS 6D, Canon EF 50mm f/1.8 II & Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

24 kommenttia:

 1. Kannattaa ehdottomasti hankkia suojalinssi siihen putken päähän, saattaa säästää jokukerta sen putken hengen (terv. ihminen joka aina pudottelee tavaroita + kentän laidalla se lentävä hiekka... jos osuukin isompi kivi sekaan niin aijauts kun menisi puken oma linssi). Ja tervetuloa ällä sarjan putkien pariin, omaani olen ollut ihan supertyytyväinen, vaikka tarkoituksella kuvanvakaajattoman aikoinani hankin! Omassakin silmissä siintää ajatus uusista rungoista ja vaikka mistä, mutta toistaiseksi tyydyn croppi 50D runkooni, palvelkoot minua hyvin niin kauan kunnes hajoaa ja pohditaan sitten uutta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mies vannotti, ettei kannata edes raottaa putkien omia muovisuojuksia ennen kuin suojalinssit on vieressä paikalleen asentamista varten, ja sama päti rungon suojukseen, että irrotus vasta objektiivin kiinnittämistä varten: ettei vaan huonepölyä mene väärille pinnoille. Totta kyllä, että tällaisten vehkeiden suojaamiseen on syytä suhtautua vakavasti ja suojalinssit hankkia ensitilassa, vaikka ajoittain jopa hiukan yliampuvalta tuntuva varovaisuus myös hymyilyttää - etenkin tämä asuinhuoneiston sisäilmassa oleva suurensuuri pölyhiukkasvaara :) Tosin pelkällä suojalinssi-turvalla en vielä uskaltaisi tuohon telezoomiin edes koskea, vaan mielenrauhan turvaamiseksi sijoitin vielä ylimääräiseen takuuseen, jotta saan jatkossakin nukkua yöni rauhassa ainakin tämän asian tiimoilta.

   Kiitoksia L-sarjalaisten pariin toivottamisesta! En olekaan vielä koskaan L-sarjalaisella sen enempää kuin millään muullakaan Canonin putkella kuvannut, mutta paljon hyvää olen näistä kuullut, joten odotukset ovat hyvin korkealla :)

   Meillä on perheen ainoana järkkärinä toiminut tähän asti miehen kymmenisen vuotta vanha 350D, joka on ollut kyllä useimmiten miellyttävä kamera itse kuvaustilanteessa, mutta kameran rajallisuus on tullut usein vastaan viimeistään lopputulosta tutkiessa. (En kiellä, etteikö Tamronin putkella voisi olla jotain tekemistä tämän kanssa.) Tämän croppirungon jälkeen myöskin odotukset täyskennon suhteen ovat korkeat ja toivon, että myös uusi runko osoittautuu hintansa arvoiseksi. Jahka pääsen tositoimiin, havaintoihini perustuvia vertailuja kompaktikamera vs. järkkäri ja mahdollisesti myös croppi- vs. täyskenno pääsee lukemaan myös täältä blogin puolelta, ja tietysti edelleen kuulen mielelläni myös teidän muiden kokemuksia ja havaintoja aiheista ja niiden vierestäkin ;) Kun sinulla tulee aika päivittää runkoa tai vaikka putkea, minä puolestani suosittelen lämpimästi tarjousten kilpailuttamista, jos et ole sitä vielä kokeillut :)

   Kiitos, Annika, että jaoit taas kokemuksiasi ja jaksoit kommentoida! :)

   Poista
 2. Semmonen juttu muuten vielä, että millä suunnalla noin pääasiassa vaikutat? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikutan pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Muutaman kerran vuodessa pääsen nauttimaan myös Lounais-Suomen murteesta (olen Heli Laaksosen runojen ja kolumnien suuri ihailija juuri murteen takia :D) sinne Turun suunnalle (tai oikeastaan siitä vielä vähän eteenpäin) sekä Hämeenlinnan suunnalle, mutta muuten kulkemiseni rajoittuu pääkaupunkiseudulle ja lähikuntiin :)

   Poista
  2. Jos joskus tulet Turun suunnalle johonkin kisoihin niin huikkaa ihmeessä! Kuvaaminen on aina porukassa kivempaa kuin yksin :D

