torstai 26. helmikuuta 2015

4H-yritys perustettu


Voin ilokseni ilmoittaa, että 4H-yritykseni on nyt virallisesti perustettu. Edellispäivänä, tiistaina, oli ensimmäinen 4H:n Yrityskurssin jälkeinen tapaaminen, jonka tarkoituksena oli saattaa 4H-yritysten paperiasiat kuntoon. Kun 4H-yrityksen perustamisilmoitus on tehty ja myös virallisen yritysohjaajan paikka täytetty, voin siirtyä yritysasioissa seuraavaan vaiheeseen.

Olen tämän viikon rakentanut 4H-yritykselleni kotisivuja. Työ on ollut hauskaa ja vienyt mennessään, vaikka myös haasteita on riittänyt. Yksi suurimmista haasteista on paveluiden ja tuotteiden hinnoittelu: Mikä on sopiva hinta, kun haluan pitää yritykseni kilpailukykyisenä ja palvelut asiakkaalle edullisina, mutta kannattavan yrityksen pitäisi päästä myös hiukan voitolle? Olen tutkinut muiden hevosvalokuvaajien - sekä harrastelija- että ammattikuvaajien - kotisivuja viime päivinä ahkerasti ja vertaillut hintoja eri tuotteiden kohdalla. Olen yrittänyt selvittää, kuinka paljon he ottavat välistä esimerkiksi eri kuvatuotteiden tilausten yhteydessä, jos he käyttävät halvinta palveluntarjoajaa kuvatuotteiden valmistamisessa. En ole itse kehittänyt kuvia tai tilannut mitään muitakaan kuvapalveluita varmaan kymmeneen vuoteen, mutta pienen vertailun pohjalta näyttää siltä, että Ifolorin hinnat ovat edullisimpia kautta linjan. Olen myös kuullut hyviä kokemuksia Ifolorin kuvakirjojen tilaamisesta ja päässyt itsekin toteamaan omin silmin, että ainakin yksittäistapauksissa myös tuote on ollut erinomainen. Niinpä varteenotettava "apuyritys" kuvatuotteiden hankkimiseksi on myös löytynyt.

Kun Yrityskurssilla tehtiin kustannusarvioita, pohdin, ettei minun juuri tarvitse miettiä valokuvauksen tuomia kustannuksia, sillä niitä ei kodin ja kuvauspaikan välillä matkustamisen lisäksi ole. Hinnaston miettimisen myötä olen huomannut kustannuksia sittenkin olevan, en vain tullut niitä aiemmin ajatelleeksi, sillä olin ilmeisesti ajatuksissani lähtenyt siitä, että tarjoan vain digitaalisia kuvia. No, en tarjoa. Tarkemmin ajateltuna huomasin, että asiakkaat saattavat haluta muutakin kuin vain sähköpostilla lähetettyjä tai kuvagalleriasta ladattuja digitaalisia kuvia, ja näiden mietteiden myötä päädyin miettimään muita toimitustapoja kuvien ja videoiden toimittamiseen asiakkaalle. Ensin sain pähkäillä aikani, mikä on fiksuin tapa digitaalisten kuvien tai videoiden toimittamiseen postitse: Kannattaako käyttää CD- vai DVD-levyjä vai samantien muistitikkuja? Entä mitä maksaa CD:n ,DVD:n ja muistitikun postittaminen ja kuinka nämä säilyvät postin käsissä? Pitkällisen pohdinnan jälkeen alan kallistua CD:n kannalle, sillä CD:n pitäisi ainakin useimmissa tapauksissa riittää kokonsa puolesta kuvien tai videoiden toimittamiseen ja ainakin CD-levyn toimittaminen ehjänä perille pitäisi sekin onnistua. Sen sijaan -R ja +R tuottavat vielä päänvaivaa. Vai olisiko muistitikku sittenkin parempi? Tosin ne kyllä maksavat aivan liian paljon ja nostaisivat toimituskuluja kohtuuttomasti. Tätä asiaa täytyy vielä ennen hinnaston julkaisemista selvitellä.

Hinnaston ohella tuotteiden käyttöoikeuksien muotoileminen osoittautui hankalaksi. Muiden hevoskuvaajien palveluja tutkiessani huomasin, että on hyvin kuvaajakohtaista, kuinka kukin suhtautuu kuviensa käyttämiseen kaupallisessa tarkoituksessa tai jossakin muussa kuin yksityiskäytössä. Alan kallistua tässäkin kohtaa siihen, että yksityiskohdista kaupallisen tarkoituksen kohdalla voidaan sopia asiakkaan kanssa erikseen, mikäli siihen on tarvetta. Tähän liittyen ottaisin kyllä mielelläni vastaan kommentteja ja kuulisin kokemuksianne sekä asiakkaan että palveluntarjoajan näkökulmasta, miksi hinnoitella ja muotoilla käyttöoikeus eri tavalla tilanteissa yksintyinen vs. muu käyttö tai ei-kaupallinen vs. kaupallinen käyttö. Vai pitäisikö tällainen erottelu jättää kokonaan?

