keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Huh, hellettä!

Makrokuvausta on hyvä harjoitella kukkien ja liikkumattomien kuvauskohteiden avulla. Aloitin kamerankäyttöharjoitukseni sisätiloissa ohjekirja käden ulottuvilla kuvaten kaikkea aina tekokukista ja soittimista kastelukannuun. Viime viikonloppuna sain kuitenkin tilaisuuden harjoitella kuvausta maaseudulla Varsinais-Suomessa. Aurinkoinen ja lämmin - suorastaan liian lämmin - sää houkutteli kameran kanssa ulos, ja kun uskaltautui maatilan pihapiirin ulkopuolelle, oli tarjolla kuvattavaksi toinen toistaan kauniimpia kukkia. Se on kuitenkin myönnettävä, että kuvausreissun kaunein kukka - jonkinlainen lilja - löytyi pihapiiristä, eikä sen takia tarvinnut lähteä merta edemmäs kalaan.

Useimmiten kukkia kuvataan käsittääkseni makrotoiminnolla jo senkin vuoksi, että kyseessä on kohde, jota pääsee hyvin lähelle. Jostain syystä en kuitenkaan päässyt kamerani kanssa yhteisymmärrykseen makrotoimintoa käyttävän automaattifocuksen tarkennuksesta: kamera tarkensi aina vain väärään paikkaan zoomatessani lähelle, vaikka olisin tehnyt mitä tahansa. Niinpä päätin tyytyä tarkentamaan manuaalisesti, ja iloiseksi yllätykseksi sain huomata manuaalifocuksen olevan tällä kertaa erinomainen valinta. Myös itse kuvaaminen tuntui entistä hauskemmalta, kun tein itse enemmän asioita manuaalisesti ja jälkeenpäin sain todeta onnistuneeni. Kuvasatoa kelpaa ihastella jo näin keskellä kesää, mutta niiden pariin on varmasti mukavaa palata myös sään jälleen kylmetessä ja katseiden suuntautuessa odottamaan seuraavaa kesää.

Ellen aivan erehdy, tämä upea ilmestys on jonkin sortin lilja.

Kultapiiskuja pellon reunassa

Puna-apiloiden joukossa viihtyvä perhonen

Päivänkakkara, olennainen osa kesää

Arvaatko, missä tämä enkeli on nähty?

Ylemmän kuvan ison enkelin vieressä oli polvillaan pieni, lapselta näyttävä enkeli.

P.S. Vaikka kukkien kuvaamisen luulisi olevan helppoa, näin ei välttämättä ole: Jos pelkää ampiaisia, mehiläisiä ynnä muita pöriseviä hyönteisiä, jotka pörräävät ympärillä kuin viimeistä päivää, kuvausolosuhteet voivat asettaa yllättäviä haasteita, joita ei tullut ajatelleeksi vielä sisätiloissa kuvausretkeä suunnitellessa. Tietenkin maaseudun vakituisten asukkaiden päivää nämä "yllättävät olosuhteet" voivat sen sijaan piristää kummasti, kun asukkaat saavat ihmetellä, kuka kaistapää maantien varressa pinkaisee vähän väliä juoksuun, minkä kintuista lähtee, kunnes pysähtyy pienen matkan päähän taas kurkottelemaan pientareelle kameraa kasvojensa eteen asetellen ja pinkaistakseen kohta uudelleen juoksuun...

2 kommenttia:

 1. Haha toi loppu :D Olit ihan paniikissa siellä ;)
  Sait tosi hyvän perhoskuvan! Mun kamera ei tarkentanut kunnolla siihen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä jokunen kuva taisi mennä pilalle ihan vaan sen takia, että tuli kiire vaihtaa maisemaa turhan innokkaiden ihailijoiden ansiosta - hups :D Kiva, että pidit kuvista! Varmasti sinunkin kamerastasi löytyy hyviä kuvia, kunhan pääsen katsomaan niitä :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...