lauantai 11. lokakuuta 2014

"Fish and chips"

Mitä saadaan, kun yhdistetään Lidlin tarjouslohi, Hullut päivät ja se kuuluisa "mitä kaapista löytyy"? Saadaan terveellinen, edullinen ja maukas lounas kahdelle ainakin yhdeksi päiväksi, ehkä jopa koko viikonlopuksi.


Ohjeet kirjolohen valmistamiseen:

1. Pese lohifile juoksevan veden alla ripeästi. Varaa roskakori käden ulottuville, jotta kalalientä valuvat pakkausmuovit saa mahdollisimman helposti roskiin ilman, että koko keittiö on sotkussa. Hyödynnä tarvittaessa lavuaaria väliaikaisena pakkauskääreiden säilytyspaikkana, kunnes pesty lohi on leivinpaperin päällä uunivuoassa. Kannattaa valita tähän ruoanlaittoon vuoka, jossa on sen verran korkeat reunat, ettei vuokaan myöhemmin lisätty liemi valu pitkin uunia. Ei myöskään haittaa lainkaan, vaikka leivinpaperiin jättäisi vähän korkeammat reunat pitämään nesteet vuoassa.

2. Mausta makusi mukaan. Minun makuni oli tällä kertaa tällainen:
  • runsaasti oreganoa
  • ripaus jauhettua valkopippuria
  • jauhettua mustapippuria
  • valkosipulijauhetta
  • melko runsaasti hienonnettua ruohosipulia
  • ripaus jauhettua inkivääriä
  • tilliä
3. Mausteiden lisäämisen jälkeen on syytä huolehtia kalan nesteyttämisestä, ettei se aivan kuivu uunissa. Keittokirjoissa ehdotetaan muun muassa kermaviiliä tai ranskankermaa. Jotta saisin käytettyä vanhoja ruoka-aineita pois, laitoin sekä suolaista että makeaa soijakastiketta - siitä kuvassa kalan ympärillä oleva tumma liemi - ja niiden joukkoon vielä vähän vettä.

4. Kalan kanssa uunissa voi samalla vaivalla kypsentää myös uunivihanneksia, esimerkiksi tomaattiviipaleita tai ananasta. Halusin päästä lopultakin vanhasta sipulista eroon, joten pilkoin koko ison sipulin kalan päälle: Maustettu kala maustaisi samalla vähän sipuliakin, ja toisaalta sipuli maustaisi kalaa.

5. Kalavuoka uuniin noin puoleksi tunniksi ja uunin lämpötilaksi 200°C. (Lohifileeni oli n. 650 g, mutta isompaa lohta kypsennettäessä kalaa täytynee pitää uunissa pidemmän aikaa.)

Kirjolohen kaveriksi sopivat mainiosti perunat. Alun perin tarkoitukseni oli syödä lohta keitettyjen perunoiden kera, mutta nälkä vei voiton ja lykkäsin mikroon pikaranskalaiset. Kun kala tuli uunista ja oli saanut hetken jäähtyä, kalan ympäriltä sai lusikoitua soijakastiketta vielä ranskalaisten päälle kastikkeeksi. Ja hyvää tuli!

Vasta syödessäni muistin, että suolaakin olisi voinut lisätä, mutta mausteet ja soijakastikkeet pitivät huolen siitä, ettei kalani olisi tällä kertaa kyllä tarvinnut enää erikseen lisättyä suolaa. Viimeksi lohta maustaessani kala jäi hiukan mauttomaksi, mutta tällä kertaa samaa ongelmaa ei ollut. Aitoa brittiläistä Fish and chips -ruokalajia tästä ei saa, mutta ranskalaiset ja mausteinen kirjolohi menevät hyvin kotitekoisesta vastineesta.

Miten Stockmannin Hullut päivät sitten liittyivät ruoanlaittoon? Hulluilla päivillä myytiin Santa Marian maustepurkkeja edullisesti euron kappalehintaan, ja osa näistä mausteista pääsi heti käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...