keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Oletko vailla (kesä)työtä?

Oletko 13-28 -vuotias? Onko sinussa ripaus yrittäjähenkeä? Tai kiinnostaako sinua muuten vain yrittäminen tai yrityksen pyörittäminen ja siihen liittyvät asiat? Haluatko yhdistää työn ja harrastuksen ja olla oma pomosi? Kaipaatko työkokemusta ja hiukan omaakin rahaa?

Olen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista niin kauan kuin muistan, ja jo lukioaikana mietin, miten yritystä oikeasti pyöritetään ja miten yritykset toimivat. Koska opintoni ovat aivan loppuvaiheessa ja olen halunnut rauhoittaa kevään gradun kirjoittamiseen, en ole aikonut hankkia varsinaista kesätyötä. Sen sijaan mielelläni kehitän itseäni ja kasvatan kompetenssiani tulevaa ammattiani silmällä pitäen. Myös yrittäjyys kiinnostaa. Niinpä ilmoittauduin 4H-Yrityskurssille ajatuksenani perustaa 4H-yritys ja vieläpä valokuvauksen ympärille mahdollisia sivubisneksiä unohtamatta.

Pauligin Huvila on viehättävä, vanhahko puutalo keskellä Helsinkiä

Pääkaupunkiseudun 4H-Yrityskurssi koostuu kahdesta ns. lähiopetuskerrasta, joista ensimmäinen oli eilisiltana. Kurssi järjestettiin 4H-yhdistyksen tiloissa Pauligin Huvilalla, jonne kokoontui joukko nuoria ottamaan selvää, mistä 4H-Yrityskurssissa oikein on kyse. Kurssi on ilmainen, mikä omalta osaltaan madaltaa kynnystä osallistua. Ei ole myöskään pakko perustaa 4H-yritystä, jos kurssin myötä tulee siihen tulokseen, ettei yrittäminen syystä tai toisesta kiinnostakaan. Toimintaan osallistuminen tai sen jättäminen on siis tehty nuorelle hyvin helpoksi. Jos taas osallistujien suuri ikähaitari epäilyttää, voin omasta kokemuksestani kertoa, että ainakin eilen kaikki tulivat hyvin toimeen: viis siitä, vaikka osallistujat iältään kattoivat lähes koko sallitun ikähaitarin. Tärkeintä on avoin mieli, yhteistyökyky ja yhteinen kiinnostuksenkohde.

Kurssi käynnistyi esittelykierroksella. Olimme kokoontuneet pöydän ympärille, ja pöydälle oli levitetty kuvakortteja. Meidän nuorten tehtävänä oli valita kortti, joka kuvaisi jollakin tavalla meitä yrittäjinä. Kun jokainen oli löytänyt korttinsa, oli esittelykierroksen aika. Näin tulevan opettajan näkökulmasta on todettava, että muilla nuorilla oli todella fiksuja ajatuksia ja hyviä ideoita ja vertauskuvia kortinvalintansa takana. Samaa päivittelin mielessäni vielä monta kertaa myöhemminkin kolmetuntisen kurssi-illan aikana: kylläpä nykynuoret ovat fiksuja ja kekseliäitä! Oli myöskin hauskaa seurata kurssia vetävien ohjaajien toimintaa ja heidän reaktioitaan meidän nuorten ehdotuksiin ja ajatuksiin. Ohjaajat jaksoivat kysellä ja olla kiinnostuneita ajatuksistamme ja jatkaa tarvittaessa ideoiden kehittelyä edelleen jättäen kuitenkin nuorelle tilaa muovata ideaa haluamaansa suuntaan.

Kun esittelykierros oli saatu päätökseen, oli vuorossa 4H-yhdistykseen ja sen toimintaan tutustuminen. Minulle 4H-yhdistys oli tuttu nimenä lähinnä dogsitterien yhteydestä, ja moni muukin yhdistänee 4H-yhdistyksen ensimmäisenä juuri dog- tai catsittereihin: Kun kerroin ohimennen pikkusiskolleni illan suunnitelmista, hän kysyi ihmeissään: "Ai tuleeks susta dogsitteri?" Ei tullut dogsitteriä, mutta oli mielenkiintoista kuulla, kuinka laaja toiminta nuorisotyöhön yhdistettynä 4H-yhdistyksen alle mahtuu. Lisätietoa 4H-yhdistyksen toiminnasta, kerhoista, kursseista ja nuorten työllistämisestä löytyy parhaiten yhdistyksen omalta kotisivulta www.4h.fi.

