maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulukuun suunnitelmat

Klikkaa kuvaa päästäksesi lukemaan blogihaasteen ohjeet!

Joulukuun kunniaksi tartuin ensimmäistä kertaa Blogitallin viikon haasteeseen, jonka aiheena on tällä kertaa bloggaajien suunnitelmat joulukuulle. Omasta kokemuksesta suosittelen lämpimästi haasteeseen tarttuessa, että kannattaa pidättäytyä lukemasta toisten vastauksia haasteeseen ennen kuin oma postaus on valmiina: Toinen toistaan upeampien postausten jälkeen omat ideat ja ajatukset - kuvituksesta puhumattakaan - voivat tuntua melko vaatimattomilta muiden toteutusten rinnalla.


Niin kauan kuin muistan, joulukuu on tuonut tullessaan sekä ihanat joululaulut että sen kuuluisan joulukiireen ja -stressin. Pitäisi ehtiä tekemään oikein perusteellinen joulusiivous ja puunata asunto lattiasta kattoon, ja pelkästään tähän siivousoperaatioon voi tuhraantua päiviä. Siivouksen lisäksi on keksittävä läheisille joululahjat, joista nämä luultavasti pitäisivät ja joille olisi käyttöä. Tehtävää vaikeuttaa se, että joka jouluksi pitäisi keksiä eri joululahja. Tosin olen kyllä itse oikonut tässä sen verran, että perheenjäseneni ovat saaneet useampana jouluna nilkkasukkapaketteja, sillä sukkia - varsinkaan ehjiä - ei useimmiten ole liikaa.


Kaiken siivoamisen sekä joululahjojen ostamisen ja paketoimisen keskellä täytyy totta kai osallistua ties kuinka moniin kissanristiäisiin, sillä juhlapyhiä löytyy joulukuun kohdalta kalenterista varmasti enemmän kuin minkään muun kuukauden kohdalta. Koska opiskelu kulkee mukana läpi vuoden, tentit ja tehtävien palautuspäivät jaksottavat juhlapäivien lisäksi joulukuuta ja auttavat omalta osaltaan karsimaan kalenterista näitä kissanristiäisiä: Esimerkiksi itsenäisyyspäivä on viime vuosina ollut lähinnä tervetullut vapaapäivä ja yksi kokonainen päivä lisää valmistautua tenttiin, mikäli se on sattunut arkipäivälle, sillä monena vuonna itsenäisyyspäivää seuraavana aamuna on saanut herätä aikaisin tenttiin. Marraskuun loppupuolella olen monena vuonna taas suunnitellut osallistuvani joko oman tai lähikunnan joulukadun avajaisiin, mutta niin vain jäi sekin tekemättä myös tänä vuonna. Vastaava mahdollisuus on onneksi tasan kahden viikon päästä joulupolun merkeissä - taas yksi tapahtuma, jossa käymistä olen suunnitellut jo vuosia. Vajaata viikkoa myöhemmin vanhassa lukiossani puolestaan vietetään puurojuhlaa ja yömessua, ja vaikka olen päässyt ylioppilaaksi jo vuosia sitten, lukion vanhat oppilaat ovat tuttu näky ja myös tervetulleeksitoivotettu osa yleisöä. Vaikka yömessu nimensä mukaisesti venyy alkuyöhön ja osuu aina kiireiseen aikaan joulukuuta, se on tapahtuma, joka tuo mieleen jouluntunnun ja johon on pakko päästä mukaan, jos vain suinkin mahdollista. Lukion jouluriennoista seuraava etappi onkin sitten jo itse jouluaatto ja sitä seuraavat joulupäivät, jotka vietetään perheen kesken ja sukuloiden. Juuri, kun joulusta on selvitty, uusi vuosi kolkutteleekin jo ovella ja on oltava valmiina aloittamaan uusi vuosi uusin kujein ja uudella innolla. Ehkä vuoden pimein aika vaatii siis paljon energiaa siitä selviytymiseen, mutta hyväksi latautumiskeinoksi olen havainnot itsetehdyt joulutortut kahvimukillisen - todellisuudessa melkein kokonaisen pannullisen - kera. Joulusiivousta puolestaan vauhdittavat mukavasti iloiset joululaulut, joita radiosta alkaa tulvia sitä enemmän, mitä lähempänä joulu on.


Vaikka tekemistä riittää, alkavaan joulukuuhun liittyy kaksi tervetullutta muutosta aiempiin verrattuna: Hoitokoiran myötä käyn joka arkipäivä lenkillä ja pääsen aivan eri tavalla kuin ennen havaitsemaan vuodenaikojen mukanaan tuomia muutoksia. Vuokrahevosen ansiosta taas olen oppinut valtavasti uutta hevosista jo syksyn mittaan, ja oppitunnit jatkuvat edelleen joulukuussa. Lisäksi koiran ja hevosen vuoksi olen ollut enemmän ulkona kuin pitkään aikaan tähän aikaan vuodesta, enkä ole kokenut tätä lainkaan epämukavaksi. Kuka tietää, vaikka minustakin vilukissasta muovautuisi vielä talvi- ja ulkoilmaihminen!


Suurin osa joulukuun suunnitelmistani liittyy tavalla tai toisella joulunviettoon. Kun jouluvalmistelut on tehty, on aika hiljentyä ja nauttia työn tuloksista. Tärkein asia joulukuussa ja joulussa on juuri se rauhoittuminen ja hiljentyminen kiireisen arjen keskellä ja yhdessäolo läheisten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...