   Poista
  3. Pitää paikkansa ja kiitos, pidän mielessä! :D

   Poista
 3. (Y) Onnea uudesta kalustosta! En ees uskalla miettiä mitä nuo on maksanu! :D Vanha Nikkorikin tuntui kalliilta kun ostin sen käytettynä. Mutta joo, suojalasi on pelastus. Nim. 3 sellaista jo hajoittanut ja linssit ovat pysyneet sen ansiosta ehjinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulia! Minäkään en mielelläni liian usein muistele, kuinka paljon lompakko laihtui tämän hankinnan myötä (toisaalta tämä oli etukäteisvalmistujaislahja itselle, jonka tehtävänä siivittää gradu loppuun tämän kevään aikana), muuten en uskaltaisi koskea niihin lainkaan tuota pikkuputkea lukuunottamatta. Sen verran kuitenkin laskin, että tarjousten pyytäminen kyllä kannatti ja sillä sai selvää rahallista säästöä, vaikka ensin ajattelin, että moinen kilpailuttaminen mahtaa olla hölmön hommaa eikä sillä mitään saavuta. Joissain asioissa on mukavaa huomata olevansa väärässä :) Tosin se on myös myönnettävä, että saatujen tarjousten perusteella tietää myös vähän, mihin liikkeeseen ei myöskään jatkossa kannata rahojaan kantaa, jos liikkeestä ei vaivauduta reagoimaan tarjouspyyntöön millään tavalla.

   Minäkin harkitsin ensin käytetyn ostamista, mutta ajattelin, että köyhän kannattaa pelata varman päälle ja ostaa uusi, jolloin myös putken historia on tiedossani. Toinen vaihtoehto olisi tietysti ollut ostaa käytetty kameraliikkeestä, jolloin olisi ollut toiselta yksityisihmiseltä ostamista ehkä enemmän varmuutta toimivasta tuotteesta, mutta tuolloinkin putken historia olisi varmaankin jäänyt arvoitukseksi. Luulen, että kokemattomalle uusi objektiivi on helpoin ja varmin hankinta, sillä tässä vaiheessa jyvien erottaminen akanoista käytettyjen kohdalla voisi olla hyvin epävarmaa ja pikkuviat voisivat jäädä huomaamatta :)

   Kuulostaa siltä. että suojalinssien tarvetta ei voi riittävästi korostaa ja hyödyllisyys on taattu :D Kiitos myös sinulle, Tuulia, kommentista jälleen kerran ja kokemusten jakamisesta! :)

   Poista
  2. Ollaan muuten varsin samassa tilanteessa ;D Minullakin on nyt amk:n oppari vielä tekemättä ja samoin tuo d610 oli vähän niinkuin etukäteisvalmistujaislahja itselle :D Nytkun vain saisi vielä sen opparin tehtyä loppuun tänä keväänä... Mutta kun on niin kiva vaan kuvailla... Että tsemppiä myös graduun!

   Kaikkea kannattaa aina kilpailuttaa ja tinkiä! Ja toinen mikä kannattaa, on ostosten keskittäminen yhteen paikaan. Tälläkin saa jossain vaiheessa säästöä.

   Poista
  3. Niinhän se on joidenkin lahjojen kanssa, että jos ei niitä itse hanki, ne jää saamatta: tehtäväksi jää vain keksiä tarpeeksi merkittävä syy palkita itsensä, ellei lahjan tehtävänä sitten ole toimia - vähintäänkin palkintona toimimisen lisäksi - motivaattorina ;) Onnea ja menestystä opparin tekemiseen! Mehän voitaisiin pistää pystyyn lopputöiden tsemppauspiiri, jossa lyhyesti ja ytimekkäästi kannustetaan eteenpäin yhä parempiin työskentelysuorituksiin ja tarvittaessa vähän myös hengitetään niskaan tai nostatetaan kilpailuhenkeä vauhdittamaan lopputöiden valmistumista aikataulussa :D

   Yhdyn sanoihisi kilpailuttamisesta ja tinkimisestä, vaikka jälkimmäisessä minulla on vielä paljon parannettavaa :) Keskittämisestä uskon myös olevan etua, mutta suht tavallisena kuluttajana en ole ihan vielä vakuuttunut, onko kannattavampaa etsiä halvimmalla tiettyä tuotetta myyvä yritys vai ostaa tuote samasta paikasta kuin yleensäkin vain keskittämistä ja siitä mahdollisesti koituvaa, hamassa tulevaisuudessa saatavaa säästöä silmällä pitäen. Kokemusten kerääminen lienee auttavan tässä vakuuttumisessa suuntaan tai toiseen :)

   Poista
  4. Täällä tarvittaisiin kyllä melkein ruoskaa ja takapuolelle potkimista (myös ohjaavalle opettajalle).