4H-yhdistyksen esittelystä päästiin aasinsillan kautta 4H-Yrityskursseihin ja 4H-yrityksiin. Lämmittely kohti yritysideoita aloitettiin ideoimalla yhdessä ja erikseen, kuinka lehmällä voisi tienata. Lukuisten ehdotusten jälkeen on todettava, että lypsylehmiä ja lihakarjaa pitävillä tiloilla kehitysmahdollisuudet ovat rajattomat - tai siis rajana on vain oma mielikuvitus. Ainakaan en ole törmännyt vielä tähän mennessä yhteenkään maito- ja lihatuotannon ympärillä toimivaan tilaan, jossa turisteille olisi tarjottu talutusratsastusta tai kärryajelua lehmillä tai järjestetty temppuja tekevien lehmien sirkusnäytöksiä. Tai miten olisi terapialehmä? Terapiahevosethan ovat jo hyväksi havaittuja ja hyödynnettyjä niin vammaisratsastuksessa kuin työttömien kuntouttamisessa. Tai miltä kuulostaisi lehmä ruohonleikkurina vaikka omakotitalon pihassa? Ruohonleikkuun ohessa hoituisi kätevästi myös lannoitus. En myöskään ole kuullut vielä aiemmin lehmänkarvalapasista, vaikka koirankarvalapaset eivät ole mikään uusi juttu. Koska lehmäkään ei elä ikuisesti, lehmän elinkaaren lopussa ruhoa sitten odotti lihoiksi, taljaksi ja koirien puruluiksi päätyminen. En olekaan ennen tullut ajatelleeksi, kuinka monikäyttöinen eläin lehmä voi olla!

    

Kun mielikuvitus oli päästetty valloilleen, oli aika hieman vakavoitua ja pohtia, missä asioissa olemme hyviä tai mitkä asiat kiinnostavat meitä erityisesti. Jälkimmäisessä riitti pelkkä puhdas kiinnostus varsinaisen asian osaamisen jäädessä toissijaiseksi. Kun vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet olivat selvillä ja kolmioista koostuvan tähden muotoon aseteltuina, pyrittiin näistä kokoamaan jonkinlainen kokonaisuus, jonka ympärille yrityksen voisi perustaa. Yritysideoiden esiasteista siirryttiin miettimään, mitä asioita tulee huomioida yritystä perustaessa: Mitä tuotetta tai palvelua tarjoamme? Kenelle? Miten ja minkälaisella aikataululla? Vaatiiko tuotteen tai palvelun tarjoaminen jotakin jo ennen asiakkaiden tavoittamista ja mitkä ovat näin ollen kustannukset, joita yrityksestä meille tulee? Entä miten yrityksen markkinointi on järjestetty? Koska yrityksiä löytyy jo valmiiksi moneen lähtöön ja useimmilla aloilla on kilpailua, on lisäksi mietittävä, miksi asiakas ostaisi tuotteen tai palvelun juuri minulta eikä kaverilta. Näiden kysymysten herätteleminä jokainen paneutui suunnittelemaan mahdollista omaa yritystään, mutta yrityksen toimintaa sai halutessaan suunnitella - ja myöhemmin toteuttaakin - myös parin kanssa tai isomman porukalla.
Kolmetuntisen rupeaman päätteeksi saimme mukaamme kotiinvietäviksi esitteitä sekä 4H-yritykseen liittyvän työkirjan. Esitteiden avulla on vuorossa seuraavaksi yritysohjaajan metsästys, ja itse asiassa puhelimet ovatkin jo soineet tämän asian tiimoilta. Yritysohjaajan varsinainen rooli on minulle vielä hiukan epäselvä, mutta alustavat suunnitelmat ovat siitä huolimatta jo valmiina: Ajattelin jakaa yritysohjaajan tehtävät kolmeen osaan ja värvätä hommaan niin oman ja puolisoni isän kuin puolisonikin saadakseni tästä ohjauksesta mahdollisimman suuren hyödyn ja hyödyntääkseni näiden ihmisten tietotaitoa. Kuka nyt yhteen tyytyisi, jos voi saada monta opasta? ;)

Nyt suunta on kohti omaa 4H-yritystä. Seuraavaa kurssi-iltaa odotellessa..!

Tutustu 4H-Yhdistykseen ja 4H-Yrityskursseihin! Kysymyksiä ja ajatuksia saa esittää alla kommenttien muodossa, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan parhaani mukaan. Myöskään sähköpostilla lähestymistä ei ole kielletty.