Kustannusten, hinnoittelun ja käyttöoikeuksien pohtimisen jälkeen ongelmat logon kanssa tuntuivat pieniltä. Tosin jälleen kerran muiden hevoskuvaajien logoja tutkittuani olen tullut siihen tulokseen, että erottautuminen muista olisi logon osalta eduksi, ja kun ravaavia, laukkaavia ja pystyynnousevia hevosia sekä monenlaisia hevosenpäitä jo löytyy, pitäydyn omassa logossani sarjakuvatyylissä. Hevosenpäälogoni kaipaa vielä hiomista nimenomaan hevosenpään osalta, jotta mahdollisille asiakkaille ei tulisi logosta ensimmäisenä mieleen Hevoshullun Polle vaan 4H-yritykseni. Muuten logo pysynee sellaisena kuin logoluonnoksia käsittelevässä postauksessa sen esittelin. Tosin vesileimaksi logosta ei ole: Vaikka vesileimojen tarkoitus on toisaalta kertoa, kenen kuva on, ja toisaalta ehkäistä kuvien luvatonta kopiointia ja käyttöä, en halua pilata kauniita kuvia liikaa huomiota herättävillä vesileimoilla. En itsekään viitsi katsoa kuvia, joissa vesileimat kulkevat diagonaalilla kulmasta kulmaan ja mahdollisesti vielä kuvien reunoja myötäillen tai joissa vesileima on iso, keskelle kuvaa kriittiseen kohtaan läntätty ja tarkoituksella mahdollisimman rumaksi tehty teksti "Kopioitu luvatta" tms. Niinpä päätin kauniiden kuvien vetävän tällä kertaa pidemmän korren priorisoinnissa. Sitä paitsi tulin siihen tulokseen, että myyn jatkossa kuviani vain vesileimattomina eli ilman uutta vesileimaa, jolloin luvatta kopioidut ja käytetyt kuvat on helppo tunnistaa, jos vesileimallisia kuvia löytyy jonkun muun kuin minun käytöstäni. Sen sijaan vanhoilla vesileimoilla kuvia on kyllä myyty ja on ihan laillisesti käytössäkin, joten niiden kohdalla tällainen erottelu ei ole relevanttia. Tosin voisi olla tarpeen kehitellä myös sellainen vesileima, jota luvallisten kuvien kanssa saisi käyttää: Olin kovin otettu, kun eräs oristaan kuvia ostanut hevosenomistaja halusi kuvat nimenomaan vesileimallisina, sillä hänestä oli reilua antaa vesileimatun kuvan myötä kuvaajille ikään kuin mainosta kuvien ollessa esillä hänen kotisivuillaan. Kaunis ajatus, joka lämmitti mieltäni jo tuolloin ja lämmittää edelleen.

Mitä seuraavaksi? Olen suunnitellut julkaisevani yrityksen kotisivut 1.3.2015. Samaan yhteyteen olisi tarkoitus kehitellä jotakin markkinointijuttua, joka on kyllä jo mielessäni melko selkeänä mutta säästän sen varsinaista julkaisua varten. Yrityksen markkinointi jääköön omaksi postauksekseen myöhempään ajankohtaan.

3 kommenttia:

 1. Onnea uudelle yrittäjälle! :)

  Levyjen ja postitustarvikkeiden lisäksi siihen kustannusarvioon kannattaa ottaa myös nämä huomioon: heti ensimmäiseksi mukaan pitää laskea kisapäivien ruuat - kukaan ei syömättä pysty kuvaamaan koko päivää. Ruokien ja juomien lisäksi kameran ja tietokoneen huolto & korjaus (kovassa käytössä laitteet yleensä hajoaa ja jos ei hajoa kannattaa ne kuitenkin vuosi huollossa käyttää), osat netin & puhelimen käytöstä, toimistotarvikkeet (paperi, kynät, kirjekuoret, (tulostin), mapit). Ja verot, niitä kannattaa myös jo hieman ennakoida arvioon. Ja tietenkin jos palkkaa omalle työlleen haluaa niin oma palkka :D Tein nimittäin alussa ihan saman virheen eli liian vähän kustannuksia..

  Itse lähetän tilauskuvausten kuvat dvd+r-levyillä, koska ne tuntuvat olevan ne jotka toimivat parhaiten muillakin koneilla :) Jostain syystä cd:t eivät aina ole halunneet toimia. 20kpl pakkauksissa Biltemasta levyt & ohuet kotelot ovat vielä ihan kohtuullisen halpoja.