   Tuli muuten painoon liittyen sellainen asia mieleen että aina mahdollisuuksien mukaan, kun tuo linssi on kamerassa kiinni, kannattaa ennemmin laskea linssi+kamera jollekin alustalle/pöydälle/pitää kädellä kiinni kuin vain roikottaa kameran nokassa. Todella harvinaistahan se on, mutta erittäin huonolla tuurilla tuo 2kg möhkäle voi vapaasti roikkuessaan vääntää bajonetti-renkaat.

   Voin vakuutella että ensimmäisen kokonaisen kisapäivän jälkeet olet lähinnä kuollut käsien ja hartioiden osalta ;D

   Keskittäminen kannattaa siinä määrin että kun kauppiaan kanssa luo hyvän liikesuhteen, voi juurikin saada laitteita vuokralle rikkinäisten tilalle, sekä alennuksia. Kamerarepustakin tipahti melkein viidennes hinnasta pois viimeisellä kerralla ilman tinkimistä, kun olen samaa kauppaa nyt jo kohta 4 vuotta kannattanut :D

   Poista
  5. On aina lohdullista kuulla, ettei kaikilla muillakaan ole sujunut näiden isojen kirjoitustöiden kanssa kuin Strömsössä ja parannusta kaipaavia seikkoja on ilmennyt muussakin kuin omassa työskentelyssä :)

   Huomautuksesi painavan kamerayhdistelmän oikeasta käsittelystä oli kieltämättä aiheellinen. Laskeskelin, että tätä uusi yhdistelmä painaa neljä kertaa niin paljon kuin vanha kompaktikamera, joten alkuvaiheessa kuvatessakin keskittymiseni on ollut enemmän kamerayhdistelmän käsittelyssä kuin itse kuvaamisessa, etten vahingossakaan erehtyisi pitämään kiinni pelkästä rungosta kuten kompaktin kanssa olen tottunut. Ja kyllä, voin hyvin uskoa, että ensimmäisen kisapäivän - ei tarvitse olla edes kokonainen sellainen - jälkeen sekä näkyy että tuntuu, että jotain on tullut tehtyä :D

   Sinä oletkin ollut uskollinen asiakas jollekin onnekkaalle kauppiaalle! Pienempien jälleenmyyjien kohdalla voin hyvin uskoa näihin keskittämisetuihin, mutta esimerkiksi Gigantin ja Verkkokaupan kaltaisten suurten toimijoiden kohdalla en oikein usko ennen kuin näen: niillähän on niin paljon asiakkaita, etteivät he voi mitenkään muistaa juuri minua kaikkien asiakkaiden joukosta. Sen sijaan yhdellä kertaa ostosten keskittäminen varmasti kannattaa, sillä tuskin minäkään olisin saanut tavallisena kuluttajana kamerapakettiani näin hyvällä alennuksella, jos olisin ostanut rungon ja objektiivit eri jälleenmyyjiltä. Tämä keskittämisestä mahdollisesti saatava hyöty myös asiakkaana on kuitenkin totta kai hyvä pitää mielessä seuraavia isompia hankintoja tehdessä, kiitos muistutuksesta :)

   Poista
 4. Tuo on kyllä ihana ostos, itsellä ollut kyseinen objektiivi käytössä nyt reilun vuoden. Kuvaamista pitää edelleen opetella, mutta ei ainakaan objektiivissä tule sitten mikään vastaan :) Varsinkin maneesikuvaus helpottui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentista! :)