6 kommenttia:

 1. Kyllä sutkin voisi ehkä nykynuoreksi laskea vielä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ilmeisesti osallistujista selvästi vanhin, vaikka yli kaksikymppisiä oli muitakin. Tähän lisättynä yhteiskuntaopin opettamisen näkökulma sai minut niputtamaan muut nuoret nykynuoriin ja itseni jo vähän vanhempaan ikäluokkaan, vaikken vielä ihan ikälopuksi itseäni tuntenutkaan edes nuorimpien rinnalla :D

   Poista
 2. Onko jo yritys kohta pystyssä? :D

  Yritysohjaajan tehtävä on auttaa kaikessa vastaantulevassa, esim. verotuksessa, kirjanpidossa, laskutuksessa yms. Eli kannattaa valita henkilö jolla on näistä kokemusta. Mullekin voi aina tarvittaessa laittaa viestiä jos jokin on epäselvää! En enää tänä vuonna ole 4h-yrittäjä, mutta ura 4h-yrittäjästä oikeaan yritykseen on nyt kuljettu läpi joten käytännön kokemusta on nyt tullut varsinkin alueelta opiskelu+yrittäminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hienoa, Tuulia, että päädyit tänne! Ei ole yritys vielä pystyssä mutta kenties ensi viikolla tai pian sen jälkeen, jahka on päästy kurssi loppuun asti ja minäkin olen ehtinyt saada itseni 4H:n jäsenrekisteriin :D

   Kiitos selvennyksestäsi yritysohjaajan tehtävien suhteen! Myönnettäköön, etten vielä ehtinyt saamiamme esittelypapereita lukea kunnolla vaan vain silmäillä nopeasti läpi, joten täytyy sitäkin kautta vielä syventää tietoa asiasta. Tällä hetkellä yritysohjaajistani (joista tosin kaikki eivät vielä tiedä tulleensa värvätyiksi, mutta uskoisin kolmannenkin jakavan neuvoja ja näkemyksiään mielellään, kun on aiemminkin kannustanut yrityksen perustamiseen, jos sellainen kiinnostaa) yhden kontolla on pääasiallinen kuuntelu ja kommentointi, yhdellä joka paikan höylän virka tarpeideni mukaan ja tämä kolmas on sitten itsekin yrittäjä. Nyt, kun tarjouduit puolestasi auttamaan, voisinkin lohkaista tästä yritysohjaajan pestistä vielä neljännenkin palan, sillä sinun neuvoillesi olisi varmasti käyttöä! Sen verran olen puolestani seurannut sinun kehitystäsi yrittäjänä, että tiesin sinusta tulleen "ihan oikea" yrittäjä - onnittelut siitä! - ja itse asiassa sinusta ja yrityksestäsi olikin ohimennen puhetta myös Yrityskurssilla :D Mutta siis kiitos paljon tarjouksesta, olen ennemmin tai myöhemmin varmasti yhteydessä sinuun tämän 4H-yrityksen tiimoilta! :)

   Poista
  2. Kiitos :D Joo, sähköpostia saa aivan vapaasti laittaa, neuvon kyllä kaikessa missä vain osaan.

   Tulipa muuten tuosta kärryajeluita lehmillä mieleen että meijän kotitilalla se voi olla mahdollista ensi vuonna. Olen tässä aikanikuluksi opettanut yhtä hiehoa vetämään pulkkaa, vielä ei onnistu mitenkään "kovin" hyvin, liharotuiset kun on aika jääräpäisiä :D Ja kesällä kun meillä pidettiin päivä maatilalla-päivää haastoin vasikan kanssa koirat agilityyn... Ei voitettu, mutta näitä on siis todistetusti koitettu!

   Poista
  3. Voi että olisi kyllä jännää päästä lehmällä kärry- tai vaikka pulkka-/rekiajelulle! Tai vielä hienompaa olisi päästä ihan itse ajamaan lehmällä :D Nuorempana pääsin kokeilemaan sukulaisten maatilalla vasikan taluttamista, mutta se vasikka oli jo silloin sen verran iso, että veti huomattavasti enemmän kuin iso koira eikä rauhallisesti narun päässä kulkeminen ollut vielä ihan hallussa :) Maatilaan tutustumispäiville lähtisin mielelläni itsekin, kun vain järjestettäisi riittävän lähellä ja sopivana ajankohtana!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...