  VastaaPoista
 2. Tuulia, kiitos onnitteluista ja kommentista! Ajattelinkin häiritä sinua vielä tässä lähipäivinä sähköpostillakin, mutta hienoa, että löysit tiesi myös tähän postaukseen :)

  Enpä tullut kisapäivien ruokia ajatelleeksi, kun olen toistaiseksi yleensä pärjännyt ilman niitä: Vermon näyttelyitä kuvatessa olen suonut itselleni herkutteluhetken täytetyn sämpylän ja kahvin äärellä, mutta yleensä lähden kuvauspaikalta kotiin siinä vaiheessa, kun kahvipannu alkaa kotona kutsua vatsaani ja alkaa olla nälän takia enemmän tai vähemmän pökerryksissä :D Kameran huoltokin on minulle toistaiseksi vieras juttu, sillä olen ajatellut, ettei minun kamerani ole vielä niin arvokkaita, että niitä kannattaisi kuskata huoltoon asti ilman näkyvää tai tuntuvaa vikaa. Mitä tuohon tietokoneen vuosihuoltoon oikein kuuluu? Meillä kyllä puhdistetaan (pöytä)tietokone myös sisältä pölystä, alustetaan ja nykyään hoidetaan muutenkin omatoimisesti kaikki viat, mitä tietokoneisiin on nyt viime vuosien aikana tullut - kiitos miehen tietämyksen ja osaamisen :) Nettiä ja puhelinta en tullut edes ajatelleeksi, toimistotarvikkeista puhumattakaan. Palkkaa ja veroja olen kyllä miettinyt, mutta jos omaa palkkaa alkaisi ottaa niin, että siinä olisi kohtuullinen korvaus kisapaikalla istumisesta ja kuvien jälkikäsittelyyn käytetystä ajasta, hinnat nousisivat niin paljon, että mahtaako kukaan enää olla kiinnostunut palveluista.. Tuntuu, että etenkin kotisivupalvelujen kanssa tämä vielä oikein korostuu. Kaipa näitä voi sitten korjata ylöspäin, jos alkaa tositoimien alettua näyttää siltä, että hinnasto on laitettu reippaasti alakanttiin..? :)

  Meilläkin pöytätietokoneet pitävät tuosta +R:stä, mutta tähän asti en ole edes tiennyt, että on olemassa +R ja -R: luulin kaikkien olevan pelkkää R:ä, kun lapsuuden perheessä käytettiin aina levyjä, joiden kannessa luki CD-R(W) tai DVD-R(W). En tiedä, ehkä sitä pitäisi itsekin kokeilla sitten tuota DVD+R:ää. Kiitos näistä vinkeistä, tästä oli taas paljon apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä sähköpostia jos jää jotain vielä kaivertamaan mieltä! Itse tykkään mutustella aina luokkataukojen välissä eväitä. Ja makkaraa/lättyjä/suklaapiirakkaa on melkein pakko saada joka kisoissa. Siitä tulee kunnon kisafiilis :D

   Siis tietokonetta en ole huoltanut :D Mutta ainakin nämä läppärit tuntuu että ne kosahtaa n. 3 vuoden välein, jolloin budjettiin pitää varata se n. 1/3 konetta/vuosi. Nyt on tosin vähän parempi läppäri, toivottavasti tämä pysyy ehjänä pidempään. Vain kameraa, jonka vuosihuoltona toimii puhdistus (kenno, ulkoisesti), uusien ohjelmien laitto & testaus). Objektiivit aina silloin kun kuullostaa siltä että hiekkaa löytyy. Pokkareilla tämä ei varmasti ole niin ajankohtaista, kun pöly ei linssinvaihdon aikana pääse sisään, mutta kun järjestelmäkameraan vaihdat, kannattaa tämä huomioida :) Sinne kennolle kun menee aina likaa kun linssiä vaihtaa. Ja mukavempi aina aloittaa uusi kuvakausi puhtaalla ja varmasti toimivalla kalustolla. Juuri tässä oikein elävänä esimerkkinä puhtaanapidon tärkeydestä voisi toimia se minun 70-200mm teleobjektiivi... :D Mitä ilmeisimmin sisälle päässyt hiekka oli rikkonut tarkennusmoottorin ja korjaus oli aika tyyris - jos olisi käyttänyt puhdistuksessa vuotta aijemmin, olisi hyvinkin voinut päästä vain 1/5 laskulla mitä nyt tuli.

   Huomasin tuon -r ja +r erot kanssa vasta tänä kesänä kun cd-r levyt eivät toimineet kuin omalla koneella. Riippuen kuvakoosta, sinun varmaan kannattaa noita cd+r levyjäkin koitaa, osta yksi ja polta sinne kuvia ja käy koittamassa jollain toisella koneella. Uuden rungon myötä se cd-levyn koko (jtn alle 1gb?) menee niin nopeasti täyteen että olen siksi noihin yksipuolisiin dvd-levyihin jämähtänyt :D Kisakuvia kun harvoin cd:llä lähetetään ja tilauskuvauksista tulee yleensä se n. 80-200 kuvaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...