   Hienoa kuulla lisää positiivisia kokemuksia telezoomista, etenkin kun sinunkin kuvauskohteenasi lienee useimmiten ratsastus tai hevoset jossain muodossa! Kuvaaminen taitaa olla siinä suhteessa kuin ratsastus, että jatkuvasta kehittymisestä huolimatta valmiiksi ei tule koskaan - liekö sitten osa molempien "lajien" viehätystä :) Näin minäkin järkeilin, että jos ei tällä telezoomilla (ja rungolla) tule sellaista jälkeä, jota sillä kuvittelen saavani aikaan parhaimmillaan, ei auta muu kuin katsoa peiliin, sillä kuvausvälineistä se ei sitten enää ole kiinni. Ensimmäistä kertaa suorastaan odotan myös maneesiin kuvaamaan pääsemistä, sillä olisi kieltämättä hauska päästä testaamaan itsekin, kuinka paljon kuvanvakaaja todella helpottaa maneesissa kuvaamista. Valovoimaltaan tuo f/2.8 on kyllä tuttu juttu kompaktikamerasta, joka kykenee säilyttämään tuon valovoiman zoomauksesta riippumatta, mutta jotain muuta on mennyt selvästi vikaan, sillä valokuvaus maneesissa ei ole oikein yhtä poikkeusta lukuunottamatta ottanut onnistuakseen. Tietysti vanhan ratsastuskouluni maneesi oli kyllä aikamoisen pimeäkin, ja kesäaikaan valoisalla ongelmana oli sitten pohjan valtava pölyäminen. Kohti uusia kuvausharjoituksia siis, ja toivon mukaan pääsen myös kokeilemaan kuvausta erilaisissa maneeseissa. Kiitos, että jaoit kokemuksiasi tästä telezoomista! :)

   Poista
  2. Tiia, sen verran kiinnostaisi vielä kuulla tästä kuvanvakaajallisesta telezoomista, kuinka olet pärjännyt sen kanssa sen painon takia. Tiesinhän minä jo etukäteen, että tämä objektiivi painaa ja paljon, mutta kun eilen sen sain ensimmäistä kertaa käteeni, yllätyin, että se tosiaan painaa jo yksinään kuin synti. Mahtaa olla paikat kipeät kuvausreissujen jälkeen, jos monta tuntia meinaa tuollaista mötikkää kannatella! Onko teillä ollut monopodia tms. auttamassa tuon kaiken painon kannattelemisessa?

   Poista
  3. Mä en tuosta 6D:stä tiedä runkona, mutta 7D ei ainakaan ole mikään parhain maneesikuvaukseen kun siinä ei ISOa juuri kärsi nostaa, parissa pimeimmässä maneesissa ei tuollakaan saa hyvää jälkeä ja tästä olen puhunut monen ammattilaisenkin kanssa, että ei siellä maneesissa ihan oikeasti välttämättä saa mustasta liikkuvasta hevosesta kuvia tuollaisellakaan kalustolla, vaikka ammattikuvaaja kameran takana olisikin. Normaaleissa saatikka valoisissa maneeseissa jälki on sitten kyllä ilahduttavan hyvää, että maneesikuvauskin voi olla joskus kivaa!:)

   Mulla ei ole monipodia tai muitakaan vempeleitä apuna, ihan olen käsillä ja kaulassa kantanut ja täytyy sanoa, että on paikat vähän kipeänä esim messupäivän jälkeen jolloin on kameraa kantanut ihan koko päivän mukanaan ja vielä sitten suurimman osan ajasta kuvannutkin. Painoon kuitenkin tottuu ja olen sen kanssa hyvin pärjännyt, ei ole koskaan tuntunut sille että pitäisi lopettaa koska ei jaksa/pysty tai on liian epämukavaa.

   Innolla odottelen tulevia kuvia!

   Poista
  4. 6D:llä pitäisi olla erinomainen suorituskyky vähäisessä valaistuksessa valmistajan sanoja lainaten, ja käsittääkseni sen pitäisi sietää isojakin ISO-arvoja ja etenkin kuvanvakaajallisen telezoomin kanssa sillä joidenkin mukaan pystyy hyvin kuvaamaan hämärässä myös käsivaralla. Mielenkiinnolla odotan, opinko itse käyttämään sitä niin hyvin, että saisin tämän kaiken suorituskyvyn kaivettua myös itse esiin. Mielenkiintoista myöskin kuulla tästä hämärässä valaistuksessa kuvaamisen kokemuksista 7D:llä!

