tiistai 27. tammikuuta 2015

Luomisen tuskaa

Tuskailin eilispäivän tulevan 4H-yritykseni nimen ja logon parissa. 4H-Yrityksen Nuoren työkirja opastaa valitsemaan nimi ja logo niin, että ne yhdessä antavat yrityksen tominnasta selkeän kuvan mutta herättävät myös positiivista huomiota. Lisäksi logoa katsellessaan tuleville asiakkaille pitäisi tulla mieleen, mitä tuotetta tai palvelua tarjoan. Jotta logo olisi hyvä, sen tulisi vielä olla yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Omasta kokemuksestani lisään nimelle vielä yhden lisävaatimuksen: nimen on oltava helposti muistettava, jotta se jää asiakkaiden mieleen.

Tämä logohahmotelma toimisi kohtuullisesti niin värillisenä kuin mustavalkoisenakin. Tosin mieheni mielestä fontti on epäselvä, minusta taas aivan ihana ja juuri sopivan koristeellinen.

Kävin syksyllä 2012 ensimmäisen kerran jossain muussa hevostapahtumassa kuin oman ratsastuskouluni järjestämässä sellaisessa. Vuosien 2013 ja 2014 aikana valokuvausharrastukseni ja kuvien tarjoaminen muille hevosihmisille muotoutui vähitellen ja vakiintui Suvililja-nimen alle. Niinpä haluan ehdottomasti Suvililjan tavalla tai toisella osaksi 4H-yritykseni nimeä. Koska tarjoan monenlaisia kuvauspalveluita ja sivubisnekseksi olen kaavaillut ulkoasujen suunnittelua ja toteutusta, pelkkä "valokuvaus" osana nimeä olisi minusta harhaanjohtava ja liian rajaava. Voivottelin puolisolleni, kuinka vaikeaa on keksiä sopiva, Suvililjan sisältävä nimi. Mies tokaisi, että juuri tätä varten yrityksille mielellään hankitaan yrityksen ulkopuolinen toimitusjohtaja: Toimarin tehtävänä on saada yritys tuottamaan ja silloin on eduksi, jos hänellä ei ole tunnesiteitä yritystä kohtaan jarruttamaan muutosten tekemistä. Myönsin juuri tunnesiteiden olevan minullekin ongelma, muutenhan olisin voinut heittää koko Suvililjan romukoppaan. Toisaalta, olihan minulla Suvililjan säilyttämiseen järkiperusteitakin, sillä vanha asiakaskuntani tuntee minut tuolla domainnimellä ja uusi domainnimi taas maksaisi lisää ja vaikeuttaisi entisestään yrityksen saamista kannattavaksi. Pohdittuamme hetken nimeä mies mutisi jotakin audio-visuaalisuudesta ja heitti ehdotuksen: "Miten olisi mediatuotanto?" En uskaltanut suoralta kädeltä tyrmätä ehdotusta, kun mies ilokseni otti osaa pohdintoihini. (Tähän siis yritysohjaajaa tarvitaan: antamaan palautetta ideoista ja mahdollisesti auttamaan jatkokehittelyssä.) Makusteltuani hetken mediatuotantoa sanana ja mietittyäni, mitä kaikkea se pitää sisällään, minun oli pakko myöntää, että miehen idea tuntui varsin hyvältä. Nyt mediatuotanto istuu jo omaankin suuhuni niin hyvin, että näillä näkymin 4H-yritykseni nimi muotoutuu versioon Mediatuotanto Suvililja tai Mediatuotantoa Suvililja.net.

Logohahmotelma vasemmalla kaipaisi ehkä liljaa yksinkertaisemmassa muodossa tai sen siirtämistä toiseen kohtaan. Oikealla oleva logoluonnos taas näyttää minusta hyvältä mutta kaipaisi ehkä jotain lisää, ettei logo olisi jo turhankin yksinkertainen.

Luomisen tuska nimen keksimisen parissa oli vielä pientä verrattuna hyvän ja myös omaa silmääni miellyttävän logon aikaansaamiseksi. Suvililja.netin käytössä olevista vesileimoista sain kyllä omasta mielestäni hienon logon (ja hitusen virallisemman vesileiman) aikaiseksi, ja mikäli asiakaskunnalle lilja on kasvilajikkeena tuttu, nimen Suvililja-osuuskin saattaisi hyvin muistua sen avulla mieleen. Entä sitten se yksinkertaisuus ja yrityksen tuottamien tuotteiden/palvelujen kuvaaminen? Niinpä.