   Rohkaisevaa kuulla, että telezoomin valtavaan painoon on ainakin joku tottunut :) Olin itse kahtena päivänä peräkkäin messuilla, ja jälkimmäisenä päivänä alkoi kyllä selkä olla seisomisesta ja painavan kameralaukun kantamisesta niin kipeä, että viiden tunnin messuilu riitti sillä erää. Tuolloin kädessä kannettavana oli melko kevyt kompaktikamera, vaikka reppuun sitten olikin laitettu varmuuden vuoksi mukaan myös videokameraa ja monopodia. Se vasta olisikin hupaisaa, jos tässä pitäisi ruveta vielä kuntoilemaan ennen kisakauden täyteen vauhtiin ehtimistä ihan vain sen takia, että jaksaisi paremmin kantaa kuvausvälineitä mukana, vaikka olisihan siinäkin syytä jo kerrakseen :)

   Kiitoksia rohkaisevista sanoista! Yritän parhaani mukaan esitellä aiempaa ahkerammin etenkin hevoskuvia, kunhan tämän vuoden kisakausi on minunkin osaltani korkattu: siihen asti pääsette näkemään kuvia muista aihepiireistä sekä viime vuoden hevoskuvasatoa :)

   Poista
  5. Nyt on pakko tulla 7D:n omistajana kommentoimaan tähän vastausketjuun, että kyllä sillä 7D:lläkin saa ihan kelpokuvia maneesissa mustastakin hevosesta jos itse kärsii nostaa ISOa isommalle. En käsitä, mistä ihmeestä tulee se väite, että 7D:ssä ei voi ISOa laittaa tappiin kun kuvat näyttää kamalalta :D Kyllä varmasti näyttävät rakeisemmilta kuin täyskennossa, mutta en itse ainakaan koe mitenkään pahana esimerkiksi ISO 6400:n aiheuttamaa kohinaa maneesikuvissa. Toki sitä toivoisi pärjäävänsä vähemmällä, mutta välillä on tilanteita, joilloin ei pärjää ja sillä on mentävä.

   Itse olen sitä mieltä, että se kohina ja ISO ovat ihan kuvaajan korvien välissä. Toinen sietää enemmän kohinaa, toinen ei siedä yhtään. Tällöin ei kuitenkaan pitäisi lytätä kalustoa vaan opetella käyttämään paremmin kameraa (esimerkiksi säätämällä itse valkotasapainoa, saa jo kummasti eroa maneesikuviin kuin jos kuvaa automaatilla) ja kuvankäsittelyohjelmia. Itse en edes poistele kohinoita kuvista kun ne eivät minua häiritse, mutta nykyään taitaa jo ilmaisillakin kuvankäsittelyohjelmilla saada kohinat helposti pois tai ainakin vähemmälle.

   (Ja nyt ei ollut tarkoitus dissata Tiiaa kuvaajana - en henk. koht. edes tiedä, millaisia kuvia hän ottaa - takerruin vaan kommenttiin, jonka yleensä kuulee kuvaajien suusta, mutta mikä loppupeleissä ei välttämättä pidä kaikilta osin paikkaansa.)

   Loppuun vielä kuva, mustasta hevosesta maneesissa, joka ei ollut liian valoisa. http://tiiangalleria.kuvat.fi/kuvat/Hevoskuvat/2015/Kirkkonummi+4.4.2015/039.jpg Kohiseehan se, onhan se pimeähkö, mutta se on silti tarkka eikä mitään mustaa, epämääräistä huttua. Runkona 7D, objektiivi 70-200mm 2.8 L IS USM, kuvanvakaaja päällä, ISO 6400, aukko 2.8, valotusaika lyhin mahdollinen, mitä voi pitää.

   Poista
  6. Olipa hienoa kuulla lisää kokemuksia ja näkemyksiä tästä asiasta ja vieläpä esimerkkikuvan kera - kiitokset kommentoinnista, tttintti! :)

   Minun on myönnettävä, että olen kuvauskaluston päivittämisen jälkeen ollut erityisen lahjakas maneesien välttämisessä, enkä näin ollen pysty vielä ottamaan omien kokemusten perusteella kantaa järjestelmäkameralla kuvaamisen yksityiskohtiin maneesikuvauksessa. Niinpä olen onnistunut myöskin välttämään tilanteet, joissa olisin itse joutunut nostamaan ISO-arvoa ja toisaalta päässyt testaamaan, kuinka täyskenno sitten oikein kestää tämän ja minkä verran kuviin tulee kohinaa. Osaltaan tämä maneesien karttamiseni johtuu varmasti siitä, että odotan kuvissa näkyvän selvää kohinaa, ja olen tullut sille vähän allergiseksi: kompaktikamerani - valovoimaisuudestaan huolimatta mutta pienellä kennolla varustettuna - kun tuotti Messukeskuksenkin sisätiloissa niin kohisevaa kuvaa, että silmiä melkein särki kuvia katsoessa (ja sydäntä vasta särkikin.. ;)) Ja ei, en kiellä, etteikö kameran takaa olisi löytynyt osasyyllinen kohinaan, vaikka täyttä vastuuta en silti kontolleni ota :)

   Voin hyvin yhtyä toteamukseesi, että ainakin kohinansieto on myös kuvaajan korvien välistä kiinni. Olen huomannut muutoksen itsessänikin, että kohinansieto omien korvieni välissä on heikentynyt vuosien varrella, vaikka kamerat ovat vastaavasti kehittyneet ja parantuneet tämän osalta. Meidän kohinaherkkien onneksi tosiaan kuvankäsittelyllä kohinaa voi ainakin tiettyyn pisteeseen asti poistaa, ja minäkin olen huomannut sen riippuvan enemmän kuvaajasta kuin kuvien kohinan määrästä, että toiset vain mielellään käyttävät aikaa kohinan poistamiseksi, kun taas toisia se ei häiritse sitten lainkaan. Meitä on moneen junaan :)

   Sen verran haluan kuitenkin tarttua vielä tähän toteamukseesi "kohina ja ISO ovat ihan kuvaajan korvien välissä", että hyväksyttävä kohina riippuu toki myös kuvan käyttötarkoituksesta: Kuvapankeissa kohinasta ollaan äärimmäisen tarkkoja ja sitä tunnutaan karttavan kuin ruttoa. Ei tulisi mieleenikään tarjota maneesissa otettuja kuvia, vaikka kuvissa olisi kohinaa kuinka vähän, koska kuvapankin vaatimustasoon nähden sitä olisi hyvin todennäköisesti kuitenkin aivan liikaa. Oletan kuitenkin, että tarkoitit kommenttisi koskevan lähinnä sellaisia kuvia, jotka kuvataan joko omaksi tai tavallisten yksityishenkilöiden iloksi ilman kuvapankkitasoisia kriteerejä valokuvan laatuvaatimuksista. Tässä kontekstissa voin hyvin yhtyä näkemykseesi.

   Kiitos vielä kattavasta ja perustellusta kommentista, tttintti, ja mukavaa, että osallistuit keskusteluun! :)

   Poista
  7. Kuvapankeista minulla ei olekaan mitään tietoa kun en ole sellaisiin kuvia laittanut (tällaisesta olisi muuten kiva saada postaus, jos sinulla on kokemusta!), mutta uskon kyllä tuon, että kohina ei sellaiseen tarkoitukseen kelpaa. Eikä se varmasti näytä hyvältä myöskään painotuotteissa, mikä ei myöskään minua juuri liikuta kun kuviani harvemmin pyydetään minkäänlaisiin painotuotteisiin :D

   Poista
  8. Olen itse kuvapankkikuvaajana vielä niin aloittelija, että minusta ei ole ihan vielä kertomaan juuri omia kokemuksia kuvapankeista, ja heidän vaatimustensa yksityiskohtaisempi erittely on ymmärtääkseni kielletty. Sen verran voinen kai sanoa, että vaatimukset ja kriteerit ovat sitä tasoa, että on varminta turvautua ulkona kuvaamiseen (enkä kyllä muista yhtään selvästi sisäkuvaa nähneenikään myynnissä). Lisäksi omasta näkökulmastani ihmiset on syytä jättää kuvaamatta, sillä jokaisen kanssa pitäisi olla kirjallinen sopimus ja mieluiten esitettäväksi myös kuvapankille, että esimerkiksi kuvassa näkyvän käden omistajalle on ok, että hänen kätensä esiintyy kuvapankissa myytävässä kuvassa. Sitten rajoituksia tuovat myös omistusoikeudet: kuvissa ei saa näkyä minkäänlaisia taideteoksia (sinne meni ideani tulinäytöskuvien tarjoamisesta, erilaisista rakennuksista en ole vielä ihan varma), tuotemerkkejä (ei siis esimerkiksi rakkauslukkoja sillassa niin, että Abloy-teksti näkyy), ... Kuitenkin kannattaisi kuvata aihetta, josta kuvapankissa ei ole vielä satoja tai tuhansia kuvia, ja tämän takia taas kukka- tai lintukuvat eivät ole oikein hyvä aihe. Kaiken tämän jälkeen saakin sitten miettiä, mitä oikein kannattaisi kuvata. Jos olet kiinnostunut kuvapankeista enemmänkin, suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen ja moniin artikkeleihin aiheesta osoitteessa www.digikuvaaja.net :)