Jotta logo olisi yksinkertainen, siihen ei saa tunkea liikaa yksityiskohtia. Epäilen, mahtaako tällöin voida käyttää myöskään oikeaa valokuvaa osana logoa. Lisäksi logossa pitäisi olla kamera jossain muodossa, jotta se kuvastaisi yrityksen toimintaa. Hevosenkengästäkään ei olisi haittaa, sillä hevosihmiset ovat kuitenkin suurin asiakasryhmä vaikkei välttämättä ainoa. Täytettyäni yhden suttupaperin erilaisilla logohahmotuksilla ja yritettyäni sitten toteuttaa parhaat ideat kuvankäsittelyohjelmalla, tulin siihen tulokseen, ettei se käsinpiirretyn luonnoksen siirtäminen digitaaliseen muotoon ole myöskään mitään helppoa hommaa. Niinpä ideoita ja ehdotuksia sekä kuvaavan logon suhteen että etenkin tavoista, joilla logo kannattaisi tehdä, otetaan mielellään vastaan!

Miltä suunnitelmat (nimi ja logo) sinusta vaikuttavat? Olisiko sinulla vinkkejä tai ehdotuksia etenkin logon suhteen?

5 kommenttia:

 1. Omaan silmään tuosta alimmasta logosta saisi siistin, kun säilyttäisit vasemman puoleisen renkaan ja siinä olevat tekstit (mediatuotanto, suvililja.net). Sen jälkeen poistaisit tuon mustan kameran, omaan silmään se näyttää todella tönköltä, enemmän ehkä vähän salkulta. Tämän jälkeen siirrä tuota liljaa sen verran, että se on keskellä ympyrää. Toinen vaihtoehto on laittaa ympyrän keskelle koknainen kuva tuon liljan sijasta (leikattu ympyräksi, niin että tuo piirretty ympyrä rajaa kuvaa, jos ymmärrät mitä haen). ja wolaaa, yksinkertainen ja siisti logo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annika, palautteesta ja ehdotuksista! Vesileimoja googlaillessani ihastuin joidenkin vesileimojen pyöreään muotoon ja ikään kuin reunoihin upotettuihin teksteihin, jotka olivat osana myös noissa sinun ehdotuksissasi. Yhdyn myös kritiikkiisi mustan "kamerasalkun" suhteen. Kiitoksia ajatuksistasi, sulattelen, pohdin ja yritän jatkokehittää näitä :)

   Poista
 2. Valokuvasta tehty logo ei yleensä ole kovin toimiva. Jos se pitää teettää käyntikorttiin/brodeerata vaatteeseen, voi olla että liian tarkat yksityiskohdat eivät onnistu. Inspiraatiota kannattaa hakea googlen kuvahaulla: photographer/animal logo inspiration tai **** logo inspiration. Hakutuloksena paljon erilaisia logoja, joista kyllä huomaa yksinkertaisuus ja hyvät linjat on valttia. Mukaan kannattaa myös varata vain muutama väri, jotka toistuvat myös muussa ulkonäössä, ulkoasussa, mainoksissa, käyntikorteissa, yms. jotta logo ja yritys voidaan yhdistää toisiinsa.

  Tuo on muuten oikeasti kaikkein hankalin kohta.... :D taisin itse kokeilla 3 vai 4 erilaista, ennenkuin tähän nykyiseen päädyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulia, myös sinulle kommentoinnista! Arvaa vain, kuinka monta kertaa olen käynyt tutkimassa sinun logoasi ja muita tekemiäsi logoja ja miettinyt, kuinka saada omasta logosta yhtä aikaa sekä tyylikäs että riittävän yksinkertainen :D Kuulostaa siltä, että kannattaa vain suosiolla ottaa kynä kauniiseen käteen ja unohtaa uudelleen hetkeksi kuvankäsittelyohjelmat. Tuo logon värien toistuvuus muissa "medioissa" on hyvä huomio, jota en tullut ajatelleeksi muuten kuin yrityksen nettisivujen yhteydessä. Kiitos siis neuvoista ja vinkeistä! Täytyy googletella lisää ja leikkiä suttupaperien ja puuvärien kanssa, mutta lohduttavaa kuulla, ettei sinunkaan nykyinen logosi ollut heti kirkkaana mielessä ja valmiina käytettäväksi vaan on kehittelyn tulosta :)

   Poista
  2. No joo, ei tosiaankaan ollut het ensimmäisellä kerralla valmiina :D Mulla on se 4h-yrittäjän tehtävä vihko ihan täynnä logoehdotuksia.

   Tällä kuvaajalla on mun mielestä aivan ihana ympyrälogo: http://scruffydogphotography.com/
   Mitä minulle tulee mieleen suvililjasta, tuota ympyrämallia voisi jalostaa lisää esim. vaikka tuonne keskelle yksinkertaisesti piirretty lilja tai jos hevoskuvaukseen painotut jatkossakin, niin hevonen lilja suussa (suupeeer-hyviä ideoita taas... :D )

   Kannattaa muuten myös kysellä tutuilta, mitä heille tulee mieleen suvililja.net nimestä. Sieltä voi tulla todella hyviäkin ideoita.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...