   Poista
 5. Kamerakateuden karvainen vihreä peikko meinaa hiippailla olkapäälle istumaan... :D Siinä on meinaan juuri sellainen setti, mistä olen haaveillut. Ja haaveeksi taitaa kyllä jäädäkin. Minulla on käytössäni vanhempi versio tästä telezoomista, ja oli kyllä alkuun pidemmän kuvausreissun jäljiltä jopa lihakset jumissa, kun pitkin ja poikin pusikoissa hevosten perässä tarvoin kameran kanssa. Nyt vuosien jälkeen sitä on tottunut, eikä objektiivin paino tunnu pidemmälläkään kuvaushetkellä juuri missään. Vasta sitten kaipailee kameralle jalkaa alle, kun pitäisi saada videokuvaa ilman, että kuva heiluu holtittomasti. Ja myönnetään, että yhden ravikuvausreissun ajan kamera keikkui koko ajan jalustan päällä, ja olihan se helppoa hommaa, harmi vaan, ettei omia hevosia kuvatessa voi samaan tapaan valita paikkaa etukäteen ja pysyä siinä tuntitolkulla. :D

  Ja sitten tuo runko... No, paluu todellisuuteen tulee siinä vaiheessa, kun katselee kyseisen yhdistelmän hintoja, ja hyvin palvellut runko saa ylimääräisen taputuksen ("kestä vielä hetk... vuosia"). Me ostettiin telezoomi käytettynä Rajalalta, ja se on kyllä toiminut ihan hyvin, nyt tuntuu, että ainakin vähemmässä valossa kannattaa valita joku muu tuubi, kun tarkennus ei meinaa ihan osua kohdalleen. Tuo 50 mm on ihan hauska kapistus sekin, varsinkin jos sisätiloissa pitää päästä jotain kuvaamaan. Ja siihen hintaan, ihan must jokaiselle!

  Lueskelin sinun blogin joitakin aikaisempia postauksia joku aika sitten, ja liityin nyt lukijaksikin. Hauska päästä seurailemaan, minkälaista jälkeä tällä päiväunien haaveyhdistelmällä saakaan aikaan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinnekö se peikko lähti tuosta minun olkapääni tuntumasta.. :D Voin hyvin samaistua ajatuksiisi, sillä jo yli kaksi vuotta sitten kuolasin tällaisen paketin perään ja olin varma, että haaveeksi taitaa jäädä minunkin kohdallani juuri hinnan takia. Tuolloin kaksi vuotta sitten tehtiin kompromissi ja hankittiin urheilukuvaajan unelmaksi tituleerattu kompaktikamera Lumix FZ200, jossa oli zoomia 25-600 mm, valovoimaa läpi zoomausalueen f/2.8 ja jonka muutenkin piti olla kompaktissa koossa ja ennen kaikkea näillä specseillä hyvin edullisessa paketissa sitä, mitä tälla uudella paketilla olisi pitänyt saada. No, kompaktin zoomi on kyllä lyömätön edelleen ja kamera hintaluokassaan erinomainen siinä käytössä, johon se hankittiinkin, mutta on siinä myös omat rajoituksensa. Käyttämättömäksi se tuskin nytkään jää, mutta mielelläni raahaan tämän painavamman mukaani kuvausreissuille, jos se vain on sen koon puolesta mahdollista :)

   Eilen otettiin vielä täysin automaattiasetuksia hyödyntäen muutama testiruutu 6D:llä ja telezoomilla, ja leukaa sai kieltämättä hetken keräillä takaisin omalle paikalleen: ei kovin valoisassa, pienessä asunnossa ja mahdollisimman samoilla asetuksilla kuvattuna tämä uusi vehje löi laudalta ainakin näissä olosuhteissa liikkumatonta kohdetta kuvatessa nuo kaksi vanhempaa käytössä olevaa kameraa, mitä tulee kuvanlaatuun, taustan kauniin tasaiseen blurriin ja tarkennuksen helppouteen. Ensivaikutelman perusteella kuvauskaluston päivittäminen siis kannatti, mutta hinta-laatu -suhteen hyvyyteen en uskalla vielä ottaa kantaa :)

   Mitä tulee etenkin rungon päivittämiseen, suosittelen lämpimästi hintaseurantaa, tarjouspyyntöjen pyytämistä ja iskemistä sitten, kun hinta hetkeksi heilahtaa riittävän alas oman budjetin ja järkytyskynnyksen kannalta. Ulkomailta tilatessa 6D:n voi saada uutena jopa alle tonnilla, mutta itse en uskaltanut sitä kautta ostaa, kun tämä järkkäreiden maailma on vielä sen verran tuntematon asia, etten keltanokkana osaisi kuitenkaan kaikkia tarvittavia asioita ottaa huomioon ulkomailta tilatessa. Kokemuksia kerättyäni ja paremmin asiaan perehtyneenä se voisi olla hyväkin vaihtoehto. Myös ilman WiFiä rungon saa edullisemmin, mutta tarvittaessa jälleenmyynnin kannalta WiFi on kuulemma ihan hyvä olla olemassa (ja kyllä se WiFi on kieltämättä ihan hauska lisä, kun voi ottaa kuvia älypuhelimella kameraa ohjaten, sen verran eilen piti myös leikkiä.. :D). Hintaan liittyen se on kuitenkin lopuksi todettava, että yllättävän suuri vaikutus hintaan on myös jälleenmyyjällä: hintahaitari kun taitaa olla sekin edullisimman ja kalleimman löytämäni pelkän 6D-rungon välillä n. 1000 euroa, eli hintavertailu voi tosiaan tuoda selvää säästöä enemmänkin. (Älä siis vielä luovu toivosta, päiväunilla on silloin tällöin taipumus myös toteutua!)

   (Oho, kommenttilaatikon merkkiraja tuli vastaan..)

   Poista
  2. Olen vakoillut monen hevoskuvaajan kuvauskalustoa ja kuvia ja sitä kautta löytänyt sen paketin, jonka olen uskonut vastaavan tarpeitani. Myönnettäköön, että muun muassa sinun hienot kuvasi ovat olleet syynissä, kun tunnisteista löytyi oikeiden putkien nimet, ja osaltaan vakuuttamassa, että riittävällä harjoittelulla voi saada niin hienoa jälkeä. Tosin tietoa rungostasi en harmikseni ole löytänyt, vaikka kuinka olen kaivellut etkä uteliaisuuttani vieläkään tyydyttänyt ;) Oli runkosi mikä tahansa, nykyisillä putkillasi jälki on ollut upeaa eikä blogisi laadukkaita kuvia turhaan ole ylistetty, vaikka samaan aikaan jotkut ovatkin jaksaneet nillittää kuvausaiheiden toistumisesta: kuvien laatuun ovat käsittääkseni ne vaateliaimmatkin lukijat kuitenkin olleet tyytyväisiä, eikö? :)

   Hienoa, että mainitsit myös 50mm:n objektiivin positiivisessa mielessä! Se on tässä paketissa ainut, johon minulla ei ole niin tarkkoja ja suuria odotuksia kuin paketin muihin osiin, sillä tästä on ollut vähän hankalakin löytää aineistoa, missä kaikessa se olisi hyvä. Kiinteänä pikku objektiivina, jossa myös hinta oli hyvin positiivinen asia, se kuitenkin vaikutti sellaiselta joka paikan höylältä, joka melkein jokaisen tuon telezoomin omistavan putkikavalkadista löytyy, joten se vaikutti hyvältä valinnalta hoitamaan täyttämään sekä kiinteän että lähikuvaukseen sopivan objektiivin paikan. Kiva saada myös 50-milliselle puolestapuhujansa, ettei se ihan turha kapistus ole! :)

   Paljon kiitoksia, Jessi, kokemustesi ja ajatustesi jakamisesta ja tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...